04 Kasım 2025 - Salı

Milletvekili Levent Uysal'ın Mesajları ve Bir Tarsus Hikayesi

Uysal, “Tarsus Üniversitesi’ni bir Teknoloji Üniversitesi haline getirmek istiyoruz” derken, sadece akademik bir vizyonu değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmayı da hedefliyordu.

Yazar - Selahattin Özbozkurt
Okuma Süresi: 6 dk.
Selahattin Özbozkurt

Selahattin Özbozkurt

-
Google News

Geçtiğimiz hafta sonu MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Milletvekili, aynı zamanda Nişantaşı Üniversitesi Vakfu Kurucusu ve Başkanı Dr. Levent Uysal,  MHP Tarsus İlçe Başkanı Fatih Yıldırım ile birlikte Tarsus’ta Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Teke, üreticiler, muhtarlar, Belediye Meclis üyeleri ve Gazetecilerle bir araya geldi.

Şelale Otağı’ndaki bu buluşmada üreticiler, don afetinden zarar gören çiftçilerin sorunlarını dile getirdi; Milletvekili Uysal da hem onları dinledi hem de kentin geleceğine dair önemli mesajlar verdi.

Dr. Uysal’ın sözlerinde dikkatimi en çok çeken nokta, Tarsus’a bakışındaki samimiyeti idi. 

Tarsus'un bir an önce İl yapılmasına, Üreticiden öğrenciye, sanayiciden Üniversiteye ve yurt yapımı konusuna kadar herkesin derdine dokunmaya çalışan bir yaklaşım sergileyen Uysal, özellikle son dönemlerde sık sık gündeme gelen Üniversite Öğrenci Yurdu meselesinde, “Yurt bizim olmazsa olmazımızdır” ifadesiyle kararlılığını ortaya koydu.

Yurt konusunda Deprem riski nedeniyle bazı binalarda süren incelemelere rağmen, Tarsus’a iki yeni üniversite yurdu kazandırmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile temas halinde olduklarını açıkladı.

Uysal’ın Tarsus’un ve bölgenin gelişimine yönelik ajandası dopdolu…

“Hazır kamu binalarını geçici yurtlara dönüştüreceğiz, uygun kiralık binalara da bakıyoruz” diyerek, çözümü ertelemeden üretmeye çalışan bir tutum sergiledi.

Tarsus’un bir diğer büyük hayali de kuşkusuz Tarsus Üniversitesi idi.

Kırk yılı aşan gazetecilik hayatım boyunca bu konunun ne kadar uzun ve zorlu bir mücadeleyle sık sık gündeme geldiğini yakından bilirim. Çünkü gazetecilik yaşamım boyunca Tarsus’a Üniversite kazandırılması için her daim en ön saflarda yer aldım.

O günlerde “Tarsus’a üniversite kurulmalı” dediğimizde birçok kişi bu hayali uzak görüyordu. Ama biz yılmadık, usanmadık, vazgeçmedik.

Milletvekillerinden Belediye başkanına, meslek odalarından sivil toplum kuruluşlarına, gazetecilerden sokaktaki vatandaşlarımıza  kadar herkes el ele verdi.

Ve 25 Aralık 2012 tarihinde, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’nde Tarsus heyetini kabul ettiği o tarihi ana tanıklık ettik. 

Bu satırların yazarı olarak benim de aralarında bulunduğum dönemin Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, Kaymakam Orhan Şefik Güldibi dönemin Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, birçok Meslek Odası Başkanı, TASİAD Başkanından oluşan o heyet Çankaya Köşkünden ayrılırken hepimizin içinde tarifsiz bir umut ve mutluluk vardı. Yıllardır hayalini kurduğumuz Tarsus'a üniversite kazandırılması konusunda son derece önemli bir adım atmıştık.

Nihayet bu hedefimize 18 Mayıs 2018 tarihindeulaştık. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Tarsus Üniversitesi’nin kurulduğunu Resmi Gazetede yayınlatarak duyurdu.

Üniversite hayalimiz tamamen gerçeğe dönüşmüştü.

Dönemin AK Parti ilçe Başkanı İbrahim Gül, Tarsus Üniversitesi kurulma kararının resmi gazetede yayınlanması ile birlikte yarenlik alanında herkese güller dağıtarak Tarsus üniversitesi'nin kurulduğunun müjdesini halkla paylaşmanın gururunu yaşadı.

Şimdilerde Tarsus böylece yavaş yavaş hayalet şehir olmaktan kurtuluyor.

Milletvekili Uysal’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer konu, üniversitenin geleceğine dair planlardı.

Bu satırların yazarı olarak kendisine yönelttiğim Tarsus Üniversitesi'nin geleceğine yönelik hem yeni bölümler hem de yeni yurt binaları konusundaki sorularıma ise müjdeli konuşmasıyla yanıt verirken kendisini dinleyen herkesin gözleri ışıl ışıl parlıyordu.

Uysal, “Tarsus Üniversitesi’ni bir Teknoloji Üniversitesi haline getirmek istiyoruz” derken, sadece akademik bir vizyonu değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmayı da hedefliyordu. Yapay Zekâ Teknolojileri, Atom Mühendisliği gibi yeni nesil bölümlerden söz etti. Ayrıca atıl durumdaki bazı binaların araştırma hastanesine dönüştürülmesi için girişimlerin sürdüğünü de paylaştı.

Bu vizyon; Tarsus’un geleceğini sanayiyle, teknolojiyle ve bilimin ışığıyla buluşturabilir.

Toplantıda bir başka önemli başlık ise uyuşturucu ve sanal kumar bağımlılığı oldu.

Uysal’ın “Her mahallede adeta bir bayi var” sözleri hepimizi derinden düşündürmeli. Gençliğimizin bu sinsi tehlike karşısında korunması için toplum olarak daha fazla sorumluluk almamız gerektiği ortada.

Ve elbette Tarsus’un bitmeyen hikâyesi: İl olma mücadelesi.

Dr. Uysal, bu konuda da somut adımlar attıklarını belirtti. 

“Tarsus’un il yapılmasıyla ilgili dosyayı Meclise sunduk, gerekçeli raporu Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’ye takdim ettim” dedi.

MHP Lideri Bahçeli’nin “İl sayısı 100’e çıkarılsın” önerisinin hâlâ sıcaklığını koruduğunu da hatırlatan Uysal, tensip buyurması halinde Tarsus'un il olması ile ilgili gerekçede raporu Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağını ifade etti.

Biz Tarsus Sevdalısı Gazeteciler olarak bu mücadelede 30 yılı aşkın süredir aynı inançla yer alıyoruz. İmza kampanyaları düzenledik, toplantılar yaptık, kamuoyu oluşturduk. Çünkü biliyoruz ki Tarsus artık bu hakkı fazlasıyla hak ediyor.

Bugün geldiğimiz noktada Tarsus, hem geçmişiyle hem de geleceğiyle bir dönüşüm eşiğinde.

Üniversitesiyle, üreticisiyle, gençliğiyle, basınıyla ve siyasetçisiyle…

Birlik olursak bu şehir çok şey başarabilir.

Tarsus’un hikâyesi aslında Türkiye’nin de hikâyesidir:

İnanç, sabır ve kararlılıkla bir kentin kaderini değiştirmek elbette mümkündür.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları
google.com, pub-4098627515605503, DIRECT, f08c47fec0942fa0