Hava Durumu

:

:

:

Tarsus’ta Arkeologlardan Tarsus tarihi için hummalı çalışma

17 Haziran 2021 Perşembe 12:33

SONMANŞET.COM- Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın işbirliğiyle yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları için proje ekibi yüksek performansı ile Tarsus'un bilinmeyen tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Araştırmalar sonucu önemli bulgulara rastlanırken projeyle tarihi ve kültürel değerlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması hedefleniyor.

Tarsus’ta Arkeologlardan Tarsus tarihi için hummalı çalışma

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları için proje ekibi yüksek performansı ile Tarsus’un bilinmeyen tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Araştırmalar sonucu önemli bulgulara rastlanırken projeyle tarihi ve kültürel değerlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması hedefleniyor.

Antik Kent Tarsus’un tarihini araştırmak ve bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla 6 yıldır Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan’ın önderliğinde yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar dikkat çekmeye devam ediyor. Yürütülen çalışmaları yerinde görmek, tarihi ve kültürel dokuyu solumak amacıyla Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuat Togo, Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın yapıldığı Sağlıklı-Sıraköy mevkiinde Proje Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan ve ekibiyle bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

‘’Kümbette yaşayan doku’’

Doç. Dr. Kaplan, Tarsus’un tarihi ve kültürel dokusunun dağlık coğrafyasında da dikkat çekici olduğunu belirterek, ‘’Tarsus bizim için çok özel ve önemli bir coğrafya. Zenginliklerle dolu. Her defasında heyecan duyuyoruz. 6 yıldır ciddi bulgulara rastladık. Bu proje ile bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış tarihi bulguların yer tespitinin yapılıp, ölçüm ve kayıt altına alınmasını planlıyoruz. Bu çalışma, tamamlandığında araştırma alanımız içerisindeki taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının belirlenip tescillenerek koruma altına alınmasını sağlayacak. Yöre halkı bu coğrafyayı kümbet diye isimlendiriyor. Buluntuları incelediğimizde bir yaşam olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Lahitler, zeytin kırma tekneleri, kilise gibi kalıntılar bir yerleşim alanı olduğunu gösteriyor.’’diye konuştu.

‘’Coğrafyanın zenginliği heyecanlandırıyor’’

Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan, yeni kültürel değerlerle Tarsus turizmine katkı sağlanacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti: ‘’Kentin bilinmeyen zenginliklerinin ortaya çıkacak olması yeni kültürel değerlerin kazandırılması anlamında çok önemli ve heyecan verici. Aslında kentlerin zenginliği, hinterlandlarının yani egemenlik alanlarının barındırdıkları zenginlikler sayesinde oluşuyor. Araştırma alanının çağının uluslararası yol ağını bünyesinde barındırması ve bu sayede ulaşılan jeopolitik konumu, tarih öncesi çağlardan günümüze dek uzanan geniş bir yelpazede kültür basamaklarına sahip olmasını ve kültürlerarası etkileşimde birçok unsuru bünyesinde barındırmasını sağlıyor. Araştırmalarımız ile tarihe ve kültüre ışık tutmaya devam edeceğiz.’’

‘’Tarihe ışık tutuyor’’

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fuat Togo da böyle bir projenin içinde yer almaktan büyük keyif duyduklarını belirterek, ‘’Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim hedeflerimizden biri de kentimizin etkin şekilde tanıtımını yaparak çekim merkezi haline gelmesini sağlamak. Bu anlamda kentin tarihine ışık tutmak, bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve turizmine katkı koymak gibi bir hedefimiz var. Üniversitemize, değerli hocalarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz.’’diye konuştu

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.