Hava Durumu

:

:

:

Tarsus Yiyecekleri Gastronomi Günlerinde Damaklara Tad Verdi

28 Ekim 2019 Pazartesi 13:49

SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Tarsus Gastronomi Günleri, vatandaşlara lezzet cümbüşü yaşattı. Önemli sayıda ünlü yemek şefini ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen konukları ağırlayan Gastronomi Günleri'nin bu yılki teması “Öğrenelim Öğretelim” oldu.

Tarsus Yiyecekleri Gastronomi Günlerinde Damaklara Tad Verdi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Tarsus Gastronomi Günleri, vatandaşlara lezzet cümbüşü yaşattı. Önemli sayıda ünlü yemek şefini ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen konukları ağırlayan Gastronomi Günleri’nin bu yılki teması “Öğrenelim Öğretelim” oldu. Etkinlikte, Tarsus’a özgü yöresel ürünlerin üretiminde ve değerlendirilmesinde kadın emeğinin desteklenmesi ile kooperatifleşme ön plana çıktı.

Tarihi ve zengin yemek kültürüne sahip Tarsus’un yöresel lezzetlerinin sergilendiği Gastronomi Günleri’ne katılan vatandaşlar, paneller, atölyeler ve söyleşilerin yanı sıra çok sayıda etkinlikle dolu dolu üç gün yaşadı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Tarsus Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Kent Konseyi, Tarsus Kent Konseyi, Tarsus Slow Food Grubu ile Tarsus Zeytin Platformu işbirliğiyle bu yıl 3’üncüsü gerçekleşen Tarsus Gastronomi Günleri, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Atölyeler, paneller ve söyleşilerin yanı sıra çok sayıda etkinlikle vatandaşların beğenisini toplayan Gastronomi Günleri’nin bu yılki teması “Öğrenelim Öğretelim” olurken, Tarsus’a özgü yöresel ürünlerin üretiminde ve değerlendirilmesinde kadın emeğinin desteklenmesi ile kooperatifleşme ön plana çıktı. Üç gün süren programda önemli sayıda ünlü yemek şefini ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen konukları ağırlayan Gastronomi Günleri, vatandaşlara lezzet cümbüşü yaşattı.

Zengin program akışıyla dolu dolu üç gün yaşandı

Tarihi ve zengin yemek kültürüne sahip Tarsus’un Kubat Paşa Medresesi ve Danyal Peygamberin kabrinin bulunduğu Makam Camisi’nin yanındaki meydanda gerçekleştirilen Gastronomi Günleri, Yeryüzü Pazarı’nın açılışı, Sıraköy’de sembolik Sarıulak Zeytin hasadı, Eshab-ı Kehf Zeytin Kooperatifi ziyareti gibi programlarla ilçenin farklı noktalarında eş zamanlı devam etti. Gastronomi Günleri, şefler ile demo çalışmaları, demo tadımı atölyelerinin yanı sıra zeytinyağının gastronomideki önemi, Tarsus’ta zeytin ve zeytincilik, lezzette yöresellik, şef olmak, gastronomide bıçağın yeri gibi konularda da alanında uzman isimlerin söyleşilerine ve panellerine ev sahipliği yaptı. Festival alanında gün boyu süren trio müzikleri ve Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğrencilerinin Tarsus’tan manzaralar resim çalışmaları ise vatandaşların beğenisini topladı.

“Bu sene özellikle kadınlar ön plana çıktı”

Bu yılki Gastronomi Günleri’nde Mersin’in ve özelinde Tarsus’un yöresel ürünlerinin üretim ve değerlendirilmesinde kadın emeğinin desteklenmesi konusu ön plana çıkan konuların başında yer aldı. Yeni kurulan Mersin Kadın Girişimci Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne de değinen Leyla Yoksulavakan, Meral Seçer’in bu konuda gösterdiği özeni vurgulayarak, “Biliyorsunuz kadının bulunduğu her yerde üretim, başarı ve güzellik vardır. Biz de tüm bunları sunmaya çalışıyoruz. Ben özellikle Tarsus Gastronomi Günleri’nin ilk gününden beri içerisindeyim. O kadar mutluyum ki. Çok güzel dostlar edindim, çok değişik insanlarla görüştüm, çok bilgili insanlar tanıdım. Eksiklerimizi tamamladık, bizden bir şeyler aldılar. Yani birbirimizi tamamladık. Bu sene çok farklı ve renkli oldu. Özellikle kadınlar ön plana çıktı. Meral Hanım üreten kadınlarımıza özellikle özen gösteriyor. Biz de onlar için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Mevsime göre her türlü reçeli yapıyorum”

Alanda yöresel ürünlerin sergilendiği stantlarda Tarsus’a özgü lezzetleri sergileyen Şengül Caröz, evinde 4 yıldır çeşitli gıdalarla yöresel lezzetler yaptığını belirterek, “Bizim meşhur kokulu çöreğimiz, kabak tatlımız, sarmamız, biberli ekmeğimiz çok güzeldir. Çilek, bizim mazak reçeli dediğimiz incir reçeli, ayva. Mesela kemer patlıcanın en miniğiyle yaptığım cevizli patlıcan reçelim, cevizli yenidünya reçelim, büyük halka portakal reçelim var. Mevsime göre her türlü reçeli yapıyorum. Güzel bir etkinlik. Evinde bu tür güzellikler yapan hanımların öne çıkmasını sağlıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Yöresel lezzetlerimizi tüm dünyaya tanıtıyoruz”

Tarsus’a özgü yöresel lezzetlere farklı dokunuşlar katarak yeni lezzetler elde ettiğini ifade eden Semra Gökayaz, bu lezzetlerin dünyaya tanıtılması için hem Gastronomi Günleri’nde yer aldı, hem de sosyal medya aracılığıyla ürünlerini sergiledi. Etkinliğe katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Gökayaz, şunları söyledi:

“Ben Tarsus’a özgü yöresel lezzetlerimizi sergiliyorum. Kokulu çöreğimiz, kirece batırılmış kabak tatlımız ve zeytinyağına yatırılmış çökelek toplarımız var. Bu ürünlerimiz yüzyıllara dayanan ürünlerimizdir. Tarsus’un tarihi ve yöresel lezzetlerini taşımaktadır. Ben son iki yıldır bu çalışmaları yapmaktayım. Bunun yanı sıra modern lezzetleri, füzyon mutfakları deniyorum, sergiliyorum. Şimdi burada birçok esnaf arkadaş, birçok ev hanımıyla beraberiz. Ekmekçisinden tutun zeytincisine, baharatçısına herkes bir arada. Hem çok güzel bir topluluk oluyor hem de yöresel lezzetlerimizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Desteklerinden dolayı Vahap Seçer’e sonsuz sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz, teşekkür ediyoruz.”

“İnsanlar değişik tatlar, lezzetler tadabiliyor, görebiliyor”

Çukurova’nın lezzet festivallerini yakından takip eden ziyaretçilerden Şevket Koç ise etkinliği başarılı bulduğunu belirterek, desteklerinden dolayı Başkan Vahap Seçer’e teşekkür ederek, “Böyle bir etkinlik olması güzel. Ben geçen haftalarda Adana’da yapılana da gitmiştim. Mersin’de de böyle şeyler yapılması çok güzel bir şey bence. İnsanlar değişik tatlar, lezzetler tadabiliyor, görebiliyor. Güzel bir etkinlik. Herkesin burayı gelip görmesi gerekiyor. Mersin, yemek konusunda zengin. O konuda bir şüphe yok. Bu tarz organizasyonlara önayak olduğu için Başkanımız’a çok teşekkür ediyoruz. Devamını bekliyoruz ve Başkanımız’a güveniyoruz” dedi.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.