Hava Durumu

:

:

:

Tarsus Gözlükule Kazısında Geleceğini Arıyor

02 Temmuz 2019 Salı 18:59

SONMANŞET.COM- 8 bin yıllık tarihe sahip Tarsus'un Gözlükule Höyüğü'nde 13 yıldır devam eden kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Tarsus Gözlükule Kazısında Geleceğini Arıyor

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- 8 bin yıllık tarihe sahip Tarsus'un Gözlükule Höyüğü'nde 13 yıldır devam eden kazı çalışmalarının bu yılki bölümüne başlandı.

Kazı ekibi sorumlusu ABD Macalester Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Serdar Yalçın, kazı alanında yaptığı açıklamada, Gözlükule’nin 8 bin yıllık tarihe sahip olan Tarsus’un en eski yerleşim birimi olduğunu söyledi.

Höyüğün Anadolu arkeolojisinde çok önemli bir yeri bulunduğunu belirten Serdar Yalçın, Boğaziçi Üniversitesi olarak 2007 yılında başlanılan bilimsel kazı çalışmaları sırasında, yaklaşık 200 metre kare alanda 9 ayrı açma noktasında Tarsus’un tarihine ışık tutacak bulgulara ulaşıldığını vurguladı.

Höyüğün yaklaşık 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Serdar Yalçın, 4 hafta sürecek kazı çalışmalarında 9 açmadan sadece 4 açmada çalışma yapacaklarını ve bu kazılarda elde edilecek bulguların Boğaziçi Üniversitesine ait Gözlükule Araştırma Merkezi’nde incelenerek muhafaza edileceğini söyledi.

Buradaki bulguların neolitik çağa kadar uzandığını ve milattan önce 6 binli yıllara kadar uzandığına dikkat çeken Yalçın, kazı çalışmalarını 3’ü uluslar arası, 12 araştırmacı akademisyen arkeolog ve tarihçilerden oluştuğunu, bunun yanı sıra ve 6 işçinin de kazıda çalışmakta olduğunu kaydetti.

Yalçın, Neolitik dönemden İslami döneme kadar aralıksız olarak yerleşime tabi olması nedeniyle Gözlükule'nin Anadolu tarihini anlamak açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.