Hava Durumu

:

:

:

Tarsus'ta Şendağ Zeytin ve Zeytinyağı’nda Bereket Yılı

18 Kasım 2022 Cuma 16:00

SELAHATTİN ÖZBOZKURT SONMANŞET.COM- Tarsus'ta zeytini zeytinyağına dönüştüren Şendağ Zeytinyağı Tesislerinin sahipleri genç iş insanları Hasan ve Burak Şendağ, bu senenin ürün kalitesi ve yoğunluğu ile bereket yılı olduğu olduğunu, Tarsus'ta geçtiğimiz haftalarda başlayan sofralık zeytin hasadının ardından şimdi de yağlık zeytine geçildiğini, başta Tarsus olmak üzere

Tarsus'ta Şendağ Zeytin ve Zeytinyağı’nda Bereket Yılı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Türk mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağının lezzete dönüşen zahmetli yolculuğu tam gaz devam ediyor.

Başta ABD, Avrupa ve Rusya olmak üzere birçok ülkeden yoğun talep gören zeytinyağı için mahasere denilen zeytinyağı fabrikalarında mesai 24 saat devam ederken, bu yoğunluğun 2023 yılının Şubat ayı sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

Tarsus’ta zeytini zeytinyağına dönüştüren Şendağ Zeytinyağı Tesislerinin sahipleri genç iş insanları Hasan ve Burak Şendağ, bu senenin ürün kalitesi ve yoğunluğu ile bereket yılı olduğu olduğunu, Tarsus’ta geçtiğimiz haftalarda başlayan sofralık zeytin hasadının ardından şimdi de yağlık zeytine geçildiğini, başta Tarsus olmak üzere Mersin'in birçok ilçesinde sıfır rakımdan 800 rakıma kadar her yerde yetiştirilen zeytinin hem iç piyasada hem de dış piyasada rağbet görmesi, üreticinin yanı sıra ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını söylediler.

Zeytin bahçelerinde büyük bir itinayla el tarağı, elektrikli çırpma aletleriyle yere serilen brandalara dökülen zeytinler, daha sonra işçiler tarafından yapraklarından ayıklanarak kasa ve torbalara doldurulup yağ fabrikalarına götürülüyor.

Burak ve Hasan Şendağ, itinayla toplanan zeytinlerin üreticiler tarafından fabrikalarına geldiğini belirterek, “Masereye gelen zeytinler önce kazanlara dökülüyor, daha sonra aspiratörden geçirilip yıkanmasının ardından kırıcıya giriyor. 2 saat kırıcıdan geçen zeytinler, zahmetli yolculuğunu tamamlatıp yağa dönüşüyor. Milyonlarca ağaçtan zeytin hasat eden üreticiler, yarısını yağlık, yarısını ise sofralık olarak tüketiciye sunuyor.

Zeytinin lezzetli yolculuğunun zahmetten geçtiğini belirten Burak ve Hasan Şendağ, “Zeytin hasadının başlamasıyla birlikte zeytinlerin zeytinyağına dönüşmesinin yolculuğu hızla devam ediyor. Başta Tarsus’un tescilli zeytini Sarıulak zeytini olmak üzere diğer zeytin çeşitlerinin de zeytinyağına dönüşme yolculuğu büyük bir itinayla devam ediyor. Bu sene zeytinlerimizde verim güzel, Allah'ın verdiğine şükürler olsun. Zeytinin lezzetli yolculuğu zahmetten geçer, zahmet olmazsa yemek olmaz. Bu yıl rekolte çok yüksek, güzel bir sezon oluyor. 2022 yılı sezonu hızlı başladı, hızlı sürüyor.  Yağ kalitesi çok yüksek olup, asit oranları düşüktür. Onun için erken hasat için şu anda uygun bir zaman. Genel anlamda bütün dünyaya ürünümüz inşallah bu yıl güzel bir şekilde gidecek” dediler.

Hasan ve Burak Şendağ, Şendağ Zeytinyağları tesislerinde günün 24 saati zeyin işlediklerini belirterek, “Günde 80 ton zeytini zeytinyağına dönüştürüyoruz. Bu yıl rekolte oldukça yüksek. Zeytinyağı üretimlerimizi Şubat ayı sonuna kadar aynı tempoda sürdüreceğiz” diye konuştular.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.