Hava Durumu

:

:

:

Romanya Büyükelçisi ve İşadamları heyeti TSO’ya geldi

09 Ocak 2020 Perşembe 00:50

SONMANŞET.COM- Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă, bir grup işadamıyla birlikte geldiği Tarsus'ta, Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, Tarsuslu işadamlarını Romanya'da yatırım yapmaya davet etti.

Romanya Büyükelçisi ve İşadamları heyeti TSO’ya geldi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM-  Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Gabriel Şopandă, bir grup işadamıyla birlikte geldiği Tarsus’ta, Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, Tarsuslu işadamlarını Romanya’da yatırım yapmaya davet etti.

Beraberinde Romanya Ticaret Müşaviri Cornel Diaconita, Bükreş Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticisi Razvan Parvulescu, Türk Roman İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Güven Güngör, TİAD Yönetim kurulu üyeleri Ercan Çölmekçi, Barbaros Yıkar, Cemil Akkaya, Ahmet Hamdi Demirel, Mustafa Okşar, Özkan Tezel ve Ekol Lojistik İş Geliştirme Müdürü Tolga Er ile birlikte bazı işadamlarıyla beraber Tarsus’a gelerek Ticaret ve Sanayi Odası’nda, TSO Başkanı Ruhi Koçak ve Yönetim kurulu üyeleri ve Tarsus iş dünyasıyla buluştu.

-Koçak: Tarsus Yatırıma çok uygun Kadim bir kent

Toplantının açılışında konuşan Tarsus TSO Başkanı H.Ruhi Koçak, Romanya ile İş ve Yatırım Fırsatlarını konuşacağımız bu toplantının geleceğe yönelik işbirliğini en üst seviyede değerlendirileceğine inanıyorum. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz yıl 140, bu yıl ise 141. yılımızı kutluyoruz. Türkiye’nin en eski ticaret ve sanayi odalarından biri olmak bizim için ayrıca gurur. Bildiğiniz üzere Tarsus hem sanayi hem de özellikle inanç turizmi noktasında geçmişi olan bir şehir. Zengin sanayi, tarım ve turizm potansiyelini ortaya çıkarmak, yeni ticari işbirlikleri yaratmak ve bu potansiyeli artırmak için de Oda olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “ diyerek şunları kaydetti:

“Aktif 3 bin üyemiz, 15 meslek grubumuz, tarım ve tarıma dayalı sanayi ağırlıklı olmak üzere çeşitli sektörlerden firmalarımızla kent ve bölge ekonomisine katkı sunmaya çalışıyoruz. Tarsus’tan 2018 yılında 163 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracat yaptığımız ülke sayısı 110’a ulaştı. İhracat yaptığımız ülkeler içinde en büyük payı Rusya ve ardından Ortadoğu ülkeleri (Irak, Suriye), Ukrayna, İran, Almanya, İsrail, Suudi Arabistan, KKTC ve Polonya takip ediyor. İhraç ettiğimiz ürünler içinde de en çok tarım ürünleri, tarıma dayalı işlenmiş ürünler, kimyevi maddeler ve diğer sanayi ürünleri var.Romanya’ya da yaş sebze meyve, plastik, kauçuk ve makine ürünleri gönderiyoruz. Tabi ki karşılıklı olarak ticaretimizin ve işbirliğimizin daha çok artmasını istiyoruz. Şu anda önümüzde çok güzel bir proje var ve ciddi mesafeler aldık. Tarsus’a Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Çok hızlı yol aldık. Alt yapı proje çalışmalarımız süratle devam ediyor. 530 hektar alan üzerine kuruyoruz. Jeopolitik konum açısından mükemmel bir konuma sahip. OSB, Adana havalimanına 44 km, Mersin Limanına 44 km, Serbest Bölgeye 40km, yeni kurulacak Çukurova Bölgesel Havalimanına 25 km ve Yenice Lojistik Üssü’ne ise 18 km uzaklıktadır.  Bölgenin içinden karayolu geçmekte olup otoyola sınır konumda. Dolayısıyla böylesine bir noktada olan yer alan sanayi bölgemiz yatırımcılar için cazip. Yatırımcıların OSB’ye ilgisi var ve ön tahsis sözleşmeleri imzalayarak yatırımcılarımıza arazi tahsisi yapıyoruz. 1.etap sanayi parsellerimizin satışı neredeyse tamamlandı. Büyük yatırımların gelmesi çok sevindirici. Kısmet olursa bu yıl kamulaştırma işlemlerini tamamlamayı ve yine bu yıl alt yapıyla ilgili temellerin atılacağını öngörüyoruz. Bunun dışında tarım ve sanayi işbirliği kapsamında tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek için de Mersin Agropark kuruyoruz. Çok güzel ve önemli mesafeler kat ettik. Bölgemize şu anda yapımı devam eden ve yük taşımacılığına yönelik olarak da hizmet verecek olan Çukurova Uluslararası Bölgesel Havalimanının inşaat projesi devam ediyor. Ayrıca Yenice’de Lojistik Köy kurma çalışmaları, Tarsus Sahil Bandı Projesi gibi büyük projelerin hayata geçmesiyle bambaşka bir bölge İkinci Marmara Havzası öngörüyoruz. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm kurumlarla işbirliği ve ortak sinerji halinde kent ve bölgemizin kalkınması ve imkanlarımızın değerlendirilmesi için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz. “

-TİAD Başkanı Güngör: Gelin Romanya’ya yatırım yapın

TİAD Başkanı Güven Güngör, Romanya'da yabancı yatırımcıya karşı hiçbir önyargı bulunmadığını dile getirerek, yatırım olanakları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Türkleri kendilerine çok yakın hissettiklerini dile getiren Güngör,Romanya’da girdi maliyetlerinin tamamının düşük olduğunu, uygun vergi imkanları sunulduğunu, arazi fiyatlarının ise çok düşük olduğunun altını çizdi.

Güven Güngör, istikrarlı ekonomisi, huzurlu iş ortamı ve sağladığı kolaylıklar ve güvenle Romanya’nın Avrupa'da yatırım yapılabilecek en uygun ülke olduğuna dikkat çekti.

-Büyükelçi Şopanda: Türkiye ile ticareti en üst düzeye çıkarmak istiyoruz

Tüm işadamlarını Romanya'ya yatırım yapmaya davet eden Büyükelçi Gabriel Şopanda, Romanya'nın yabancı yatırımcılara müthiş fırsatlar sunduğunun altını çizdiği konuşmasında, Türkiye ile ticaret işbirliğini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Romanya pazarının tanıtılması, ülkedeki yatırım fırsatları ve iş ortamı hakkında bilgi verilip, karşılıklı iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi adına bir araya geldiklerini belirten Büyükelçi Şopanda, Türkleri bu ülkede hangi fırsatların beklediğine ilişkin önemli ipuçları verdi.

Romanya Büyükelçisi Gabriel Şopanda iki ülke arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerin bugün iyi bir seviyeye ulaştığını, bunda Türkiye ve Romanya arasındaki tarihi ve kültürel bağların bu konuda büyük etkisi olduğunu söyledi .

Türkiye Romanya arasındaki diplomatik ilişkilerin 141 sene geçmişi olduğunu belirten Şopanda, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihini nerede ise aynı seneye denk gelmesinden etkilendiğini özellikle vurguladı.

Şopanda, iki ülke ticaretinin 6,5 milyar Euro'yu aştığını belirterek, sosyal, kültürel ve eğitim alanında çok iyi programları bulunduğunu, turizmde de iyi bir performans yakalandığını, her yıl 500 binden fazla Romen'in Türkiye'yi ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Büyükelçi ve TİAD ile TSO Başkanları arasında karşılıklı plaketler verildi.

 

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.