Hava Durumu

:

:

:

Ruhi Koçak: Bölge Kalkınması için her projeyi destekliyoruz

29 Mayıs 2019 Çarşamba 09:50

SONMANSET.COM- Kısa adı Fresh Online olan projenin MTSO'da düzenlenen açılışına Mersin Valisi Ali İhsan Su, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Tarsus TSO Başkanı Ruhi Koçak, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik ile sektörde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

Ruhi Koçak: Bölge Kalkınması için her projeyi destekliyoruz

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası ve Mesiina Üniversitesi’nde yer alan tarım şirketi Science4Life ile ortaklaşa yürüttüğü ve Ulusal Ajans Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen “Yaş Meyve ve Sebze Sektöründe Kalite ve Verimliliği Artırmak için Web Tabanlı Eğitim ve Deneyim Paylaşımı Platformunun Oluşturulması” projesinin açılışı yapıldı.

Kısa adı Fresh Online olan projenin MTSO’da düzenlenen açılışına Mersin Valisi Ali İhsan Su, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Tarsus TSO Başkanı Ruhi Koçak, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu, MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik ile sektörde faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik projenin tanıtımı için yaptığı sunumda, “Yaş meyve sebze sektöründe; yetiştiricilik, paketleme ve ihracat, lojistik işlemlerinin İtalya’da (Messina’da) nasıl ve Mersin’de nasıl yapıldığı, ithalatçı Almanya’nın beklentilerini anket, kıyaslama çalışmaları ve yerinde eğitim ve inceleme ile ele alarak oluşturulacak Web Tabanlı Eğitim ve Deneyim Paylaşımı Platformu’nun projenin nihai çıktılarından biri olacağını söyledi.

Bu proje ile verim, üretim kalite, rekolte ve bilinci arttırma amacında olduklarını anlatan Filik

“Projemiz Türkiye’de Ulusal Ajans tarafından fonlanıyor. Bu proje ile Türkiye’de sadece MTSO, oda olarak hibeye hak kazandı. Ne mutlu ki doğru proje doğru ile verilmiş” dedi.

Ana ortaklarının 4 kurumdan oluştuğunu anlatan Filik, “Bunlarla birlikte proje paydaşlarımız var. Bunlar Sayın Valimizin himayelerinde Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Tarım ve Gıda İhtisas Geliştirme Bölgesi ki bu bölge Türkiye’de bir ilktir. Ayrıca İtalya’dan yine bir paydaş ortağımız bulunmakta” şeklinde konuştu.

Projenin amacı olan kalite ve verimliliği nasıl arttıracakları konusunda da bilgi veren Filik

“Yetiştiricilikten hasada, hasatsan paketleme ve lojistik süreçleri ile ilgili dünyadaki özellikle hedef pazarlardaki iyi örneklerin Türkiye’ye transferini yapmaya çalışacağız. Bu anlamda üreticiler, teknik elemanlar, araştırmacılar, geleceğin çalışanları olan öğrencilerle birlikte çalışacağız.

Ne gibi faaliyetler yürüteceğiz? İtalya, Almanya ve Türkiye’de saha analizleri gerçekleştireceğiz. Almanya’da ki ithalatçı nasıl, hangi standartlarda mal istiyor? Almanya’ya ihracatımızı geliştirmek hangi standartlarda üretmeli, lojistik süreçlerini tamamlamamız gerektiğini analiz edeceğiz. Doğrudan rakibimiz olan İtalya’da yetiştiricilik nasıl yapılıyor, nasıl bir modelleme yapılıyor? Bunun now how’unu Mersin’e, ülkemize taşıyacağız. Yani bunlar kıyaslama çalışmaları olacak. İtalya ve Almanya örneği ülkemizde birlikte kıyaslama ile raporlanacak ve ilgili üreticilere, bu işin ticaretini yapanlardan paketlemesini yapana kadar ulaştırılacak”

FİLİK: ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 70’İNİ İHRAÇ EDEBİLİRİZ

Proje ile kalitede artış, üretim maliyetlerinde düşüş, kalıntıda azalma, rekoltede artış beklediklerini anlatan Filik “Bunları başarırsak üretiminin yüzde 46’sını ihraç eden Mersin bu rakamı yüzde 70’lere çıkarabilir. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaş meyve sebze ticaretinin arttırılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Okan Özoğlu ise projenin Almanya ayağı, ortağı olmaktan önemli bir mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

Ülkenin şuan ki durumu itibariyle daha fazla ihracata yönelmesi gerektiğini anlatan Özoğlu, “Kurum olarak biz bu anlamda heyecanla sizlerle birlikte yürümeye çalışacağız. Dolayısıyla bu kurumlar arasındaki projenin sürekliliği anlamında dışarıda İtalya’dan da bir ortağımızın bulunması projemizin uluslararası alanda tanınırlığını arttırması anlamında da önemli bir adım olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

KOÇAK: BÖLGEMİZİN KALKINMASI İÇİN HER ÖZVERİYE HAZIRIZ

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ise “Bugün aslında bir çok projeyi beraber yürüttüğümüz kurumlarla yeni bir projeye daha başlıyoruz. İnanıyorum ki bu proje Tarsus’a, Mersin’e çok büyük katkı sağlayacak. Tarım ve Gıda İhtisas Sanayi Bölgeleri’ne altyapı oluşturacak çok güzel bir proje. Biz aynı zamanda Türk Alman Ticaret Odası’nın da üyesiyiz çok güzel işler yapıyor, MTSO ile zaten et tırnak gibiyiz” dedi.

Ruhi Koçak yaptığı konuşmada yaş sebze ve meyve sektöründe kalite ve verimliliği arttırmak için web tabanlı eğitim ve deneyim paylaşımını hedefleyen projenin amaçları arasında Tarsus gibi ekonomisinin yüzde 60-70'i tarıma dayalı olan ilçenin amaçları ile birebir örtüştüğünü belirterek şunları söyledi:

"Tarsus çok verimli tarım arazilerine sahiptir yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. Aynı zamanda çok çeşitli sebze ve meyve yetiştirilmesi mümkündür. Göreve başladığımız anda yönetim olarak Tarsus'un ekonomik olarak eski günlerine yeniden kavuşması bu kadar çeşitli tarım ürünlerinin işlenebilecek, çiftçilerin alın terinin karşılığını daha iyi bir şekilde alabileceği bir gıda ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarını başlattık. Şu an müteşebbis hayatımız kuruldu. Kamu yararı kararımız çıktı acele kamulaştırma yetkimiz geldi ve kaynak yaratıp kamulaştırma işlemlerine başlama noktasındayız. Türkiye'de ve uluslararası ortamda da organize sanayi bölgemizin tanıtımını yapıp çok fazla girişimciye ulaşmayı hedeflemekteyiz. Gıda OSB bütün tarım ürünlerinin işlendiği çok büyük bir kompleks olacaktır. Örneğin soya fasulyesinden yağ çıkardıktan sonra küspesinin alındığı ve kozmetiğe dönüştürüldüğü tesislerin bulunduğu merkez olacak burası. OSB sadece gıda işleme değil gıda yan sanayisi de olacak. Üretilen bir turşu için gerekli olan kavanoz kapağı ve ambalaj sanayi de burada üretebilecek. Yani entegre bir sistem olacak. Bunu desteklemek için ar-ge çalışmalarında bulunmak, yeni tohumlar farklı jenerasyonlar ve teknolojik tarım yapabilmek adına Tarsus'a Türkiye'nin ilk tarım gıda Teknopark anında kurulumunda Mersin ticaret ve sanayi odamıza birlikte yer almaktayız. Amaçlarımız da kesişen hedeflere sahip böyle bir projede yer aldığımız için proje ortaklarımıza teşekkür ederiz."

KIZILTAN: MERSİN TARIMINI EL BİRLİĞİ DÜNYA ÇAPINDA BİR YERE GETİRECEĞİZ

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan ise Mersin’de son zamanlarda tarım alanında güzel şeyler olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın önderliğinde Tarsus Tarım Gıda İhtisas OSB’miz kuruldu, çalışmalar hızla yürüyor. Yine Tarsus’ta özel bir tarım ihtisas OSB var. Ayrıca Alata Zirai Araştırma Enstitüsü ile birlikte Tarsus’ta Tarım Teknopark’ı (Agropark) kurduk ve çalışmalar hızla ilerliyor. Yine aynı kurumların işbirliği ile bugün başlattığımız bir proje için buradayız. Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zaman kısa sürede tarımda çok büyük bir gelişme ve hareketlilik olacaktır, bunu hepimiz görüyoruz. El birliğiyle Mersin tarımını dünya çapında bir yere getireceğiz. Söz ettiğimiz kurumları işletmeye aldığımız takdirde Mersin’de tarım çok gelişecek.”

VALİ SU: MERSİN’İN TARIM POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK

Vali Ali İhsan Su ise Mersin olarak her sektörde önemli projelerin ve potansiyellerinin bulunduğunu söyledi. Tarım sektörünün hem Mersin hem ülke için de önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Su

“Çünkü bugün Türkiye’de istihdamın en önemli kaynaklarından en önemlisi tarım sektörü. Bu istihdamın sürekliliğini sağlayabilmek için tarım sektörünün geliştirilmesi gerekiyor. Dünyada her gün yeni teknolojiler, türler ortaya çıkıyor. Bugün 20 yıl önce yetiştirdiğimiz limonu, çileği yetiştirmiyoruz, yeni türler ortaya çıkıyor. Çağa, yenilikleri takip ederek ayak uyduracağız. Bu açıdan bu proje çok önemli, önümüzü açacak, tarımda bize yeni bir vizyon kazandıracak bir çalışmaya imza atıyoruz” dedi.

Mersin’in üreten bir il konumunu devam ettirebilmesi için çiftçilerin, üreticilerin yeniliklerle buluşturulması gerektiğini vurgulayan Vali Su şunları söyledi:

“Dünyada neler oluyor? Hangi gelişmeler yaşanıyor? Bizim daha çok ürün sattığımız Avrupa, Rusya ve diğer ülkelerin potansiyeli nedir? Ne tür ürünler istiyorlar? Bunları bilirsek, karşılıklı ilişkiler ve burada edineceğimiz tecrübelerle inanıyorum ki ilimizin tarım sektöründe çok daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından “Yaş Meyve ve Sebze Sektöründe Güncel ve Yenilikçi Uygulamalar Konferansı” düzenlendi.

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.