Hava Durumu

:

:

:

Haydar Aliyev 95’nci doğum yıldönümünde Tarsus’ta anıldı

04 Mayıs 2018 Cuma 09:58

SONMANŞET.COM- Azerbaycan'ın kurucu merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 95'inci doğum yıl dönümü nedeniyle, Tarsus Belediyesi ve Azerbaycan'dan gelen heyetin ortaklaşa düzenlediği anma programı Haydar Aliyev Parkı'nda gerçekleştirildi

Haydar Aliyev 95’nci doğum yıldönümünde Tarsus’ta anıldı

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Azerbaycan'ın kurucu merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 95’inci doğum yıl dönümü nedeniyle, Tarsus Belediyesi ve Azerbaycan’dan gelen heyetin ortaklaşa düzenlediği anma programı Haydar Aliyev Parkı’nda gerçekleştirildi. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Konuşmasında Haydar Aliyev’in tek Millet, iki devlet sözlerine vurgu yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Azerbaycan ile ilelebet kardeş kalacaklarını söyledi.

 

Başkan Can, “Sizleri eşsiz lider Haydar Aliyev adına yaptırdığımız bu parkta görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Sizleri kendimizden ayrı görmedik. Özgürlük ve bağımsızlık her halkın servetidir diyerek yola çıkan unutulmaz lider Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyetinin kurulmasının kapılarını açmış bir liderdir. Görev yaptığı süre içerisinde tüm Türk Dünyasının sevgisini, saygısını kazanmıştır. Tarihin sayfalarına altın harflerle yazılmıştır. Unutulmaz lider “Bir millet, iki devlet” sözüyle aramızdaki kardeşlik seviyesini en güzel şekilde tanımlamıştır. ‘Akıl olan yerde zora gerek yoktur’ diyerek, bilimsel ve akılcı siyasetin önünü açmıştır. Azerbaycan’ın Hatai ile ilgili 2007 yılında Tarsus Belediye Başkanımız olan şuan ki, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz ile kardeşlik protokolü imzalandı. 2009 yılında da bu kardeşliğin anısına bu parkı Hatai parkı olarak hizmete açtı. Arkasından parkımızın hemen yanında bulunan Haydar Aliyev köprüsünü hizmete açmıştır. Kardeş şehrimiz Azerbaycan’ın Hatai ili valimizin ricası ile parkın adı Haydar Aliyev parkı ve anıtı olarak düzenledik. Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin arttırılması ve daha kalıcı ilişkiler kurulabilmesi adına, Hatai şehri ile kardeş şehir ilişkisi kurulmuş ve her yıl geleneksel olarak ziyaretlerle kardeşlik ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için çaba gösterilmiştir. Türkiye bağımsız Azerbaycan Cumhuriyetini tanıyan ilk ülke olarak tüm dünyaya gerekli mesajı vermiştir. Tüm dünyaya tek devlet tek millet mesajı verircesine kardeşliği perçinlemiştir. Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, üzüntüsü kederimiz olmuştur. Bu kardeşliğin oluşmasına çok büyük emeği olan Azerbaycan’ın unutulmaz lider Haydar Aliyev doğum gününü siz değerli dostlarımızla kutlamak bize ayrı bir mutluluk veriyor. Gelecekte Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin artarak devam etmesi, bilimsel ve siyasal alanda yapılacak karşılıklı anlaşmalarda geleceğe güvenle bakan güçlerin birleştirildiği her iki devlet halkının kaynaştığı günlerin birarada kaynaştığı günlerin biran evvel gelmesi dileklerimle saygılarımı sunuyorum. Tek milletiz, iki devletiz” dedi.

 

Azerbaycan Milletvekili Hüseyin Bala Miralov, “Sovyet Cumhuriyeti zamanında çok önemli vazifeler icra ederken o görevlerinden ayrılıp özüne dönen kurucu liderimiz 1993 yılında Azerbaycan’da hakimiyete gelmiştir. Bugün bölgede Türkiye ve Azerbaycan’dan razı olmadan hiçbir proje devreye girmiyor.  Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluğu bütün dünya örnektir. Türkler bizim, dünkü, bugünkü ve bundan sonrada ebedi gardaşlarımızdır” dedi.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi  Hazar İbrahim ise, “Bizim büyük liderimize böyle bir parkı bahşettiğiniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Bugün güçlü ve büyüyen Azerbaycan O’nun eseridir. Her zaman Türkiye’nin yanında olan bir kuvvettir. Bu O’nun felsefesidir. Güçlü Azerbaycan ve güçlü Türkiye O’nun hayaliydi. Bizim de amacımız aynıdır. Güçlü Azerbaycan,  güçlü Türkiye ve güçlü Türk Dünyası. Bizim yarınımız her zaman bir olacak ve her zaman zafer kazanacağız” şeklinde konuştu.

Azerbaycan Hatai Valisi Razim Mammadov, kardeş ülkede olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Mammadov “Sizlere kardeş Azerbaycan halkının sevgilerini selamlarını iletiyorum. Ulu önderlerimiz Mustafa Kemal Atatürk, Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederleri kederimizdir demiştir. Haydar Aliyev bir millet, iki devlet demiştir. Bunlar aramızdaki sevgi ve kardeşliğin numuneleridir. Her birimize yapılan haksızlıklar hepimizi hiddetlendirmektedir. O yüzden iyi günlerimizde kötü günlerimizde birbirimizin yanındayız ve hep olmaya devam edeceğiz. Bu bizim gardaşlık borcumuzdur” ifadesini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Haydar Aliyev’in çağın deha siyasetçisi ve devlet adamı olduğunu belirtti.

Başkan Kocamaz, “Çağın deha siyaset ve devlet adamlarından biridir Haydar Aliyev. Türkiye Azerbaycan ilişkilerini iki devlet, bir millet sözüyle veciz bir şekilde ifade etmiştir. Merhum Haydar Aliyev ülkemizi 20 kez ziyaret etmiştir. Bu kadar yoğun çalışma temposuna rağmen ülkemize 20 kez ziyaret etmesi ülkemize verdiği önemin en net göstergesidir. Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu 1923’ün 10 Mayısında Nahçıvan’da dünyaya gelen ve 12 Aralık 2003 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan Merhum Haydar Aliyev’in en büyük mirası şüphesiz tam bağımsız Azerbaycan devletidir. 1993’te göreve geldiğinde önce iç istikrarı sağlamış ardından dış politikada dengeli ve aşamalı bir şekilde hareket etmiştir. O’nun başlattığı ve İlham Aliyev’in devam ettirdiği bu denge politikası hedeflerine birbir ulaşarak istikrar sembolü Azerbaycan’ın vücut bulmasını sağlamıştır. Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı gelişmesinde etkili olan rol oynayan Merhum Aliyev iki ülke arasında ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik bağlamındaki sıkı işbirliğinin ifadesi olan tek millet iki devlet şiarının mimarıdır. Diliyorum ki birgün bu iki vatan tek vatan olsun diyen Merhum Aliyev’in bu sözleri 3 Mayıs Türkçüler gününde Tarsus’ta gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte çok daha büyük anlam kazanmıştır. 3 Mayıs’ın Türkçüler günü olarak anılması Türk Milliyetçileri için tarihi öneme sahip bir olaya dayanmaktadır. Türk Milliyetçisi aydınlar milli şef döneminde büyük bir zulme maruz kalmış ve Türkçülük ve Turancılık davasından yargılanmış ve tabutluklarda işkence görmüşlerdir. Ancak ne haksız suçlamalar, ne de maruz kaldıkları işkenceler başta Milliyetçi Hareketin Kurucusu Merhum Alparslan Türkeş olmak üzere milliyetçi aydınlarımızı yolundan döndürememiştir. Bugün dünyada ve bölgemizde yaşanan gelişmeler Türk milliyetçilerine önemli sorumluluklar yüklemektedir. Birlikte kenetlenerek hedeflere yürümek bu görev sorumlulukların en önemlisidir. Gün birlik ve dayanışma günüdür. Herkes kendi yolunda ve alanında elinden gelenin en iyisini yapmakla mükelleftir. Bu vesile ile 3 Mayıs Türkçüler günü kutluyor bu yolda can veren dava arkadaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Merhum Haydar Aliyev, Onun çok sevip aydığı büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve başbuğumu Alparslan Türkeş başta olmak üzere Türk Dünyasının birlik ve beraberliği için mücadele eden bütün liderlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından heyet parkta bulunan Haydar Aliyev’in anıtına çiçek bırakılıp, Haydar Aliyev Parkı’nı dolaştı.

 

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.