Hava Durumu

:

:

:

Tarsus TSO'da Alt Bölge Destinasyon Çalıştayı Yapıldı

07 Ağustos 2020 Cuma 20:57

SONMANŞET.COM- Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde‘'Tarsus Alt Bölge Destinasyon Çalıştayı'' gerçekleştirildi.

Tarsus TSO'da Alt Bölge Destinasyon Çalıştayı Yapıldı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde‘’Tarsus Alt Bölge Destinasyon Çalıştayı’’ gerçekleştirildi.

ÇKA’nın Turizmde Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Programı hakkında detaylı bilgi verilen çalıştayda Tarsus’un turizmde kültür, inanç ve gastronomi ile öne çıkabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca Tarsus’un Adana ve Mersin’in merkezi ile kombine edilmiş 3-4 günlük uzun hafta sonu turlarının önemli bir durağı olabileceğine vurgu yapıldı.

ÇKA’nın ‘’Tarsus Alt Bölge Destinasyon Çalıştayı’’ Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı. Çalıştaya Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ünzile Kuru, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, Tarsus Müze Müdürü Doğukan Bekir Alper, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altunsu ile çok sayıda davetli katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Altunsu, bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekerek Mersin merkez ve ilçeleri de dâhil olmak üzere turizm türündeki farklılığa işaret etti. Mersin’in ilçeleri ile birlikte turizm haritasını çıkardıklarını ve her bir ilçesinin ayrı bir destinasyon olduğunu söyleyen Altunsu, ‘’Her ilçemiz kendine özel. Anamur-Bozyazı-Aydıncık ayrı bir destinasyon, Silifke-Erdemli-Mut ayrı bir destinasyon, Mersin Merkez ve Tarsus ayrı bir destinasyon ve Çamlıyayla ayrı bir destinasyon. Her biri için farklı bir turizm potansiyeli ve çeşidi var. Programlarımızla her birini ayrı ayrı çalıştık yakında proje çağrımıza da çıkacağız. En temel amacımız turizm potansiyelimiz canlandırmak ve istenilen seviyenin üzerine çıkarmak.’’diye konuştu.

TURİZM HARİTASI ÇIKARTILDI

Çalıştayda daha sonra Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mesut Özcan tarafından kapsamlı sunum yapılarak, Turizmde Destinasyon Yönetimi Sonuç Odaklı Programı çalışmalarının detayları hakkında bilgi verildi. Özcan, program ile Çukurova Bölgesi’nde turizmin destinasyon odaklı yaklaşım çerçevesinde geliştirilerek turizmden elde edilen katma değerin artırılmasının hedeflendiği ve bu kapsamda bölgede öncelikli destinasyonların belirlenmesi ve geliştirilmesi, tespit edilen destinasyonların etkin bir şekilde tanıtım ve pazarlamasının yapılması ve bölgeye gelen turist sayısının artırılmasının amaçlandığını belirtti. Swot analizi, uzman görüşleri ve yapılan diğer envanter çalışmaları sonucu önemli bulguların tespit edildiğini söyleyen Özcan, Mersin’in turistik değer haritasının ortaya çıktığını bildirdi.

KÜLTÜR, İNANÇ VE GASTRONOMİ

Tarsus için kültür, inanç ve gastronomi turizminin bir fırsat olduğunu ifade eden Özcan yaptığı sunumda şunlara dikkat çekti: ‘’Tarsus’ta kültür ve inanç turizmi ile gastronomi turizmine odaklanalım istiyoruz. Öne çıkan cazibe merkeziler var. St Paul kuyusu & Tarsus evleri, Gastronomi durakları, Tarihi kent merkezi kültür turizmi öğeleri, Eshab-ı Kehf Mağarası gibi. Tarsus, uzun haftasonu kültür turları, Gastronomi turları ve İnanç turizmi turları için önemli bir potansiyel. Tarsus özellikle Adana ve Mersin’in merkezi ile kombine edilmiş 3-4 günlük iç turizm uzun haftasonu turlarının önemli bir durağı olabilir. Turistik öğelerin birçoğu altyapı, restorasyon vb. açılardan gayet iyi durumda. Eski Tarsus Evleri büyük potansiyel. Bu tarz sokak sağlıklaştırmaları artırılabilir. Burası bir konsept proje ile fonksiyon kazandırılıp turizme açılmalı. Bilgilendirme panoları, yönlendirme levhaları, digjtal uygulamalar, QR kodlu bilgilendirmeler eksik. Kentteki kültürel ve inanç turizmine yönelik öğeler iç içe. Dolayısıyla bir rota üzerinden, profesyonel rehberlik hizmetiyle 1 tam gün grup ya da bireysel gezilebilir. Çok fazla tarihi yapı var. Bazılarının restorasyonu yarım durumda. Bunların ne olduğunu turistin anlaması açısından her birinin önüne eski dönem fotoğrafları ve bilgilendirmeler konulabilir.’’

ÖNCELİKLER NELER?

Sunumda dikkat çekilen diğer konular da şunlar: ‘’Konaklama ihtiyacı mevcut. Özellikle Eski Tarsus Evlerinin bir kısmı butik otel olarak hizmet verebilir. Bu anlamda Tarsus’ta konaklama tesisi imkanlarının arttırılması ve kalitesinin yükseltilmesi, Tarsus gastronomi haritası çıkarılması ve Bilinirlik için imaj çalışması stratejik önem taşıyor. Mersin Merkez ve Tarsus bir arada ele alındığında kültür, inanç ve gastronomi amaçlı ziyaretçiler için güçlü bir iç turizm ve dış turizm ürünü haline gelecektir. Zaten ulaşım ağı anlamında Tarsus iyi bir destinasyon. Bir turist için her türlü ulaşım imkânı var.’’

Çalıştay Tarsus Müze Müdürü Doğukan Bekir Alper’in de Tarsus’un tarihi noktaları ile ilgili yaptığı sunumun ardından katılımcıların görüşlerinin alınmasıyla sona erdi.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.