Tarsus'un Vicdan Sınavı:Sanlıca'da Şanlı Çimento Fabrikası Direnişi!
Sözün özü yarın yani 26 Mart 2026 tarihi saat 14.oo'de yapılacak ÇED toplantısında içinde AK Partili, CHP'li, MHP'li, İyi Partili tüm Tarsus halkı Sanlıca köyündeki Şanlı Direnişe destek verecektir.

Selahattin Özbozkurt
-Binlerce yıllık geçmişiyle yalnızca yıldızı hızla parlayan bir kent değil, bir medeniyet hafızası olan Tarsus, şimdi geleceğini doğrudan ilgilendiren kritik bir eşikte duruyor.
Yarın Sanlıca Mahallesi’nde yapılacak ÇED toplantısı, sadece bir yatırımın değerlendirilmesi değil; aynı zamanda doğa, yaşam ve vicdan arasında verilecek bir karar olacak.
Planlanan çimento fabrikası, Çukurbağ ile Sanlıca arasında konumlandırılmak isteniyor. Ancak mesele yalnızca bir fabrikanın kurulması değil. Bu proje; çevresindeki köyleri, su kaynaklarını, tarımı, hayvancılığı ve en önemlisi insan sağlığını doğrudan etkileme potansiyeli taşıyor. Bugün benzer tesislerin bulunduğu bölgelerde yaşanan toz, gürültü ve çevresel tahribat ortadayken, yeni bir yükün altına girmenin bedelini yine bölge halkı ödeyecek.
Dünya artık bu tür yatırımları sorguluyor. Avrupa ülkeleri, çevreye verdiği zarar nedeniyle çimento fabrikalarına sınırlamalar getirirken, mevcut tesisleri de kademeli olarak kapatma yoluna gidiyor. Buna karşın, çevresel maliyeti yüksek bu yatırımların başka coğrafyalara kaydırılması düşündürücü bir tablo ortaya koyuyor.
Mersin sınırları içerisinde hâlihazırda faaliyet gösteren çimento fabrikaları varken ve üretim kapasitesi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeydeyken, yeni bir fabrikanın gerekliliği de ayrı bir tartışma konusu. Üstelik söz konusu alan, sadece coğrafi bir nokta değil; yaşamın, emeğin ve kültürün iç içe geçtiği bir bölge.
Elbette yatırım, istihdam ve ekonomik katkı önemli. Ancak kısa vadeli kazanımlar uğruna uzun vadeli kayıpları görmezden gelmek, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Birkaç kişilik istihdam vaadiyle, nesiller boyu sürecek çevresel risklerin kabul edilmesi beklenemez.
Tarsus geçmişte de benzer sınavlardan geçti. O dönem Belediye Başkanı olan Burhanettin Kocamaz, Kazanlı’da bulunan fabrikanın kansere yol açan atıkların Kurbanlı-Sağlıklı köyü karşısında bulunan arazilere depolanmak istenmesine Tarsus halkını örgütleyerek tek yürek olmasını sağlamış ve tehlikeli atıklara karşı tüm kenti ortak bir duruşta buluşturarak çok büyük bir çevre felaketinin önüne geçilmesine öncülük etmişti. Bugün de aynı Burhanettin Kocamaz, bölgeyi tehdit eden bu yeni girişime karşı kamuoyunu bilinçlendirmeye ve direnç oluşturmaya devam ediyor.
Bunun yanında sadece siyasi aktörler değil, yerel dinamikler de harekete geçmiş durumda. Muhtarlar sürecin en başından itibaren sahada aktif rol alırken, farklı siyasi görüşlerden temsilcilerin de aynı noktada buluşması dikkat çekiyor. MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın bölge halkının yanında yer alacağı yönündeki açıklamalar, bu mücadelenin ortak bir zeminde yürütüldüğünü gösteriyor.
Öte yandan CHP Parti Meclisi üyesi Ozan Varal tarafından yapılan açıklamalar da kamuoyunda güçlü bir yankı buldu. Çevresel risklere dikkat çeken ve somut örneklerle desteklenen bu çıkış, toplumsal duyarlılığı daha da artırmış durumda.
Bu arada kanaatim odur ki, yürekleri vatan ve bayrak sevgisiyle dolu bölgesini ve ülkesini çok seven AK Parti Mersin Milletvekillerinin de aynı sağduyu içinde çevreye ve insan yaşamını olumsuz etkileyecek bu fabrikanın yapılmasına karşı tavır sergileyecektir.
Kısacası mesele artık bir yatırım tartışmasının ötesine geçmiş durumda. Bu, Tarsus’un kendi geleceğine sahip çıkma meselesidir.
Yarın saat 14.00’te Sanlıca’da yapılacak toplantı, sadece bir prosedür değil; Tarsus’un iradesini ortaya koyacağı bir dönüm noktası olacak. Bu, bir kentin “nasıl bir gelecekte yaşamak istiyoruz?” sorusuna vereceği cevaptır.
Unutulmamalı ki doğa sustuğunda insan da susar. Ve bazı kararlar vardır ki, ertesi gün değil, nesiller boyu konuşulur.
Sözün özü yarın yani 26 Mart 2026 tarihi saat 14.oo'de yapılacak ÇED toplantısında içinde AK Partili, CHP'li, MHP'li, İyi Partili tüm Tarsus halkı Sanlıca köyündeki Şanlı Direnişe destek verecektir.