SELAHATTİN ÖZBOZKURT
SONMANŞET.COM- Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (MTOSB) çalışmalar ve son gelişmeler, bölge içindeki Model Fabrika’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Gerçekleştirilen basın toplantısına MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTOSB Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz, Mersin Tarsus OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu müdürü ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Gerek üretim gerekse istihdam noktasında Mersin’in kalbi konumunda olan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarını sürdürüyor. Gelişen ve büyüyen MTOSB’nin tamamlanan ve yapımı devam eden projelerindeki gelinen süreçle ilgili basın toplantısı düzenleyen MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTOSB’nin her geçen yıl kalkındığını ve ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağladığını belirtti.
‘DEMİRYOLU İLE LİMANA BAĞLANILACAK’
Başkan Tekli, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Mersin’de ki hiçbir belediye, kurum ve kuruluşla sorunumuz yok. Üniversiteler, STK’lar ve özellikle MTSO ile birlikte ciddi projelere imza atıyoruz. Çalışmalarımızın içinde öncelikle okulumuzun yoğun talep görmesinden kaynaklı olarak 2. ve 3. Bölgede okul alanımıza 24 derslik okul temeli atmak üzereyiz. Bununla ilgili başvurumuzu yaptık. Bölgemizdeki sanayicilerimizin yüzde 10’u yabancı sermayeli olmakla birlikte, yüzde 10’luk bir kısmı ise kurumsallığını ispatlamış fabrikalardan oluşuyor. İSO 500 içerisinde yer alan 20 fabrikamız var. MIP ile yaptığımız işbirliği neticesinde demiryolu çalışmalarını kılçık hat ile 1. ve 4. Bölgemiz ayrı, 2. ve 3. Bölge ayrı bir kılçık hat olmak üzere projeye koydurduk. Bugün ülkemizin, hükümetimizin en büyük hedefi, ülkenin dört bir yanını demiryolu hattı ile doldurmaktır. Biz de müracaatımızı yaptık ve bu kılçık hatların yapımını ise MIP üstlendi. Limanda yer alan konteynerlerin büyük bir kısmı MTOSB’de yer alan fabrikalar oluşturuyor. Kazancın büyük bir kısmı bizim fabrikalarımızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle lokasyonunu düşündüğümüz demiryolu hatlarının önüne de yaklaşık 250 bin metrekarenin üzerinde kara terminali düşünüyoruz. Yani burada artık sanayicimizin kendi geçireceği konteynerleri bölgemiz sınırları içerisinde depolama konusunda girişimlerimiz olacak’ dedi.
‘HEDEFİMİZ 50 BİN İSTİHDAM’
Başkan Tekli, ‘Savunma sanayinde kısa süre içerisinde ciddi bir yol aldık ve bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı giderek artıyor. MTOSB olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadık, bakanlıktan hibe almadık, biz OSB’mizin her geçen gün sayısını artıracak şekilde, OSB kriterlerine uyacak şekilde, şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz. 5. Bölgemizi şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız imzaladı, Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da sözünü aldık, herhangi bir eksiğimiz yok. Kısa süre içerisinde de imzalanmasını bekliyoruz. Burada da kamulaştırmada sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. 5. Bölgemizin de yüzde 50 arazisi MTOSB’ye aittir. 1-2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde de 5. OSB’mizi ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. 5. Bölge onaylandıktan sonra 6. Bölgemizin yeri de hazır. Bakanlığımızın hedefinde Türkiye’deki OSB’ler yapılanmasında mevcut yapıyı iki katına çıkarma için çok ciddi çalışmalar var. Biz de buna katkı olarak 5. Bölge’nin tamamlanması ile birlikte 50 bin kişiye istihdam sağlamak istiyoruz. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte OSB’de çıkan herhangi bir yangına yetişme süremiz şu anda en geç 4 dakika. Bu konu da bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biridir. Basıncı artırma ve drone teknolojisi ile yangın söndürme noktasında da çok ciddi adımlar atıyoruz’ dedi.
‘HAVAALANI MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI’
Tekli, ‘Çukurova Uluslararası Havaalanı meyvesini vermeye başladı. Özellikle havaalanından sonra bölgeye talep gün geçtikçe artıyor. 5. Bölgeyi de tamamen en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek kapasiteli firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Planları çıktıktan sonra da bu firmaların ismini duyabilirsiniz. Bölgedeki tüm sanayicilerimizden fazlası ile memnunum. Hepsi birbirleriyle yarış halinde. Sanayicilerimizi Allah yanımızdan eksik etmesin. Biz de onların ihtiyaçları halinde sosyal faaliyetlerde onların yanındayız. Ben bu göreve geldiğim günden itibaren hiçbir zaman sanayi eksiye düşmedi. Mersin’e de bu yakışır. Mersin’de sanayinin büyümesi, limanın büyümesi, havaalanının uluslararası olması büyük önem taşıyor. Artık her türlü imkanlarımız var ve bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Mersin artık bir Kocaeli havzası gibi görünmeye başlandı. Tarsus bunu değerlendirirse, Adana bize destek olursa, burada çok güzel bir yapılaşma olacağına inancım tamdır. Bugünlere gelmemizi sağlayan başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mehmet Fatih Kacır’a, her zaman yanımızda olan ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan aynı zamanda Müteşebbis Heyet Başkanımız olan Mersin Valimiz Sn. Ali Hamza Pehlivan’a, Müteşebbis heyet üyelerimize, MTOSB Yönetim Kurulu’na ve emeği geçen bütün ekibe teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
MTOSB’nin büyüme oranlarına dair bilgiler aktaran MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz “Bilindiği üzere MTOSB iki ayrı lokasyonda hizmet vermektedir. Türkiye’de şu anda 404 organize sanayi bölgesi yer almaktadır. Bunların 282’si faaliyette. Bu 282 organize sanayi bölgesi arasında Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Birinci bölgemiz şuanda 18 bin istihdam ile 380 hektarlık alanda hizmet veriyor. 2. Organize Sanayi Bölgemiz, 6 bin istihdamla üretime devam ediyor. 3. Organize Sanayi Bölgemiz ise 3 bin kişi istihdam ediliyor; tüm firmalar üretime geçtiği zaman istihdam rakamı 15 bini bulacak. 4. OSB ile birlikte 823,5 hektarlık alanda faaliyet gösteriyoruz. 5. Bölgenin onaylanması ile birlikte 1083,5 hektarlık alanda faaliyet göstermiş olacağız” dedi.