Hava Durumu

:

:

:

Kadın kanserlerinde risk fazla kiloyla da artıyor

12 Mart 2018 Pazartesi 22:21

SONMANŞET.COM- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, bir fabrikanın kadın çalışanlarına verdiği seminerde, fazla kilonun kadın kanserlerinde riski artıran faktörler arasında olduğunu söyledi

Kadın kanserlerinde risk fazla kiloyla da artıyor

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, bir fabrikanın kadın çalışanlarına verdiği seminerde, fazla kilonun kadın kanserlerinde riski artıran faktörler arasında olduğunu söyledi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş,  Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Fritolay tesislerinde çalışan kadınlara yönelik seminer düzenledi. Seminerde Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, çeşitli birimlerde çalışan yaklaşık 50 kadına sinevizyon eşliğinde ‘kadınlarda görülen kanser türleri’ hakkında bilgi verdi. Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Akkuş, seminerde ‘kadınlarda görülen kanser türlerinde risk grupları’ konusunu anlatırken fazla kilo ve kontrolsüz hormon kullanımına da değindi.

BU GRUPTAKİLERDE RİSK DAHA FAZLA

Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, kadınlarda görülen kanser türleri için bazı gruplarda riskin daha fazla olduğunu söyledi. Op. Dr. Akkuş bunları şöyle sıraladı:

-Aile öyküsü: Yumurtalık, meme ve rahim kanserleri

-Hiç doğum yapmamış olmak: Meme ve rahim kanseri hiç doğum yapmamış olanlarda daha sık görülmektedir.

-Cinsel yolla bulaşan hastalıklar geçirmiş olmak: HPV (genital siğil yapan virüs) rahim ağzı ve dış genital organ kanseriyle oldukça yakın ilişkili bulunmuştur.

-Sigara kullanmak: Rahim ağzı kanseri ve vulva kanseri sigara kullanan kadınlarda daha sıktır.

-Kilolu olmak: Rahim kanseri fazla kilolu ve adet gecikmeleri olan kadınlarda daha sık görülmektedir.

-Jinekolojik muayenelere düzenli olarak gitmemek:   Jinekolojik muayene bazı kanser türlerinin (rahim ağzı kanseri, meme kanseri) erken tanısı iyi bir fırsattır.

- Kontrolsüz horman ilaçları kullanmak: Kontrolsüz bir şekilde hormon ilacı kullanan kadınlarda, kanser gelişimi riskinin arttığı görülmüştür.

RİSKİ AZALTMAK MÜMKÜN

Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin ‘dış genital organ kanserleri’, ‘rahim ağzı (serviks) kanseri, ‘rahim kanseri (endometrium’ ve ‘yumurtalık (over) kanseri’ olduğunu belirtti. Bu kanser türlerinin, erken teşhis edildiğinde çok yüksek başarı oranıyla tedavi edilebildiğini belirten Op. Dr. Akkuş, kanser riskini azaltmak için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

-Dengeli ve doğru beslenmeliyiz.

-Düzenli egzersiz yapmalı, ideal kilomuzu korumalıyız. Çocuklarımızı da bu yönde eğitmeliyiz.

-Tütün ve ürünlerini kullanmamalıyız. Bunların kullanıldığı yerlerde bulunmamalıyız.

-Gerekmedikçe röntgen çektirmemeliyiz.

HPV AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?

Seminerde HPV aşısı hakkında da bilgi veren Op. Dr. Ahmet Melih Akkuş, şunları söyledi:

“Ülkemizde 2 türü bulunan HPV aşıları, 3 doz şeklinde yapıldıktan sonra, elimizdeki bilgilere göre ömür boyu koruyuculuk sağlamaktadır. İdeal yapılma yaşı 9 ile 26 yaş arasıdır. Ancak en ideali hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilere yapılmasıdır. Bu sayede kişinin daha önceden HPV virüsünü almadığından emin olunur. Geç yaşlarda yapılmasının bir sakıncası bulunmamaktadır. Aşılar 40 yaşında dahi yapılabilir.”

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.