Hava Durumu

:

:

:

Tarsus’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Coşkusu

27 Aralık 2021 Pazartesi 14:34

SELAHATTİN ÖZBOZKURT SONMANŞET.COM- TARSUS'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100.'ncü yıldönümü törenlerle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Tarsus’un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü Coşkusu

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- TARSUS'un düşman işgalinden kurtuluşunun 100.’ncü yıldönümü törenlerle coşkulu bir şekilde kutlandı.

Törenlere ilk olarak Cetvel kanal köprü üzerinde temsili milis kuvvetlerinin karşılanması ve muharip gazilere çiçek ve çelenk sunumuyla başlandı.

Daha sonra belediye bandosu, bayrak ve flamalar ve muharip gaziler ve kuvayi milliyecilerle birlikte kent protokolü ve öğrenciler kortej halinde Atatürk caddesinden Cumhuriyet alanına yürüyüş yaptılar.

Cumhuriyet Alanı’nda yapılan törende Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otçu,Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan,  Tarsus Muharipler Gaziler Derneği ve Tarsus Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği  Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, günün anlam ve önemiyle ilgili olarak törende yaptığı konuşmada  “Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden birisi olan ve her yıl büyük bir özenle kutladığımız 27 Aralık tarihi, Tarsus’umuz için olduğu kadar; ülkemizde yakılan Kuvayı Milliye ateşinin sönmemesi, ilelebet yanması ve ışıması için de büyük önem arz etmektedir. Aziz kahramanlarımızın canları pahasına verdikleri bu onurlu mücadele, öncelikli gururumuz ve dayanışma kaynağımızdır” dedi.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu'nun güneyinde işgal edilen şehirler arasında bulunan Tarsus’un, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Egemenlik verilmez, alınır” sözünün vücut bulduğu şehirlerden biri olduğunu kaydeden Bozdoğan, “Tarsus’umuz kentimizde egemen olan bu işgale karşı güçlü bir dayanışma sağlayarak büyük bir destana imza atmıştır. Halkımızın işgal kuvvetlerine karşı gösterdikleri eşsiz direniş neticesinde Fransızlar 27 Aralık 1921 yılında Tarsus'tan çekilmek zorunda kalmıştır. İşte bugün, “27 Aralık Destan’ı 100 Yıl Önce Yazıldı” derken, bir kentin, bir ulusun, bir özgürlük mücadelesinin tarihe altın harflerle yazılışını kutlamış oluyoruz” diye konuştu.

Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun yalnızca siyasi, askeri bir zafer değil; millet olabilmenin, tek bir amaç uğrunda örgütlenebilmenin; 100 yıl önce yoksulluk ve imkânsızlıklarla direnebilmenin de şanlı zaferi olduğunu ifade eden Bozdoğan, “Bu milletin, vatanı için verdiği tarifsiz azmin en güzel örneğini kendi şehrimizde, Tarsus’ta kutlamaktan ötürü onur duyuyorum. Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunu kutlarken; 27 Aralık Kurtuluş Günü'nde bu toprakları bize emanet eden, ülkemizin tam bağımsızlığı ve bütünlüğü uğrunda canlarını hiçe sayan aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla, gazilerimizi saygıyla anıyor, tüm Tarsuslu hemşehrilerimin 27 Aralık Kurtuluş Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Çeşitli okullardan öğrencilerin günün anlam ve önemine dair okudukları şiirlerin ardından, tören Halk Eğitim Merkezi folklor gösterileri ile sona erdi.

Törenlere Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Garnizon Komutanı üsteğmen Kürşat Can, Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yeğin, AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın, Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, İyi Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Murat Ramazan Tiryaki, Emniyet Müdürü Ebubekir Fil, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, CHP İl Başkanı Adil Aktay, İyi Parti GİK üyesi Burhanettin Kocamaz, Tarsus Üniversitesi Rektör yardımcısı Ali Deran, belediye meclis üyeleri, değişik il ve ilçelerden muharip ve gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.