SELAHATTİN ÖZBOZKURT
SONMANŞET.COM- Tarsus'ta yaklaşık 150 bin dekar alanda üretimin yapıldığı sert çekirdekli meyvelerde bu yıl rekolte son derece yüksek olmasına rağmen, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve fiyatların hızla düşmekte olması üreticileri ve ihracatçıları endişelendiriyor.
Mersin’in Tarsus ilçesinde ER-ZA Tarım işletmeleri kurucu ve sahipleri olan Erden Zaman ve kızı genç iş insanı Betül Zaman ile iş ortakları genç iş insanı Onur Kavak, tarım sektöründe girdi maliyetlerinin her geçen gün artması, üreticiye yeterli desteğin verilmemesi, akaryakıta yapılan sürekli zamlar ve doların yükselmesi karşısında iç ve dış piyasada fiyatların istenilen düzeyde olmamasının üretici ve ihracatçıları ciddi anlamda sıkıntıya sokup, olumsuz etkilediğini söylediler.
Yaklaşık 40 yılı aşkın süredir, ihracata yönelik sebze ve meyve üretimi yaptıklarını belirten Erden Zaman, Betül Zaman ve Onur Kavak, “Uzun yıllardan bu yana sektör içinde olmamıza karşın, hiç bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadık. Bizler hem üretici ve hem de ihracatçı firma olarak bölge ve ülke ekonomisine ciddi anlamda katma değer yaratan firmayız. Sürekli artan akaryakıt, gübre, zirai ilaç, işçi maliyetleri karşısında ve yine ana giderlerimiz olan ambalaj maliyetlerine artık yetişemiyoruz. Sektörde birçok firma işi bırakma noktasına geldi” dediler.
ER-ZA Tarım işletmeleri olarak üretimden son tüketiciye kadar bin 500 dekar alanda sert çekirdekli meyve üretimi yaptıklarını belirten Erden Zaman ve Betül Zaman, “4 bin ton sert çekirdekli olarak nektarin, şeftali, kayısı ve erik hasadımız var. Bunun bin tonunu iç piyasada, 3 bin tonunu ise ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna, Polonya, Romanya ile Almanya ve Hollanda’ya ihraç ediyoruz. Ürünlerde bu yıl rekolte de yüksek, maliyet de yüksek. İç ve dış piyasada talep yüksek ama fiyatlar giderek hızlı bir şekilde düşüyor. Geçen yıllarda kilosunu 2 dolara sattığımız nektarin, kayısı ve şeftali gibi ser çekirdeklileri bu yıl 0.6. dolara, yani bir doların altında satıyoruz. Sattığımız ürünün maliyeti geçen yıla oranla 3 kat artarken, fiyatlar ciddi şekilde düşüyor. Talebimiz gübre, zirai ilaç, elektrik gibi girdilerde fiyatların düşürülmesi ve düşük faizli kredi desteği ve üreticilerin prim desteğinin yükseltilmesidir.