Hava Durumu

:

:

:

Tarsus’un ünlü Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaretle Tescillendi

21 Nisan 2018 Cumartesi 11:31

SONMANŞET.COM/ Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal başkanlığında bir araya gelen Zeytin Platformu'nun 4.'ncü olağan toplantısında coğrafi işaretle tescillenen ilçeye özgü Sarıulak zeytininin öneminin önümüzdeki süreçte daha iyi anlaşılacağı ifade edildi.

Tarsus’un ünlü Sarıulak Zeytini Coğrafi İşaretle Tescillendi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM/ Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal başkanlığında bir araya gelen Zeytin Platformu’nun 4.’ncü olağan toplantısında coğrafi işaretle tescillenen ilçeye özgü Sarıulak zeytininin öneminin önümüzdeki süreçte daha iyi anlaşılacağı ifade edildi.

Kaymakam Yüksel Ünal, Tarsus’a özgü olan ve Coğrafi işaretle tescillenen Sarıulak zeytininin dünyanın en kaliteli zeytinlerinin başında geldiğini belirterek,  “Önce hayal kuracağız, sonra hedefimizi belirleyeceğiz ve çok çalışacağız. Bunu her zaman yapalım ki başarıya daha çabuk kavuşalım. Sarıulak zeytinimizi Coğrafi İşaret ile tescillemiş bulunuyoruz. Ancak iş burada bitmiyor, bundan sonraki süreci de çok iyi değerlendirmemiz gerekir” dedi.

2012 yılında  başlayan Tarsus Sarıulak Zeytini ‘ne Coğrafi İşaretin alınması yolundason 2 yılda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, ilk olarak Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün zeytin konusunda olan hassasiyeti Tarsus'ta bulunan kurumlarla paylaşıldığını, Tarsus Kaymakamlığı’nın başkanlığında yapılan ilk toplantıda Tarsus Zeytin Platformu kurularak, Tarsus Ticaret Borsası’nın da bu platformun sekretaryasını yürütmekle görevlendirildiğini kaydetti.

Tarsus Zeytin Platformu çatısı altında Tarsus Sarıulak Zeytini hakkında çalışmaları tamamlayan Ticaret Borsası’nın 16 Nisan 2017 tarihinde Türkiye Patent Enstitüsü’ne Coğrafi İşaret başvurusunu yaptığını belirten Başkan Murat Kaya, “Tüm amacımız başta orijini Tarsus olan yöremize özgü Tarsus Sarıulak zeytin çeşidimizi ve Tarsus’ta üretilen zeytin ve zeytinyağını dünyada rekabetçi ortama getirip, dünya markası yapmaktır. İç ve dış pazar kanallarını genişletmek, mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirmek, markalı ihracatı arttırmak, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirmek ve tüketimin artışını sağlamak istiyoruz. Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler ürün kalitesini garanti etmek, ürünün tanınmışlığını ve katma değeri arttırmaları bunun yanında o yöreye ekonomik katkı sağlamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Coğrafi İşaretini aldığımız Tarsus Sarıulak Zeytininin Zeytin Yağına AB coğrafi işareti alınması için desteklerinizi bekliyoruz. Coğrafi İşarette birinci stratejik hedefimiz, yasal mevzuatın iyi bir denetim sistemi ile  yeniden düzenlenmesi ve ilgili paydaşların kurumsal kapasitelerini geliştirerek, koordinasyonu sağlayacak mekanizmaları oluşturmaktır. En önemli hedefimiz ise coğrafi işaretli ürünlerimize farkındalık yaratmak için gerekli tedbirleri almak olmalıdır. Geriye kalan sadece para kazanmak ve pastayı büyütmektir” diye konuştu.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan ise konuşmasında, Tarsus’ta 40 bin dekar alanda zeytincilik yapıldığını ve meyve veren ağaç sayısının 1.8 milyon adet olduğunu ve bunun dörtte birinin Tarsus’a özgü Sarıulak çeşidi zeytin olduğunu söyledi.

Hayri Erdoğan, Coğrafi İşaret alınmış olan Sarıulak zeytininin, kurulacak olan internet sitesi, yazılım desteği ve barkod uygulamasıyla üreticilere satış desteği ve tüketicilere de gerçek Sarıulak belgesi olan sağlıklı ürünlerle beslenme imkânı vereceklerini ifade etti.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.