Seçer ve Karalar Ortak Yayında Tarsus'ta Buluştu

SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, SUN RTV, Kanal 33, KOZA TV ve TV A'nın ortak yayınına katıldı. Seçer ve Karalar, Mersin ve Adana'nın ortaklaştığı ve ortaklaşabileceği konular başta olmak üzere iki kentte hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Yayın: 21 Şubat 2021 - Pazar - Güncelleme: 21.02.2021 20:12:00
Editör -
Okuma Süresi: 16 dk.
Google News

Adana metrosu üzerinden Mersin metrosu hakkında yapılan eleştirileri değerlendiren Başkan Karalar, Adana Metrosu’nun güzergah olarak eksik kaldığını belirterek, “Hani şu misal, misal olmaz’ diye atalarımızın bir lafı var. Bizimkisi kötü misal. Kötü misal, misal olmaz. Vahap Bey çalıştı. Metroyu bir belediye başkanının cesaret edip gündeme getirmesi, kent açısından çok takdire şayan” dedi. Başkan Seçer de metro projesiyle kente bir rant geleceğini belirterek, “Her şeyden öte bir metrokent bir megakent demek. Mersin büyüyecek, Mersin şahlanacak” diye konuştu.

Başkan Karalar, Mersin’e gelen yazlıkçıların en çok yakındığı konuların başında gelen altyapı ve içme suyu sorununun Başkan Seçer’in çalışmalarıyla çözüldüğünü belirterek, “Mersin’in yazlıkçılarına bakın yarısı Adanalıdır. Benim vatandaşlarıma da değerli bir hizmet götürdüğü için burada teşekkür ediyorum” dedi.

İki Başkan Tarsus’u konuştu

Seçer: “Hayat normalleştikten sonra birçok ortak faaliyete imza atacağız”

“Verdiğimiz bir tas sıcak çorbayı, bir kap yemeği beğenmeyenler oldu”

“Sosyal politikaları öncelemeniz daha rasyonel ve doğru hale gelmiş ki Zeydan Başkan’ı da bu konuda gerçekten takdirle izliyorum, çok önemli çalışmalar yaptı Adana’da. Hatay’dan Antalya’ya, İstanbul’a kadar birçok belediye başkanlarımız sosyal belediyecilik konusunda ders niteliğinde dokunuşlar yaptı, çalışmalar yaptı. Biz de naçizane Mersin’de, kendi bölgemizde, kendi sorumluluk alanımızda bunları yerine getirdik. Zaman zaman eleştiriler de aldık. Verdiğimiz bir tas sıcak çorbayı, bir kap yemeği beğenmeyenler de oldu. Ama benim her zaman söylediğim bir şey var. Tok, açın halinden anlamaz. Ama anlayan da anladı, Bize dua eden etti. Zaman zaman yapacağınız yolun, metronun, binanın hiçbir değeri olmayabilir. Öncelikle esas olan insanın yaşamıdır. Şu anda odaklanacağımız konu vatandaşlarımızın bu süreci en sağlıklı şekilde, en az tahribatla, en az üzüntüyle geçirmelerini sağlamak olacak.”

İki başkan, yönettikleri belediyelerin mali durumlarına da değindi. Başkan Seçer, göreve başladığı günden bu yana geçen 22 ay içerisinde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borç stokunu 3’te 1 oranında azalttıklarını ve bu süreçte hizmetlere de devam ettiklerini belirterek, “Bizim 3 gelir kalemi var. Genel bütçe gelirlerinden kesilen pay, İller Bankası payı, bir de öz gelirlerimiz var. Bizim zorunlu ödemelerimiz, doğal olarak geriden gelen banka taksitlerinden personelinize, çalışanlarınıza ödeyeceğiniz ücretler, maaşlar ve diğer birtakım zorunlu ödemeler, temlikler. Elimizde aslında bu çarkı çevirecek, çok miktarda, bonkörce yatırımlar yapabileceğimiz ya da hesapsız yatırımlar yapabileceğimiz bir rakam kalmıyor ama biz bunların da altından kalkarız” dedi.

Karalar’dan yazlıkçılar adına Başkan Seçer’e teşekkür

Çok sayıda Adanalı’nın yaz aylarını Mersin’de geçirdiğini belirten Başkan Seçer, özellikle Tömük-Kargıpınarı bölgesinde temiz içme suyu, kanalizasyon ve arıtma sorununun olduğunu, temiz içme suyunu Büyükşehir’in kendi imkanlarıyla yaptığını ve çok kısa sürede sonlandırılacağını söyledi. Seçer, “Asıl kanalizasyon ve arıtma sorunu için FRIT 2 kapsamında geçtiğimiz haftalarda yetkililer geldi. Hem AFD hem Avrupa Birliği temsilcisi hem İller Bankası temsilcisi geldi. 12 milyon Euro’luk bir hibe. Prensipte her şey tamam, prosedür işliyor, biraz zaman aldı. Çok kısa süre içerisinde onun da ihalesine çıkıyoruz ve yakın bir tarihte o sorunu orada ortadan kaldıracağız. Çok yoğun nüfus var hakikaten çevre sağlığı, insan sağlığı açısından çok büyük tehdit oluşturuyor, orayı çözmemiz lazım” dedi.

“Mersin önemli bir tarım potansiyeline sahip”

“Adana da Antalya da öyle ama Adana ile Mersin arasındaki fark şu: Adana’da daha çok tarla ziraatı yaygındır. Mısır üretimi, soya fasulyesi üretimi, endüstri bitkileri, pamuk üretimi, meyvecilik, mutlaka narenciye bahçeleri. Mersin’e baktığımız zaman daha katma değeri yüksek ürünler görürsünüz. Örtü altı sebzecilik, meyvecilik çok yaygındır. Anamur muzu, çileği çok değerlidir. Mut’un kayısısı, eriği. Bizim en geniş tarım toprakları Tarsus’tadır. Hem tarla ziraatı yapılır, hem de sebze ziraatı, bahçe ziraatı, örtü altı ziraatı, bağcılık. Bizim Tarsus beyazı şu anda dönüştü. Daha modern çeşitlere, daha Avrupa pazarlarına uygun çeşitlere dönüştü ama her türlü ürünü görebiliyorsunuz. Bizim 11 milyar lira gayri safi hasılamız var tarımdan. 16 bin kilometrekare alan burası ve 340 bin hektar da bizim işlenecek alanımız var. Biz bunu sevk ve idare edemeyiz. Bu görev Tarım Bakanlığı’nın. Makro alanda tarım politikalarını onlar yapacak. Ama biz az önce de Zeydan Başkan’ın da değindiği gibi insanları özellikle işsizlikten kırılanları, küçük aile işletmelerini, yoksul insanları, başta kadınlar olmak üzere kadın kooperatiflerini onun için önemsedik. Çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Biz çok destek oluyoruz, çok önemli gelişmeler sağladılar.”

Adana metrosu örnek gösterilerek Mersin metro projesi hakkında eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine Başkan Karalar, Adana metrosunun güzergah noktasında eksik kaldığını söyledi. Karalar, şu açıklamalarda bulundu:

“Makro projeleri bölgesel düşünmek lazım”

Adana Havaalanı ile Mersin’e yapılan havaalanı arasında yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafe olduğunun altını çizen Başkan Seçer ise şu ifadeleri kullandı:

“Mersin’e ikinci limanın yapılmasından yanayım”

 

<p style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Calibri, Helvetica, sans-serif, EmojiFont, " apple="" color="" emoji",="" "segoe="" ui="" notocoloremoji,="" symbol",="" "android="" emojisymbols;="" font-size:="" 16px;="" text-align:="" justify;"=""> Mersin’e ikinci bir limanın yapılması gerektiğini belirten Başkan Seçer, “Zaten bizim Mersin’in ikinci liman projeksiyonu daha önce yapılmış, yer tespiti yapılmış, onun etüdü yapılmış, her şeyi hazırlanmış. Ben ikinci limanın yapılmasından yanayım. Bakın dünyayı deniz yoluyla, hava yoluyla, karayoluyla ne kadar çok burayla entegre ederseniz, Adana’yı, Mersin’i ne kadar çok yakınlaştırırsanız o kadar çok gelişirsiniz. Onun için hem havalimanı, hem deniz limanı, hem karayolu güzergahları. Mesela önemlidir, eski E-5, kesiştiği nokta Tarsus’tur. Hani doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan. Şimdi bu otoyol ve D-400 çok önemli bir güzergahtır. İşte transit ticaretin en yoğun yapıldığı yer. Dünyanın her tarafından ürün buraya geliyor ya da Yumurtalık Limanı’na geliyor, buradan tüm Ortadoğu’ya Arap ülkelerine ihracat yapma ya da transit ticaret yapma imkanınız oluyor” ifadelerini kullandı.

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
google.com, pub-4098627515605503, DIRECT, f08c47fec0942fa0