Hava Durumu

:

:

:

ZMO’dan Anız Yakmayın Uyarısı

12 Haziran 2017 Pazartesi 15:12

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, kötü bir alışkanlık sonucu bazı üreticilerin anızları yaktığını, ancak bunun toprağın içindeki faydalı ve organik artıkları yok ettiğini söyledi.

ZMO’dan Anız Yakmayın Uyarısı

ZMO Başkanı M. Kemal Karaoğlu, anız yakılmaması konusunda uyarıda bulunarak, “Tarla bitkilerinde, ürünü tarladan kaldırdıktan sonra tarlada kalan bitki kısımlarına (kök, sap, dal ve yaprak gibi) Anız denir. Anız olarak bilinen bu bitki artıklarının, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla yakılması, toraklarımıza ve Ülkemizin geleceğine büyük zararlar vermektedir. Öyle ki Anızın yakılmasının meydana getirdiği ZARAR, sağlayacağı Yarardan oldukça fazladır.” dedi.

 

Anız yakmakla toprağa ve Ekolojik Sisteme verilen zararları da açıklayan Karaoğlu, şunları söyledi:

 

“Anız denilen bitki artıkları Organik maddelerdir. Toprağa karıştırıldığında toprakta ayrışarak, ‘’Humus” adı verilen ve toprağın verim gücünü artıran maddeyi meydana getirir. Ayrışma sırasında, ANIZ’ın yapısında bulunan, bitkiye yarayışlı bitki besin maddeleri toprağa geçerek toprağın verim gücünü artırır. Çünkü gıda olarak aldığımız buğday, mısır, bakliyat, sebze ve meyve gibi ürünlerin kimyasal yapısında bulunan besin maddeleri, farklı miktarlarda anızda da bulunur. Anız’ın yapısında bulunan karbon, hidrojen, azot ve kükürt gibi besin elementleri, yakma işlemi sonucunda Karbondioksit (CO2), Kükürt dioksit (SO2), Hidrojen (H2) ve Azot gazı (N2) halinde havaya uçar ve bunun sonucunda hava katmanında biriken gazlardan dolayı hava ve Çevre kirliliğine sebep olup İnsan sağlığına da çok büyük zararlar vermektedir.  Bu, büyük bir kayıptır; zira böylece, HUMUS’u meydana getiren Karbon (C) , Hidrojen (H) , Oksijen (O) , Azot (N) ve Kükürt (S) yok edilmiş olur. Yukarıda adı geçen besin elementlerine ilave olarak Anızın yapısında bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum, mağnezyum ve demir, mangan, çinko, bakır gibi diğer mikro elementler de bitkilerin alamayacağı form olan oksitlere dönüşür. Bunlar kül haline gelip toprağın geçirgenliğini ve havalanmasını engeller.

 

Topaktaki Faydalı Canlıların en çok bulunduğu 0-3 cm derinlikte Anız yakıldığında sıcaklık 65 C’nin üzerindedir. Oysa Anız’ın yakılması sonucu Toprak yüzeyinde 200 C’nin üzerinde bir sıcaklık meydana gelmektedir. Bu yüksek sıcaklık, toprakta bulunan faydalı bakteri ve mantarları öldürür ve böylece toprak canlılığını kaybeder. Ayrıca Anız yakmanın sonucunda toprakta bulunan ve Ekosistem içerisinde döngüyü sağlayan canlıların da ( yılan, fare, kuşlar gibi) yok olmasına sebep olmaktadır. Bir diğer en önemli zararı da, Orman yangınları ve Kültür bitkilerinin yanmasına sebep olmasıdır. Toprağın yüzey kısmında bulunan Humus ve Humus yapıcı ANIZ’ın yakılması Toprak erozyonunun da artmasına yol açmaktadır. Rüzgar ve Yağışlar sonucu toprak kaybı meydana gelir ve toprak her yıl giderek fakirleşir. Anız yakmanın zararlarının Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları vasıtasıyla Çiftçilerimize anlatılması ve Anız yakanlarla ilgili Güvenlik Güçlerimizin gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.