Hava Durumu

:

:

:

Vahap Seçer, Toros Üniversitesi’nde Raylı Sistemi Anlattı

27 Şubat 2020 Perşembe 14:12

SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İnşaat Mühendisliği Öğrenci Topluluğu'nun davetlisi olarak “Başkan Seçer Mersin Raylı Sistemi Anlatıyor” programında üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Vahap Seçer, Toros Üniversitesi’nde Raylı Sistemi Anlattı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İnşaat Mühendisliği Öğrenci Topluluğu’nun davetlisi olarak “Başkan Seçer Mersin Raylı Sistemi Anlatıyor” programında üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İnşaat Mühendisliği Öğrenci Topluluğu’nun davetlisi olarak “Başkan Seçer Mersin Raylı Sistemi Anlatıyor” programında üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Öğrencilerin Mersin Raylı Sistemi hakkındaki sorularını yanıtlayan Başkan Seçer, proje hakkındaki tüm bilgileri ve süreci paylaştı. Metro projesinin rafa kalkması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Başkan Seçer, İhale süreçlerinde böyle itirazlar olabilir. Yoksa bizim metro projesinde geri adım atma gibi bir durumumuz yok. İhalenin ortadan kalkması, bir daha ihalenin devam etmemesi, metro projesinin rafa kalkması gibi bir durum söz konusu değil” dedi.

“Üniversite demek bilim demek, kültür demek, sanat demek”

Toros Üniversitesi Kültür Merkezi Bahçelilevler Kampüsü’nde düzenlenen programa Başkan Seçer’in yanı sıra Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Sertaç Özveren, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Hacı Bayram Battı, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, meclis üyeleri, çok sayıda akademisyen ve yüzlerce öğrenci katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Süleyman Türkel’in yaptığı programda Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yetkilileri de öğrencilerin teknik konulardaki sorularını yanıtladı.  Başkan Seçer, bölgenin en güzide eğitim kurumlarından bir tanesi olan Toros Üniversitesi’nde öğrenciler ile bir arada olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Üniversite demek bilim demek, üniversite demek kültür demek, sanat demek. Üniversite demek aydınlık demek, üniversite demek demokrasi demek, üniversite demek insan hakları demek, üniversite demek değişim, dönüşüm, devrim ve yenilik demek. Üniversite dediğiniz zaman dünyada iyiye dair ne varsa aklınıza o gelir. Mersin’de bir üniversiteler kenti olma yolunda süratle ilerliyor. 4 üniversitemiz, 60 binin üzerinde öğrencimiz var. Çok değerli bilim insanları bu öğrencilerimizi eğitiyorlar. Gençliğin olduğu yer aydınlık oluyor, ışık oluyor, bereket oluyor ekonomik ve sosyal açıdan. Bir genç insanın üniversite eğitimini almasını gerektiren ya da cazip kılan bütün imkanlar Mersin’de var” dedi.

“Biz hala Mersin’de metro olsun mu, olmasın mı tartışıyoruz. Ama biz kararlıyız. Olması gereken bir yatırım olarak biz bunu değerlendirdik”

Başkan Seçer, metro sisteminden bahsederken, bu sistemin tarihinin 1860’lara Londra Metrosu’na kadar dayandığını anlattı. Seçer, “Yani üzerinden yaklaşık olarak 1.5 asır geçmiş bir sistemi konuşuyoruz. Ama ne yazık ki öyle anlayışlar var ki hala Mersin’de metro yatırımını gereksiz bir yatırım, olmaması gereken bir yatırım, erken bir yatırım olarak görenler var. Endüstri 4.0 çağındayız. Çok farklı, çok daha yeni teknoloji, yeni nesil teknoloji ile gelişmiş toplumlar, toplu taşıma alanlarında yatırım yaparken, biz hala Mersin’de metro olsun mu, olmasın mı tartışıyoruz. Ama biz kararlıyız. Olması gereken bir yatırım olarak biz bunu değerlendirdik” ifadelerine yer verdi.

“Genel kullanacağımız kavram raylı sistem olmalı”

Gündemde konuşulan farklı şehirlerin metro projelerinden söz ederek konuşmasını sürdüren Seçer, şöyle devam etti:

“Çok farklı modeller ile raylı sistem Türkiye’nin birçok noktasında da hayata geçmiş. Dünyada da 160'dan fazla saygın kentinde raylı sistem şu anda faal olarak çalışıyor. Kavramları da karıştırmamak gerekiyor. Ben bu konunun uzmanı değilim ama bir belediye başkanı olarak her konuyu bilmek zorundasınız. Ne yaptığınızı, hangi kararların altına imza attığınızı bilmek zorundasınız. Genel kullanacağımız kavram raylı sistem olmalı. Metro değil, hafif raylı sistem değil, tramvay da değil. Bunlar farklı modeller. Şimdi anlatacağımız Mersin'le ilgili raylı sistem projemizde 3 ayrı fazda farklı modeller uygulayacağız. Bir tanesinde yeraltı raylı sistem,  bir tanesinde hemzemin, bir diğerinde de tramvay raylı sistem. Burada tanımlanan teknik olarak 15 bin yolcu kapasitesine kadar tramvay olarak tanımlanıyor. 15 ile 30 bin arası eğer saatte o hatta yolcu taşıyorsanız buna hafif raylı sistem diyorsunuz. 30 binin üzerine o inşa ettiğiniz hat üzerinde saatte yolcu taşıyorsanız bunun adı da ağır raylı sistem ya da metro. Onun için biz genel anlamda raylı sistem diyelim.”

Şu anda gündemde olan ve ihale aşamasında olan sistemin yaklaşık olarak 13.4 kilometrelik bir raylı sistem yapısı bulunduğundan söz eden Seçer, “2. fazdaki 9 kilometrelik bir raylı sistem yapısı. Bu hemzemin. Eski Mezitli Belediyesi’nin önünde başlayan hat yaklaşık 13.5kilometrelik yeraltından gidecek olan raylı sistem. İlk etapta bunu yapacağız. Daha sonra eski otogar noktasından yaklaşık 1 kilometre civarında kuzeye doğru Siteler istikametinde devam edecek. Orada noktalayacağız bu sistemi. 2. Faz orada hemzeminle oluyor. Yani yerüstüne çıkıyor. Şehir Hastanesi ve oradan yeni otogara kadar devam ediyor. Bu hattımızda 9 kilometrelik bir hat. Bir diğeri de Fuar Alanı noktasından başlıyor, Yenişehir sınırımızda. Oradan 34. Cadde, Üniversite Hastanesi, Üniversite’ye ve Üniversite Caddesi'nden de bir ring şeklinde tek hat üzerinden gidiş geliş olmak üzere orada yaklaşık olarak 7.25 kilometrelik bir hat olacak. Toplamda 30 kilometrelik bir raylı sistem. Yaklaşık olarak rakamları verelim. İlk fazımızı aslında burada tartışalım. Diğer iki bölümün hazırlıkları yapılıyor. Şu anda zemin etütleri yapılıyor.”

“Türkiye’de inşaat sektörü ciddi sıkıntı yaşıyor”

İhalenin 25 Ocak’ta sisteme girdiğini anlatan Seçer, “Ancak bu ihale 27 Şubat'a denk geliyordu. Biz corona virüsünden dolayı 20 günlük tehir hakkımızı kullandık. Biz Mersin olarak, Türkiye'de bu boyutta, ihale bedeli olarak bu büyüklükte yöntemde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Yani yüklenici firma hem finansmanı kendi bulacak, hem de metro inşaatını yapacak. Burada eğer biz bu süreç içerisinde ihale şartnamesinde de bu var; daha hesaplı bir finans kaynağına erişirsek, yani bulacağımız finans kaynağının bize maliyeti, firmanın bu ihalede bize teklif ettiğinden daha aşağıda olursa o firmaya finansmanı biz sağlayacağız, inşaatı diğer firma yapacak. Burada finansman bacağı çok önemli. Aslında en önemli olan da o. Yoksa hem Türkiye konjonktürü, hem dünya konjonktürü aslında şu anda bu tip yatırımların yapılmasına müsait ortamlar sunuyor. Türkiye’de inşaat sektörü ciddi sıkıntı yaşıyor. Çok değerli, ciddi, sağlam firmaların araç parkları boş bekliyor. Çok cüzi karlarla inşaat yapmak istiyorlar. Diğer taraftan finansman bacağı en önemli konu. Dünyada ciddi bir para fazlalığı var. Eğer ülkenizde siyasi ve ekonomik istikrar varsa, bu kaynaklar size çok ucuz maliyetli gelebiliyor” dedi.

“En ucuz para sağlayacağımız kaynak Çin finans kurumları”

Coronavirüsünün dünyadaki etkilerinden söz eden ve en ucuz para sağlayacakları kaynağın Çin finans kurumları olduğunu dile getiren Seçer, “Coronavirüsünün dünyadaki etkileri devam ediyor. Bizim en ucuz para sağlayacağımız kaynak Çin finans kurumları. Oradaki olağanüstü koşullar bizi sıkıntıya soktuğu için ihaleyi 20 gün erteledik. Bir 20 gün daha o da bizim yasal hakkımız. Kullanalım derken birden bire bir baktık ki bir firma burada da ismi var ‘Dev İnşaat' adlı bir şirket 10 Ocak'ta itiraz yapıyor ve Kamu İhale Kurumu bazı teknik sebeplerden; çok anlamsız gelen bir gerekçe ile ihalemizi iptal ediyor. Özetini söyleyeyim. Haddi olmayan bir konuya giriyor bu ‘Dev İnşaat’ firması. Biz bunu da araştırdık. Böyle bir proje yapmamış bu firma. Böyle büyük bir inşaat konusunda da deneyimi olan ciddi bir firma olarak da görülmüyor. İhale ilanı için ‘Hizmet yapmak esastır. Ancak belediyeyi belirsiz borçlanmalarla iflas edecek hale getirmek hiçbir yetkilinin görevi değildir ve bu hükümler başlı başına mevcut görevi kötüye kullanmaktır. Bu kadar baskıcı ilanın altında yatan sebep nedir?’ demiş. Biz çok büyük bir borçlanmaya giriyormuşuz. Bu firmayı ilgilendirmiş. Biz görevi kötüye kullanıyormuşuz. Anlamsız bir itirazla Kamu İhale Kurumu bu ihalemizi iptal ediyor” diye konuştu.

“Biz Kamu İhale Kurumu’nun gerekçeli kararını bekliyoruz”

Bazı basın kuruluşları, yazılı, görsel medya ve televizyonlarda konunun kamuoyuna yanlış aksettirildiğinden de söz eden Seçer,şöyle devam etti:

“‘Proje duvara tosladı’. ‘Proje, metro ihalesi rafa kalktı’. ‘Proje ihalesi iptal edildi’. Sanki bir daha bu ihale yapılmayacak ya da bu proje yapılmayacak gibi toplumda bir algı. Bu yanlış bir haberdi. İyi okunmamış, iyi analiz edilmemiş, iyi değerlendirilmemiş bir haber yazma olayıydı. Dolayısıyla bizim de kamuoyunu aydınlatmamız gerekiyor. İhale süreçlerinde böyle itirazlar olabilir. Bizim ilk ve son olmayacak. Birçok ihaleye çıkıyoruz. Şimdi Tevfik Sırrı Gür Lisesi'nin orada da biz ihaleye çıktık. Zaten bürokraside işler ağır yürüyor. Gerçekten bir imza 3 ayda, 5 ayda oluyor.Gidiyorsunuz, geliyorsunuz, arıyorsunuz. Bazı serzenişler bize geliyor. Orada da bir itiraz oldu. Ufak bir şartnamedeki konu gerekçe gösterilerek 20 gün ihalemiz daha da ötelendi. Bunlar bize zaman kaybettiriyor sadece. Yoksa bizim metro projesinde geri adım atma gibi bir durumumuz yok. İhalenin ortadan kalkması, bir daha ihale devam etmemesi, metro projesinin rafa kalkması gibi bir durum söz konusu değil. Zaten bizim yapacağımız yeni erteleme talebi ile bu ihale Nisan’ın ortalarına denk gelecekti. Şimdi bu durumda da biz Kamu İhale Kurumu’nun gerekçeli kararını bekliyoruz. Bugün, yarın gelecek o da. Bize sunulan gerekçeler üzerinden şartnamede bazı değişiklikler yapacağız. Tekrar ihale süreci devam edecek. Yine bizim öngördüğümüz, yani Coronavirüsü kaynaklı tehir sürelerini hesaba alırsanız bizim tahmin ettiğimiz sürede yani Nisan’ın ortalarında bu şartlar altında dahi bu ihale gerçekleşecek. Sadece biz bu proje ile Mersin'in bir noktasından diğer noktasına yolcu taşımayacağız; aslında bu proje ile sosyo-ekonomik yapıları da buluşturacağız. Artık Akdeniz'de Siteler’de, Gündoğdu'da, diğer bölgelerde, Mezitli’de, Üniversite’de, nerede ikamet ediyorsa ya da zamanının yoğun kısmını geçiriyorsa bir Mersinli hemşehrim çok kısa sürede, süratli, konforlu, güvenli, nezih bir ortamda istediği noktaya erişebilecek. Çarşı canlanacak.”

“Metro demek gelişim demek”

Metro’nun önemli bir yatırım olacağını ifade eden Seçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bütün bu şikayetlerin ortadan kalkmasına yardımcı olacak yatırımlardan bir tanesi olacak metro. Metro demek eğer bir marka kentiz diyorsanız olması gereken bir yatırım demek. Metro demek gelişim demek, gelişme demek, Metro demek bir medeniyet demek. Bunu böyle almak lazım. Sadece yolcu kapasitesi yapacağımız sistemler bize rasyonel bir yatırım olarak geri dönecekmiş gibi bir ticari bir bakış açısı ile bakmak doğru değil bu olaya. Elbette ki onun da hesabını yapıyoruz. Bizim 2030'da öngördüğümüz 4 ilçeden oluşan Mersin merkezde günlük yolcu kapasitesi 1 milyon 200 bin. Yaklaşık olarak bu 13.5 kilometrelik hatta sadece Mersin'deki toplam günlük yolcu kapasitesinin yüzde 60’ı o güzergahta. Şu anda yaklaşık 800 bin civarında Mersin'de günlük yolcu kapasitesi var. Bunun yüzde 60’ı 450-500 bin civarında yolcu, yapacağımız 13.5 kilometrelik hatta belediye otobüsleri, halk otobüsleri, özel araçlar, dolmuşlar, birçok taşıma araçları ile seyahat ediyorlar. Biz bütün bunların hesabını yaptık. Şu anda pik saatlerde o güzergahtasaatte 18-20bin arası hatta 22 bine kadar ulaşan saatler var. Bu sistemin, yeni yapılacak 13 kilometrelik ilk hattaki saatteki yolcu taşıma kapasitesi zaten 15 bin ortalamaya ulaşmış. Az önce bunun tanımlarını yaparken 15 bin yolcu saat kapasitesine kadar tramvay, 15-30 bin arası hafif raylı sistem dedim. Hafif raylı sistem sınırına gelmiş. Bu sistemin inşaata başladığından bitimine kadar geçecek süre 3.5 yıl olacak. 6 ayda bir herhangi bir olumsuzluğa karşı opsiyon veriyoruz. Yani toplamda maksimum bu inşaat 4 yıl sürecek. 2024'te maksimum hizmete girecek. O zamana kadar bu yolcu kapasitesi ortalama bugün 15 bin ise 20 binleri oluşacak. Pik saatlerde 25-27 binlere ulaşacak zaten devreye girdiği zaman ve 2030’da zaten bir günde toplamda tüm Mersin'de varsaydığımız kapasite 1 milyon 200 binlere ulaşacak. Bu önemli bir rakam.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yatırım yapmak zorunda olduklarından bahseden Seçer, “Bu bedeli acaba Mersin Büyükşehir Belediyesi ödeyecek mi? Çünkü ciddi bir yatırım. Şu anda rakamı da veremiyorum. İhale aşamasında olduğu için. Evet önemli bir yatırım, miktarsal olarak fazla bir yatırım ama bizler de tabii ki bunun hesabını yapıyoruz. 4 yıl sonra inşaat bitecek. 3 buçuk, 4 yıl arası diyoruz. Bir ödeme yapmayacağız. 2 yıl daha yapmayacağız sistem devreye girdi çalışmaya başladı, kazma vurulduğu tarihten ödeme yapacağımız tarihe kadarki geçen süre 6 yıl. Bunun 2 yılında da sistem çalışmaya başlamış olacak. Yani yolcu taşımaya başladığında bu sistem artık bir geri dönüşüm sağlamış olacak. Gelir getirici bir yatırım olduğu için bir gelir ortaya çıkmaya başlayacak ve biz kalan 11 yılda bunu ödeyeceğiz. Kazmayı vurduk, borcun bitim tarihi arasındaki süre 17 yıl. Yatırım yapmak zorundayız. Borçlanmak zorundayız. Bu konuda da bazı eleştiriler duyuyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi büyük borç yükü altına giriyor. Büyük yatırımları yaparken borçlanmazsanız nasıl yapacaksınız?” ifadelerine yer verdi.

“Metronun yanı sıra otopark ve alt geçitte yapıyorsunuz”

Metronun sağlayacağı ekstra önemli konuların varlığını da belirten Seçer, son olarak “Bizim 13,5 kilometrelik hatta 11 istasyonumuz olacak. Bunun 10 tanesinde motosiklet, bisiklet park yerlerimiz ve yine 10 tanesinde alt geçitler olacak. Doğal alt geçitler oluşacak bu inşaattan dolayı. Artık yayalar altgeçidi kullanacak. GMK rahatlayacak. Biz GMK’dayeraltından geliyoruz ve 6 noktada da otopark olacak. 1800 araçlık 6 noktada otoparkımız olacak. Yani metro yatırımı yapıyorsunuz ama bunun yanında otoparkta yapıyorsunuz, bunun yanında alt geçitte yapıyorsunuz, bunun yanında insanları daha çevre dostu, bisiklet gibi araçlara yöneltiyorsunuz. Örneğin motosikleti ile gelecek oraya park edecek, metroya binecek, Çamlıbel’e istiyorsa Çamlıbel'e, Şehir Hastanesi’ne istiyorsa Şehir Hastanesi’ne, ya da farklı bir güzergahagitmek istiyorsa oraya gidecek” dedi.

Mersin’e 4 yeni köprülü kavşak müjdesi!

Yeni köprülü kavşaklar yapacaklarının müjdesini de veren Başkan Seçer, “Mersin’in trafiğine dair çalışıyoruz. Şu anda nokta belirtmek istemiyorum. Yeni köprülü kavşaklar olacak. Önem sırasına göre şu anda 4 köprülü kavşak belirlendi. İlk inşaatın bir tanesi bu yıl içerisinde başlayacak. İlk 4 yıllık süre içerisinde, minimum 2 tane gerçekleştireceğiz. Eğer bütçemiz, süremiz buna uygun gelirse, 4 yılda da bu 4 noktada belirttiğimiz köprülü kavşakları da hizmete sokacağız. Sadece Mersin merkezde değil Anamur'dan, Tarsus'a kadar çok değerli, önemli projeler bizleri bekliyor. Gecemizi gündüzümüze katarak samimiyetle Mersin için çalışıyoruz. Sadece bunu bilmeniz ve bize inanmanız herhalde size huzur verecektir. İnşallah biz de yapacağımız uygulamalarla Mersin'e çok güzel hizmetler yapacağız” dedi.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.