Hava Durumu

:

:

:

Tarsus’un Dikenli İnciri’ne talep, fiyatlarını arttırdı

25 Temmuz 2018 Çarşamba 15:38

SONMANŞET.COM- Son yıllarda yurt dışı talebi oldukça artan dikenli incirde ihracatın artması, fiyatında artmasını sağladı. Kayalık ve sıcak bölgelerde kendiliğinden yetişen dikenli incir Tarsus'ta yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu.

Tarsus’un Dikenli İnciri’ne talep, fiyatlarını arttırdı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Son yıllarda yurt dışı talebi oldukça artan dikenli incirde ihracatın artması, fiyatında artmasını sağladı. Kayalık ve sıcak bölgelerde kendiliğinden yetişen dikenli incir Tarsus’ta yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, yaptığı açıklamada, ilçe genelinde yılda ortalama 5 bin ton dikenli incirin toplandığını kaydederek, “Bölgemizde kampüs olarak adlandırılan dikenli incirin hasadına başlandı. Son yıllarda yapılan tanıtım çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bu yıl yurt içinde dahi birçok il’den tüccarlar gelerek dikenli inciri alıyorlar. Tabi bizim öncelikli hedefimiz iç piyasa değil; ihracata mal gönderebilmektir” dedi.

Geçtiğimiz yıl Rusya’ya 15 ton dikenli ihraç ettiklerini belirten Başkan Ali Ergezer, “Rusya’nın yanında şu anda hedefimizde Almanya ve dikenli inciri yakından bilen Fransa, İtalya ve İspanya bulunuyor. Elbette bu ülkelerde de dikenli incir yetişiyor ama, bizim ürünümüz özellikli olduğu için daha fazla tercih ediliyor. Yurt içi ve yurt dışı taleplerinin artması geçtiğimiz yıl 12-15 TL arasında sandığı satılan dikenli incirin bu yıl 45 TL’ye kadar çıkmasını sağladı” diye konuştu.

Fiyatın arzu edilen seviyeye ulaşmasının dikenli incir toplayıcılarının yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Ergezer, “Şu anda şehirde oturup, köyüne giderek dikenli incir toplayan ve kazandığı parayla üniversitede çocuk okutan insanlarımız var. Bizim tespitlerimize göre dikenli incirin geliriyle üniversitede çocuk okutan yaklaşık 200 aile var. Bu çocuklarımız çok güzel bölümlerde okuyorlar. Çünkü ek bir gelir olmadan ailelerin okutma şansı yok; dikenli incir geliri bu noktada aile ekonomisine katkı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye’de en çok dikenli incir hasadının 5 bin ton ile Tarsus’ta yapıldığının altını çizen Başkan Ali Ergezer, “Talebin yüksek olmasından dolayı bu yıl da rekoltenin yüksek olacağına inanıyoruz. Çiftçimizin kazanması, ekonomimizin canlanması anlamına gelmektedir. Umarım çiftçilerimiz sezon boyunca uygun fiyatla ürünlerini pazarlayabilirler” dedi.

 

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.