Hava Durumu

:

:

:

Tarsus’ta Sezonun İlk Kirazına 250 TL

20 Nisan 2018 Cuma 11:34

SONMANŞET.COM- Çukurova yöresinde açık alanda Türkiye'nin erkenci cins ilk kiraz hasadı Mersin'in Tarsus ilçesindeki bir mahalledeki bahçede yapıldı ve Ziraat Odası kilosunu 250 liradan sembolik bedelle satın aldı.

Tarsus’ta Sezonun İlk Kirazına 250 TL

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Çukurova yöresinde açık alanda Türkiye’nin erkenci cins ilk kiraz hasadı Mersin'in Tarsus ilçesindeki bir mahalledeki bahçede yapıldı.

İlçeye bağlı Ulaş Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasatta yörenin açık alandaki ilk kirazı toplandı.

Sezonun açık alanda ilk kirazını hasat ettikten sonra Ziraat Odası’na götüren ZMO Mersin Şube Başkanı ve aynı zamanda kiraz ve meyve üreticiliği yapan Mustafa Kemal Karaoğlu’nun kirazını Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer kilosunu 250 liradan satın aldı.

Bahçenin sahibi de olan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 7 yıl önce diktikleri erkenci cinsi kirazı 240 metre rakımda yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu yıl havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ‘Turfanda Kiraz’ hasadının geçen yıla oranla erken başladığını söyledi.

ZMO Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu, açıklamasında, “Bilindiği üzere kiraz denemelerine Akdeniz sahilinde 7 yıl önce başlamıştık ve son 3 yıldır da düzenli olarak meyve almaktayız. Bilindiği gibi sahillerde kiraz yetiştiriciliği çok zordur. Biz, Tarsus’un Ulaş Mahallesi’nde 7 yıl önce 240 rakımda 3 çeşit kiraz yetiştirme denemelerine başlamıştık. Şu anda 2 çeşitte uyum sağlandı. Denemeler sonucunda şu anda 3 yıldır verim almaktayız ve hatta hatta geçen yıl çok soğuk geçmişti ve soğuklama ihtiyacını almıştı ve ürün çok fazla idi. Bu yıl ise fazla soğuk olmadı, soğuk olmadığı için ürün açısından biz endişeliydik. Fakat görüyoruz ki bu erkenci dediğimiz kısa sap kirazımız, turfanda kirazımız ve açık alanda hasada uygun vaziyettedir. Kiraz genelde bin rakımın üzerinde yetişir. Ancak bizim erkenci cins kirazımız 240 metre rakımda ve açık alanda üretildi. Bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Yörenin uygun ikliminin avantaj olduğunu ifade eden Karaoğlu, “Bölgemiz tropikal ürünlerle anılmaktadır. Mersin bölgesi şu anda 65’in üzerinde ürün çeşidiyle modern tarıma ev sahipliği yapmakta. Bunun yanında kayısı, şeftali, japon eriği ve nektarin gibi sert çekirdekli turfanda meyveciliğin adresi olan Mersin'de modern tarım teknikleriyle üretimi daha da artırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ise, iyi tarım uyguamasının da öncülüğünü yapan yeni sezonun ilk kirazını yetiştiren ZMO Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu’nu kutlayarak, “Biz üreticiler her zaman üretmeye, tarımda yeni teknolojiyi takip ederken, organik üretim yapmaya da devam edeceğiz. Tarsus’ta 240 rakımda Türkiye’nin açık alanda ilk kirazını burada yetiştirdiğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.