Hava Durumu

:

:

:

Tarsus Karabucak Ormanlığında Toplu Fidan Dikimi

21 Mart 2018 Çarşamba 16:26

SONMANŞET.COM- Orman Haftası ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle Tarsus Karabucak Ormanlığında protokol mensupları ve öğrenciler fidan dikimi gerçekleştirdi.

Tarsus Karabucak Ormanlığında Toplu Fidan Dikimi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Orman Haftası ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle Tarsus Karabucak Ormanlığında protokol mensupları ve öğrenciler fidan dikimi gerçekleştirdi.

Her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası etkinlikleri kapsamında Karabucak Orman İşletme Şefliğinde düzenlenen fidan dikimi etkinliğine Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Boro, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Kalaycı, Orman İşletmesi Müdürü Muhammet Aslanhan, İlçe Spor Müdürü Murat Tarsuslu, İŞKUR Müdürü Kürşad Dal ile diğer daire müdürleri, davetliler, öğrenci ve öğretmenlerden oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.

Kaymakam Yüksel Ünal, fidan dikim etkinliğinde yaptığı konuşmada ormanların önemine değinerek, geleceğimizin güvencesi olan çocuklara orman, ağaç ve tabiat sevgisini en iyi şekilde aşılamayı hedeflediklerini söyledi.

Ağaçların besinlerinin yüzde 90’ını atmosferden, yüzde 10’unu topraktan aldığını ve dünyada 20 bin çeşit ağaç türü olduğunu belirten Kaymakam Ünal, “Yaşlanarak ölen ağaç yoktur. Ağaçları mikroplar, böcekler, insanlar, yangınlar ve doğal afetler öldürür. Yaprakları hayvanlar yada böcekler tarafından yenmeye başlanan ağaçlar sinyal göndererek diğer ağaçları tehlikeye karşı uyarır, uyarılan ağaçlar salgıladıkları kimyasallarla sindirimi çok zor, lezzetsiz yapraklı ağaçlara dönüşür. Dünyada yaşayan en büyük canlı California Kızılağaç Ormanı’nda bulunan Seguoia ağacıdır. 30 katlı bir bina yüksekliğindeki bu ağaç tahminen 2 bin 756 ton ağırlığındadır” dedi.

Tek bir ağacın yılda 118 kilogram oksijen ürettiğini, tek bir ağacın bir arabanın 4 bin kilometrede oluşturduğu karbon kirliliğini yok edebilme kapasitesinde olduğunu vurgulayan Ünal, bir ağacın yılda 2 ton su çekerek su baskınlarını engellediğini ifade etti.

Orman İşletmesi Müdürü Muhammet Aslanhan ise konuşmasında, Orman Haftası kapsamında öğrencilerle böyle bir etkinlik düzenleyerek çocuklara tabiat sevgisini aşılamak istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Orman nefestir, orman temiz sudur, orman huzurdur, orman hayattır. Ormanlar olmasa dünyamızda karbondioksit, oksijene dönüştürecek başka bir mekanizma henüz yoktur. Orman Genel Müdürlüğü’müz 179 yıldır ülkemiz ormanları için canla, başla çalışıyor. Ülkemiz 2002 yılında 20.8 milyon hektar olan orman varlığını 2017 yılında 22.3 milyon hektara çıkartarak orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biri olmuştur. Hedef 29 milyon hektar orman varlığıdır. Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü 2002 yılında 100 bin hektar orman varlığını 2017 yılında 102 bin hektara çıkartarak bu artışta pay sahibi olmuştur. Genel Müdürlüğümüz ormanların korunması, geliştirilmesi ve genişletilmesi, topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde işletilmesi görevlerini doğayla uyumlu, sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı çerçevesinde yürütmektedir. “

İlk fidanı Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal ve eşi ile protokol mensuplarının diktiği etkinlikte, bin adet fidanın dikildi.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.