Hava Durumu

:

:

:

Ziraat Odaları Toplantısında Tarımda ÖTV’nin Kaldırılması İstendi

26 Ekim 2018 Cuma 09:55

SONMANŞET.COM- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği, Mersin-Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Anamur Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Tarımın sorunlarının görüşüldüğü toplantıda özellikle “tarım girdilerinde ÖTV'nin ivedilikle kaldırılması” konusu ön plana çıktı.

Ziraat Odaları Toplantısında Tarımda ÖTV’nin Kaldırılması İstendi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği, Mersin-Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Anamur Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Tarımın sorunlarının görüşüldüğü toplantıda özellikle “tarım girdilerinde ÖTV’nin ivedilikle kaldırılması” konusu ön plana çıktı.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer’in Koordinasyon Kurulu Başkanlığını yaptığı Mersin ve ilçelerinde faaliyet gösteren Ziraat Odası Başkanları ve Genel Sekreterleri ile yöneticilerinin katıldığı toplantı Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş’ün ev sahipliğinde gerçekleşirken, toplantıya Osmaniye Ziraat Odası Başkanı-Genel Merkez Bölge Temsilcisi Bahadır Sezgin, Tarsus Ziraat Odası Başkanı-Mersin Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Ergezer, Antalya Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Balkıç, bölge Ziraat Odaları’nın başkan ve yöneticileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Toplantıda girdi maliyetleri ve elektrik ücretlerinde yaşanan artış, muz seralarında yaşanan enerji kaybının önüne geçilmesi için otomasyona geçilmesi, Akdeniz meyve sineği ile mücadele ve tarımda kayıt dışının önüne geçilmesi gerektiği gibi konular görüşüldü.

Toplantıda ayrıntılı bir konuşma yapan Tarsus Ziraat Odası Başkanı-Mersin Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Ergezer, özellikle tarımda mazot ve gübrede ÖTV’nin acilen kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Çiftçilerin 2019 yılından umudu kalmadığını vurgulayan Başkan Ali Ergezer, “Bugün ekilen ürünün verimliliğini yüzde 50 artıran gübreye yüzde 125, mazota yüzde 84, zirai ilaca yüzde 200 gibi bir artış gelerek üretimi imkansız hale getirmiştir. Bunun yanı sıra yükselen demir ve naylon maliyetleri seracılık alanına da büyük darbe vurmuştur. Bu girdi maliyetlerinin yüksekliği çiftçiyi üretimden koparmıştır” dedi.

Başkan Ali Ergezer, “Yapılan yanlış tarım politikaları, çiftçiye sağlanan tarımsal desteklerin yetersizliği, girdi maliyetlerinde ki artış sebebi ile çiftçimiz artık önünü görememektedir. Çiftçi tarlasını işleyecek mazotu, mahsulünü besleyecek gübreyi ve aynı şekilde mahsulünü koruyacak zirai ilacı alamaz duruma gelmiştir.  Bu karamsar tabloya bir an önce müdahale edilmelidir. Destek miktarı döviz kurlarında ki artış dikkate alınarak artırılmalı ve ilk önlem olarak mazot, gübre ve zirai ilaç da ki ÖTV kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.