“İl’le de Tarsus” Projesinin Lansmanı Yapıldı
SONMANŞET.COM- Tarsus Spor salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu ünlü sanatçı Meltem Cumbul'un yaptığı lansmana Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Belediye Başkan yardımcıları ve müdürleri, birçok Belediye Meclis üyesi, muhtarlar, İyi Parti ilçe Başkanı Daniyel Mercan ile gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.

SELAHATTİN ÖZBOZKURT
SONMANŞET.COM- Mersin’in Tarsus ilçesinin “İl” yapılması için Meslek Odası ve Yerel Basın mensuplarının desteğiyle başlattığı, “İl’le de Tarsus” projesinin lansmanı yapıldı.
Tarsus Spor salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu ünlü sanatçı Meltem Cumbul’un yaptığı lansmana Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Belediye Başkan yardımcıları ve müdürleri, birçok Belediye Meclis üyesi, muhtarlar, İyi Parti ilçe Başkanı Daniyel Mercan ile gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.
Sunucu Meltem Cumbul, Tarsus’un neden il yapılması gerektiğini tarım ve ticaret ile gastronomide önemli bir kent olduğunu söyledi.
Animasyon filminin yer aldığı lansmanda dans gösterileri ve Tarsus’un tarihsel sürecinin yer aldığı tanıtım filmi gösterildi.
Dans gösterileriyle renklendirilen lansmanda Kent Konseyi eski Başkanlarından Ali Cerrahoğlu ve Cumhuriyet yazarı Ali Kansu tarsus’un neden il yapılması konusunda kısaca düşüncelerini ifade ettiler.
Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise konuşmasında, “İl’le de Tarsus” projesinin tarihe ışık tutmuş bir kentin var olma mücadelesi olduğunu belirterek, Asur imparatorluğu’ndan günümüze kadar tarihin tüm dokusunu bedeninde taşıyan Tarsus’un, kent olma bilincini sahiplenme ve savunma meselesi olduğunu ifade etti.
Bozdoğan, “Tarsus’un il olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Tarihi, kültürü, yatırım proğramları, doğasının sunduğu eşsiz avantajları, dinlerin ortak buluşma noktası, mutfağı ve ulaşım kolaylıklarıyla, edebiyatı ve efsaneleriyle, yenilenme, vücut bulma ve dinamikleşme çabasıdır. 10 bin yılın yükünü üzerinde taşıyan bir kentin, silkinerek ayağa kalkma sevdasıdır. İl’le de Tarsus bir bağımsızlık destanıdır” dedi.
Ticaretin, tarımın ve tarihin başkenti olan Tarsus'un tam bağımsızlık mücadelesini bu projeyle başlattıklarını belirten Bozdoğan, “Geçmişte Tarsus’un il yapılması için çok mücadeleler verildi, çok sözler verildi. Ancak güç yetmedi. Türkiye Cumhuriyeti kurulurken kanla gözyaşıyla acıyla kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği çok büyük bir mücadele ile Kurtuluş Savaşı'ndan başarıyla çıktık. Bugün de bu tarihi günde bizde aynı Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi Tarsus’umuzu il yapmak için büyük bir mücadeleye başlıyoruz. Neolitik dönemde Tarsus ticaretin ve tarımın başkentiydi. Bugün burada sizlerle birlikte 10 bin yıllık bu yaşlı tarihi kenti ayağa kaldırmak, gençleştirmek ve dünyaya yeni gelmiş bir bebek gibi hak ettiği bir şekilde besleyip büyütmek için bir arada bulunuyoruz. Tarsus’un il olması için kentimizin tüm bileşenlerini harekete geçirmeye karar verdik. Tüm odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, sanatçılarımız, iş adamları ve edebiyatçılarımızla yola çıktık. Güçlü bir kent olabilmek adına Tarsus'un il olmasını istiyoruz Tarsus müstakil ilçeler sıralamasında şu an 1. sırada bulunuyor. Bugün Tarsus’un il olmasını Asurlular istiyor, Hitit İmparatorluğu istiyor, Tarsus'un il olmasını Roma İmparatorluğu istiyor Tarsus'un il olmasını zulümden kaçan yedi uyurlar istiyor, kölelikten kurtulup, bağımsızlığını kazanan Bilali Habeş istiyor. Tarsus'u tüm dünyaya tanıtan Senpol istiyor. Kısaca herkes Tarsus’un il olmasını istiyor” diye konuştu.