Hava Durumu

:

:

:

Koronalı Günler ve İŞGEM’in Başarı Öyküsü

Selahattin Özbozkurt

Selahattin Özbozkurt

14 Mayıs 2020 Perşembe 22:48

Tüm dünyayı etkisi alan ve dolayısıyla ülkemizi de etkisi altına alan asıl adı Covid-19 olan ancak bizim Koronavirüs diye dillendirdiğimiz musibet var ya…

Hani günün 24 saati onunla yatıp, onunla kalkıyoruz ya…

İşte tüm dünya bu beladan kurtulmak için seferberlik halinde..

Bize faydası olmadı mı?

Elbette oldu… Maske takmayı, daha çok hijyene önem vermemiz gerektiğini, sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerektiğini… Daha düzenli yaşamamız gerektiğini, arkadaşlık, dostluk ve aile kavramlarının, nefes alma özgürlüğünün dahi ne denli önemli olduğunu vs. birçok konularda olumlu etkilerini de görmüş olduk.

Gazeteci olarak tabi ki haberlere gereken ehemmiyeti göstermekteyiz. Ancak daha seçici olmaya başlayınca ve sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte haber sayısının kısmen de olsa doğal olarak Korona ağırlıklı olması nedeniyle, biraz nostalji yapmak, şehrimizin ve bölgemizin değerlerini tekrar gündeme getirmek bizim için hem farz oldu ve hem de emeği geçenlere kısmen de olsa bu vesileyle vefa borcumuzu yerine getirmenin gerekliliğini bu satırların yazarı olarak bir kez daha anlamış oldum.

İşte bugün kaleme aldığım konu Türkiye’nin İŞGEM’lerle tanışmasına neden olan, Türkiye’nin ilk İŞGEM’inin kurulduğu İL değil, İLÇE olan Tarsus İŞGEM’in kuruluş öyküsünü ve bu projenin hayata geçirilmesine büyük katkı sağlayan kahramanlarımıza teşekkür etmeyi bir görev saydım.

Şimdi bu yazıma vesile olan Tarsus iş dünyasının uluslar arası düzeydeki duayeni, Berdan Civatanın kurucusu, benimde son derece saygı duyduğum İş İnsanı, TASİAD kurucularından Hasan Şemsi, geçtiğimiz günlerde yaptığımız telefon görüşmemizdeki sohbet sırasında, “Selahattinciğim sen Tarsus’un şu anda en tecrübeli Gazetecilerinden birisin. İçinde bulunduğumuz koronalı günlerde bazı değerlerimizi kamuoyuna anlatmak sana düşer” deyince kafamda hemen İŞGEM’in hikayesi şimşek gibi çaktı.

Evet şimdi gelelim Tarsus’umuzun bu değerlerden birisi olan Tarsus İŞGEM’in kuruluşuna… İşin içinde kimler mi var?

Sonradan eklemek yerine ilk önce yazmalıyım..Tarsus Kaymakamlıkları döneminde İŞGEM’in kuruluşuna katkı sağlayan F. Necmi Kurt ve Abdulhamit Erguvan, dönemin Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İŞGEM’in projesini hazırlayan ve halen Tarsus İŞGEM’in Genel Müdürlüğünü ve İŞGEMLER Derneğinin Başkanlığını sürdüren başarılı yönetici Adem Gül ve bu projeye ortak olmak istemeyen bazı kurum ve kuruluşlara inat, projeye maddi ve manevi desteğini veren kısa adı TASİAD olan Tarsus Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin o dönemki Başkanı merhum Faruk Yalnız (Nur içinde yatsın) ve gerçekten tam bir Tarsus ve Türkiye Sevdalısı olan TASİAD’ın o dönem Başkan yardımcısı olan İş insanı Hasan Şemsi ve diğer Yönetim kurulu üyeleri gerçekten büyük emekler vererek İŞGEM’in hayata geçirilmesine çok büyük katkı sağladılar, gerektiğinde kişisel desteklerini sonuna kadar kullanmak için bu projeye gönül verdiler.

Bakınız Tarsus İŞGEM bırakın Türkiye’deki daha sonra kurulan diğer İŞGEM’leri, Avrupa’nın değişik ülkelerindeki İŞGEM’lere de rol model oldu.

2002 Yılı eylül ayında proje çalışmaları başlayan İŞGEM’in kuruluşu için düğmeye basıldı. Ancak 2003 yılı Nisan ayında özelleştirme Sosyal Destek projesi kapsamında Özelleştirme İdaresi, Kosgeb ve Dünya Bankası onayı ile 21 mayıs 2003 tarihinde 20 işlik ve 83 istihdam hedefi ile 3 bin 600 m2 lik kapalı alanda Türkiye’nin ilk İş Geliştirme Merkezi olarak kuruldu.

Tarsus İşgem kuruluşundan 7 ay gibi kısa bir süre içerisinde proje hedeflerini tamamlamış ve Kasım 2003 yılında Kosgeb’e projenin genişletilmesi talebinde bulunuldu ve Kosgeb – Özelleştirme İdaresi ve Dünya Bankası onayı ile proje genişletildi.

Bu genişlemeyle kapalı alanı 8.623 m2 işletme sayısını 37  ve istihdam sayısını 122 kişi olarak  hedeflenmesine karşın, 2004 yılı Aralık ayında proje hedeflerini aşarak 42 işletme 216 istihdamla dönemin Maliye Bakanı merhum Kemal Unakıtan’ın da katılımıyla törenle açılışı yapıldı.

İŞGEM’in kuruluşuna en büyük katkıyı veren, destek olanlardan TASİAD’ın kurucularından İş insanı Hasan Şemsi ve İŞGEM’in halen Genel Müdürlüğü görevini başarıyla sürdürmekte olan Adem Gül’ün de bu yazıyı hazırlarken görüşlerine başvurdum…

Neden mi? Tabiki bilgileri tazelemek ve güncellemek için…

2005 yılında kendi imkanlarıyla yeni işlik alanları oluşturarak sürdürülebilirliğini ispatlayan Tarsus İŞGEM, 48 girişimci ve 350 istihdam hedefine ulaştı.

Adem Gül ilk gelişmeleri bakın şöyle anlatıyor:

“İŞGEM Projesi Avrupa Birliği ve Dünya Bankası kanalı ile 2000 yılında Türkiye’ye gelmiş bir proje olmasına rağmen kurulacak İnkübatörler ile tanıtılacaktı. Ancak ülkemiz 2002 Eylül ayında bu proje ile tanışmaya başladı. Bu proje ile öncelikle 81 vilayette İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) kurulacak, belli istihdamlar ve ekonomiye katkı sağlanacaktı. Böylece yeni iş fikri olan girişimcilerin, özelleştirmeden dolayı işini kaybetmiş insanların tekrar ticari hayata, iletişim hayatına ve iş hayatına katılımı için bir çalışma grubuydu” diyor ve şöyle devam ediyor:

“İşleyiş yapılanmasına göre bir ihale oluşturacak. Bu ihaleye yerel yönetimlerden SİAD’ lar, Ticaret ve Sanayi Odaları, sivil toplum örgütleri, belediyeler ve bunların ortalığında bir yapı ya da işletici kuruluş oluşturulacak o bölgede istihdam yaratmak şartıyla İŞGEM dediğimiz bir İş Geliştirme Merkezi kurulacaktı. Tarsus İŞGEM’in kuruluşun tamamen tesadüf oldu. Tarsus olarak başladığımızda bizim vilayet olmadığımız için reddettiler. Çünkü bu proje 81 vilayete göre yapılandırıldı. ‘Siz bu projede yer alamazsınız’ dediler. Tarsus olarak biz yedek proje olarak girdik. Tarsus ve Mersin ŞGEM için projeyi hazırlayıp, sundum. 2002 yılının sonunda proje bitti. KOSGEB’e sunacağız. Yerelde ticaret Odalarından onay alamadık. SİAD’lardan Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) olarak Tarsus’tan girdik. 2003 yılı Ocak ayı sonunda Projemiz ön oluru aldı. Mart ayında tekrar güncellendi. İrlanda’dan bir uzman geldi. Tekrar konuşuldu. Mersin’de, Tarsus’da iki projemizin ikisi de onaylandı. Bu projeyi biz il olarak Mersin’de başlatacağız dediler. Ben de Tarsuslu olduğumu ve bu projeyi Tarsus’ta uygularsanız ben varım dedim. Bu projenin başında zaten senin olma zorunluluğun var, projen onaylandı dediler. Peki, projenin başına Tarsus koyarsanız olur dedim. Bize on beş gün sonra cevap verdiler. Tamam, buyurun Tarsus’ta İŞGEM’leri kuralım. Biz çalışmaya başladık. Başladığımızda bizim dışımızda hiçbir proje onaylanmadı. Yani ilk uygulamaya biz başladık. Önümüzde bir model yoktu. Tamamen sanal ortamda nasıl kurulacak, nasıl yapılacak bilmiyoruz. Dünya Bankası’ndan İrlandalı bir uzman vardı. Bize modelleri anlattı. Fakat o modeller bizim ülke şartlarımıza uygun değildi. Biz kendi şartlarımıza uygun girişimcileri seçmeye başladık. O günkü şartlarda bu çalışmalar çok zordu. Aldığınız girişimcinin bir yıl ayakta kalmasını sağlayacaksınız. Çalışanların hepsinin SSK’lı olması şartını onaylatacaksınız ve işliklerin belli süre içinde dolumunu yapacaksınız. Biz ilk başta endişe ile başladık, bir sürü tanıtımlar yaptık. Basının desteğini de unutmayalım.”

2004 yılında Şehitkerim Vergi Dairesinde Tarsus Vergi Rekortmenliği de olan Tarsus İŞGEM’in ilk kuruluş dönemlerinde kentin en önemli meslek odaları İŞGEM projesine endişeyle yaklaşırken, bu projenin hayata geçirilmesi için o dönemin TASİAD Başkanı Faruk Yalnız ile birlikte yoğun çaba sarf eden İş insanı Hasan Şemsi’nin çabaları gerçekten takdire şayandır.

Çünkü bu projeye yürekten inanan ve hayata geçirilmesi noktasında, kişisel fedakârlıkların da taahhüdünü verecek kadar Tarsus sevdalısı olan Hasan Şemsi ve kendisi gibi düşünenlerin amacı, Tarsus’un başta tekstil sektöründeki fabrikaları olmak üzere kapanan fabrikaların yerini kısmen de olsa İŞGEM’deki işletmelerle doldurmanın doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorlardı.

Çünkü fabrikalar kapanmadan önce kişi başına düşen milli geliri Türkiye ortalamasının üzerinde olan, işsizliği yok denecek kadar az olan Tarsus’un yeniden o eski şatafatlı, güzel günlerine kavuşmasını istiyorlardı.

Günümüz tabiriyle, “İnsanlar aç ve açıkta kalmasın, işsiz kalmasın” diyorlardı.

İŞGEM 1 tamam dı ve sıra İŞGEM 2’ye gelmişti.

Türkiye’de İŞGEM’lerin öncüsü olan Tarsus’a da elbette ikinci İŞGEM’de yakışırdı.

Öncü olmak, rol model olmak işte böyle bir duyguydu.

Yine dostlarımız Gül ve Şemsi anlatıyor:

“Mevcut girişimci taleplerinin artarak devam etmesi bizi yeni alan arayışına yönlendirdi. Tarsus’ta özelleştirme kapsamında olan Sümerbank’a ait TÜGSAŞ Gübre depolarını İŞGEM’e dönüştürmek üzere  Özelleştirme Yüksek Kuruluna yaptığımız müracaatımız uygun bulundu ve 21.200 m2 lik toplam alan İŞGEM dışında başka bir amaçla kullanılmamak şartı ile özeleştirme yüksek kurulu tarafından onaylandı. Özelleştirme idaresi İşgem olarak kullanmak şartıyla Sanayi  ve teknoloji Bakanlığına tahsisini 2005 yılı ekim ayında yaptı. Tügsaş depoları 2006 nisan ayında kosgeb tarafından 5 yıllık süreler ile yenilenmek üzere Tarsus İşgem’e bedelsiz tahsisi yapıldı. 21 bin 200 m2 toplam brüt alanda 11 bin 200 m2 kapalı alan olarak 34 yeni işliği hiçbir kurumdan finansal destek almadan tamamen Tarsus İşgem’in kendi kaynaklarıyla 2006 nisan ayından 2007 yılı sonuna kadar tamamlayarak toplam işlik sayımız 48+34=82’ye yükseltildi. Yeni oluşturulan işlik alanımızla birlikte istihdam sayımız 600‘e çıktı. 2009 yılı sonunda   mevcut alanlardaki  işlik sayımız 100  kapalı alanımız 25 bin 650m2 ve girişimci sayımız 80 işletme olarak hizmet üretmeye devam etti. 2010 yılında ise toplam işlik sayımız her iki merkezde 103 işliğe çıkarılmış olup, girişimci sayımız 75 ile 85 arasında değişiklik göstererek ortalama % 82 lik doluluk oranıyla sürdürülebilirliğini devam ettirme başarısını sağladı. İşsizliğin yoğun olduğu Tarsus’ta yeni girişimci taleplerinin yoğun olması bizi yeni alan arayışına yönlendirmiş olup, İşgem 1 deki  kiracı konumunda işgem olarak % 50sini kullandığımız  Karam Yağ fabrikasına ait 51 dönümlük alanı Tarsus Belediyesi  satın alarak  kullandığımız alanı kiracı konumundan çıkarıp İşgem’e tahsis ederek Tarsuslu girişimcilerinin ufkunu genişletti. Tahsisi yapılmayan diğer kapalı alan da  İşgem olarak kullanılması için Tarsus Belediyesi kalkınma ajansına İşgem Proje sunmuş olup Mayıs 2011 itibariyle proje onaylandı. Mevcut  Kapalı alanımız Bu tahsisle birlikte İşgem I deki  kapalı alanımız 17.045 m2 İşgem 2 deki kapalı alanımız ise 11.220 m2 olup toplam kapalı alanımız 28 bin 265 m2 ye çıkarıldı. Mevcut işliklere 18 işlik daha ilave edilerek toplam işlik sayımız 121 e çıkarıldı. 2013 yılında Tarsus Belediyesinin kendi imkanları ile yapıp İşgem’in kullanımına sunduğu 7 bin 112 m2’lik kapalı alan ile işlik sayımız 146’ya, toplam kapalı alanımız 38 bin 371m2 ye çıktı. Toplam işlik alanı 35 bin 507m2 yönetim alanı 470m2 dir. Bu büyüme ile istihdam sayımız artacak, Tarsus da ki işsizlik oranının düşmesine en büyük katkıyı sağlayacak ve  yeni girişimcilerinde önünü açacaktır.”

Ve işte bir Başarı öyküsünün kuruluş öyküsünü İŞGEM’in kuruluşunun bizzat içinde yer alan 2 önemli isimden dinledik. Bu satırların yazarı olarak İŞGEM’in kuruluş aşamasından, kuruluşundan sonra dönemlerinden, günümüze kadar İŞGEM’e özel değer veren, İŞGEM’deki işyerlerindeki üretimlerine yönelik sürekli olarak haber yapan ve bundan da büyük bir gurur ve onur duyan bir Gazeteci olarak; İŞGEM’e katkısı olan herkese bir Tarsus Sevdalısı olarak teşekkür ediyorum.

 

 

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.