Hava Durumu

:

:

:

Ruhi Koçak: Tarımda Yeni Dönem Başlıyor, Gıda Güvenliği Önemli

07 Mayıs 2020 Perşembe 15:04

SONMANŞET.COM- Koçak, pandemi döneminin sağlık kadar tarım ve gıdanın da desteklenmesi ve korunması gereken bir sektör olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, ‘'Gıda güvenliği ve gıdaya sürekli ulaşabilmek önemli. Tüketici sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişebilmeli. Şu anda önümüzde fırsat var. Akılcı yaklaşım ve doğru politikalarla desteklemek lazım. Bunu yapabilirsek yeni tarım düzeninde avantajlı ülkelerden biri olabileceğiz. Hatta tarım ve gıda ekonomimiz için çıkış yolu olabilecek.

Ruhi Koçak: Tarımda Yeni Dönem Başlıyor, Gıda Güvenliği Önemli

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan vekili ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, koronavirüs salgınının tarım ve gıdada yeni bir dönemi başlattığını belirterek, ‘’Bu dönem tarım ve gıdanın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Yeni dönemde üretim odaklı, sürdürülebilir tarım şart.’’dedi.

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınıyla hemen her sektörde dengelerin değiştiğini, birçok alanda sıkıntıların daha da belirginleştiğini ya da yeni tehditlerin gündeme geldiğini söyleyen Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, tarım ve gıda sektörünü ve gelen yeni fırsatları değerlendirdi. Türkiye’de tarımda yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Koçak, ‘’Salgınla birlikte aslında tarım ve gıdanın önemi bire kez daha anlaşıldı. Zaten öyleydi. Biz yıllardır tarımın göz bebeği olan Çukurova’dan sürekli sesleniyorduk. ‘Tarım önemli. Üretim olmazsa olmaz. Potansiyelimizin farkına varalım ve fırsata dönüştürmek için bakış açımızı değiştirip, sürdürülebilir üretim anlayışıyla sektörü canlı tutalım’ diye hep diyorduk. Şimdi tablo netleşti.’’diye konuştu.

-Sağlık kadar önemli

Koçak, pandemi döneminin sağlık kadar tarım ve gıdanın da desteklenmesi ve korunması gereken bir sektör olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, ‘’Gıda güvenliği ve gıdaya sürekli ulaşabilmek önemli. Tüketici sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişebilmeli. Şu anda önümüzde fırsat var. Akılcı yaklaşım ve doğru politikalarla desteklemek lazım. Bunu yapabilirsek yeni tarım düzeninde avantajlı ülkelerden biri olabileceğiz. Hatta tarım ve gıda ekonomimiz için çıkış yolu olabilecek.’’ dedi.

-Sözleşmeli üretim modeli

Tarımda sözleşmeli üretim modelinin öncelikli konular arasında yer alması gerektiğine vurgu yapan Tarsus TSO Başkanı Koçak, ‘’Birtakım düzenlemeler şart. Bunlardan biri sözleşmeli üretim. Hep söylüyorduk. Tarımsal üretimin artırılması, girdi maliyetlerinin azalması, pazarlama sorununun çözülmesi için bu gerçekten önemli. Üretici hasadı bittiği zaman ne kazandığını bilecek. Ürün satış sorunu kalmayacak. Haliyle üretim sanayileşmeyi de sağlayacak. Sözleşmeli üretim ve tarıma dayalı sanayi için yeni politikalar uygulanmasını bekliyoruz’’diye konuştu.

Organize Sanayi Bölgelerindeki tarıma dayalı sanayi yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğine de işaret eden Koçak, ‘’OSB’lerde kurulan ya da kurulacak tarıma dayalı sanayi yatırımları 5 ve 6’ncı bölge teşvikleri kapsamında faydalanmalı. Bunun yatırımların artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz.’’dedi.

-Tarsus OSB’ye tarım-gıda ilgisi

Aynı zamanda Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili görevini de yürüten H. Ruhi Koçak, OSB’de gelinen son durumla ilgili de bilgi vererek şunları kaydetti:

“Tarsus’a liman, otoban, havayolu ve demiryoluna yakınlığıyla stratejik konumu açısından harika konumlanmış bir OSB kuruyoruz. Şu anda alt yapı çalışmaları süratle devam ediyor. Şu anda birinci etabın yüzde 75’i satılmış durumda. Yatırımların da yüzde 60-70’ini tarım ve tarıma dayalı sanayi yatırımları oluşturuyor. Biz ilk başta Çukurova’nın bereketli toprakları, tarım ve gıda gerçeğinden yola çıkarak OSB’mizde Gıda İhtisas OSB olarak başlamıştık. Sonra baktık ki yan sanayi talepleri de gelmeye başlıyor ve OSB’yi karmaya çevirdik. Geldiğimiz nokta çok iyi. Çok kısa sürede bu kadar hızlı yol alıp OSB kurmak kolay değildi. Şimdi daha net görebiliyoruz ki tarım ve tarıma dayalı yatırımlar çok doğru konumlanmış. Salgın da bize tarım ve gıda gerçeğini bir daha gösterdi. Bu son süreçle OSB’mize ilgi arttı, arsa talebi çoğaldı. Yatırımcılara kapımızı açtık.”

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.