SELAHATTİN ÖZBOZKURT
SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 16.’sı gerçekleştirilen “Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu” 21 Kilometre ve 3 kilometrelik Halk Koşusu kategorilerinde koşuldu ve zafer Kenyalı atletlerin oldu.
21 Kilometre kategorisinde; James Kipgogei Kipkoech 1saat 3 dakika 10 saniyelik derecesi ile Kenya’dan birinci, yine maratona Kenya’dan katılan Laban Kipkemboi 1 saat 3 dakika 19 saniyelik derecesi ile ikinci, Hüseyin Can ise 1 saat 5 dakika 26 saniyelik derecesiyle üçüncü oldu. 21K Kadınlar Kategorisinde ilk üçe girenler Kenya’lı sporcular oldu. Birinciliği Daisy Jeptoo Kimeli 1 saat 11 dakika 59 saniyelik derecesi ile, ikinciliği Elida Jelimo Korir 1 saat 12 dakika 21 saniye derecesi ile elde ederken, üçüncülüğü ise Gladys Jerono 1 saat 12 dakika 23 saniye ile elde etti. Dereceye giren sporculara ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Halk Koşusu’nda binlerce yurttaş ile birlikte 3 kilometre boyunca koştu. “Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu”, Tarsus Cumhuriyet Meydanı’nda başlayıp, yine aynı noktada son buldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen 16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu, tarih kokan kadim kent Tarsus’ta gerçekleştirildi. Sporcular ve vatandaşlar, Tarsus’un tarihi ve kültürel dokusu içerisinde koşarak, yarı maraton heyecanını yaşadı.
Başkan Seçer ile birlikte Yarı Maraton’da; Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, CHP İlçe Başkanları, Meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bürokratları ile daire başkanları ve binlerce vatandaş yer aldı.
“21 Kilometre maratonumuza 350 sporcu katıldı”
Startı Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç ile birlikte verdikten sonra konuşan ve 16. Tarsus Yarı Maratonu’na ilginin yoğun olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Organizasyonumuz her geçen yıl daha da güzelleşiyor ve ilgi daha da artıyor. Bu yıl bana da çok hoş geldi, buranın enerjisi ve sinerjisi çok yüksek. Geçtiğimiz yıllarda da güzel olmuştu ama bu yıl bir daha güzel oldu. 21 Kilometre maratonumuza 54’ü 11 farklı ülkeden olmak üzere 350 sporcu katıldı. Dereceye giren sporcularımıza toplamda 1 milyon 9 bin TL ödül var. 296 sporcumuz da ülkemizin değişik şehirlerinden geldi. Halk koşumuza da 4 bin kayıt yaptı” dedi.
“Tarsus’u dünyaya tanıtmak ve hatırlatmak istiyoruz”
Yapılan yarı maratonun 10 bin yıllık tarihe sahip Tarsus’un daha fazla tanıtılmasına katkı sunduğunu sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Tarsus’un çok tarihi bir geçmişi ve kültürel birikimi var. Tarsus sadece Türkiye’de değil dünyada sayılı bir kent. Tarsus 10 bin yıllık bir tarihe sahip. Biz de bu tip organizasyonlarla Tarsus’u dünyaya tanıtmak ve hatırlatmak istiyoruz. Tarsus zaten dünyada çokça bilinen bir kentimiz. Çünkü hem semavi dinlerin temsilcilerinin kutsal mekanlarını hem de o döneme ait farklı medeniyetlerin yaşam izlerini burada görmek mümkün. Roma’dan Osmanlı’ya birçok medeniyetin yaşadığı bir tarihin üzerindeyiz” diye konuştu.
“Bu tip organizasyonlar Türkiye’nin uluslararası algısına olumlu katkı yapar”
İnsanların kardeşçe bir araya gelmesi için sporun en önemli araç olduğunu ifade eden Seçer, “Bu tip organizasyonlar insanları bir araya getiriyor. Barışı da kardeşliği de önceliyoruz. ‘Ülkemizde birlik ve beraberlik, dünyada barış hâkim olsun’ diyoruz. Bunun da yolu insanları bir araya getirmek, kendinizi tanıtmak ve diyalog kurmaktan geçiyor. Bu tip organizasyonlar Türkiye’nin uluslararası algısına da olumlu katkı yapar. Burası modern, çağdaş, gelişmiş, son derece de tarihi ve kültürel birikimi olan bir kent. Bunların tanıtılması açısından bu tip organizasyonlar önemli” ifadelerine yer verdi.
Seçer’den davet: “1-2-3 Kasım’da 3. Uluslararası Tarsus Festivali’nde buluşalım”
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri Kleopatra Bisiklet Turu ile Kilikya Ultra Maratonu’nu hatırlatan Seçer, yakın zamanda yapılacak 3. Uluslararası Tarsus Festivali’ne de vatandaşları davet etti. Seçer, “1-2-3 Kasım’da 3. Uluslararası Tarsus Festivali’ni yapacağız. Bu festivalimiz gastronomi tanıtımına da çok önemli katkı sunuyor. Burası farklı kültürlerin yaşadığı bir bölge. Dolayısıyla insanlara; çok çeşitli ve farklı damak zevklerini, yaşam biçimlerini de burada görme imkânı sunuyor. Herkesi de buradan davet edeyim; ‘1-2-3 Kasım’da Tarsus’ta buluşalım.’ Misafirlerimiz; Tarsus’un kebabını, içli köftesini, humusunu, kuşgözü lahmacununu, sarmasını, dolmasını, çok güzel ve leziz yemeklerini de burada tatma imkânı bulurlar, hoşça da vakit geçirirler ve tarihi yerleri gezerler. Çok güzel bir 3 gün olacak” diye konuştu.
“Birçok organizasyona imza atmaya devam edeceğiz”
Önemli bir diğer maratona da işaret eden Seçer, “15 Aralık’ta Uluslararası Mersin Maratonu’nun 6.’sını yapacağız. Genel anlamda da bizim 12 aya baktığınız zaman çok değerli organizasyonlar oluyor. Yine Tour Of Mersin Bisiklet Turu’nu önemsiyoruz. Önümüzdeki yıl da Tour Of Mersin’i yapacağız. Birçok organizasyonlara imza atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.
Yarı maratonda 21K’da toplam 350 sporcu koştu
Yarı Maraton’da 21K kategorisine 296’sı Türk sporcu olmak üzere 11 ülkeden 54 yabancı sporcu ile toplam 350 sporcu katılım sağladı. Kenya, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ukrayna, Kırgızistan, Polonya, Almanya, Macaristan, Bulgaristan, İsveç ve Belarus’tan katılım sağlayan yabancı sporcular da Tarsus’un doğal ve tarihi güzellikleri içinde koşma fırsatı elde etti. Yarı Maraton sonrasında maratonu bitiren herkese madalyaları verildi. 21K’yı bitiren ve dereceye giren sporculara toplam 1.009.000 TL para ödülü ve kürsü madalyası verildi. Dereceye giren sporculara ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Sporcular, yarı maratondan memnun ayrıldı
16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu 21K birincisi James Kipgogei Kipkoech, yarışmanın kendisi için güzel geçtiğini ve yarıştan keyif aldığını söyleyerek, “Tarsus’a ilk defa geliyorum ama daha önce de Mersin’de yarıştım. Çok iyi hissediyorum. Burası çok güzel bir yer. Hava çok güzeldi” dedi.
16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu 21K kadınlar birincisi Daisy Jeptoo Kimeli, “Kenya’dan geliyorum. Mersin’i ve Tarsus’u çok beğendim. Güzel bir yarış oldu. Benim Tarsus’ta ilk yarışım ve çok iyi hissediyorum” diyerek aldığı sonuçtan oldukça memnun olduğunu kaydetti.
16. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu 21K kadınlar ikincisi Elida Jelimo Korir ise, “Çok iyi hissettiğim bir yarış oldu. Parkur çok zorladı bizi çünkü sıcaklık çok fazlaydı” diye konuştu.
Yarı maraton heyecanına tüm sporseverler ortak oldu
Vatandaşlardan Muzaaffer Gülistan, Tarsus’un hem tarihi hem de çok güzel bir ilçe olduğunu ve bu tarz etkinliklerin birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdiğini belirterek, “Bu şekilde etkinliklerin sürekli olmasını ve artırılmasını istiyoruz. Çok iyi oluyor. Bu sayede spora ve sporculara değer veriyoruz. Gençlerimizi devamlı bu tarz etkinliklerin içerisinde bulundurmamız gerekiyor. Tarsus’umuz da bu şekilde bir dünya şehri olduğunu kanıtlamaya devam ediyor. Birlikten kuvvet doğar derler. Mersin de bizim Tarsus da bizim. Başkanlarımızın hepsini tebrik ediyorum” diye konuştu.
Ankara’dan maratonu izlemek için gelen Sedat Özdemir, “Böyle etkinliklerin diğer illerde de yapılmasını diliyorum. Yabancı sporcular gelmiş ve bunları gördükçe mutlu oluyoruz. İnsanlar kaynaşıyorlar ve hepsinin ortak dili spor. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırıyor. İnsanları birbiri ile kaynaştırıyor. Çok güzel bir etkinlik” ifadelerini kullandı