Hava Durumu

:

:

:

Gültak: Akdeniz'e Sevdalıyız. İnanmadığım Hiçbir Kararı Onaylamam

30 Temmuz 2020 Perşembe 01:15

SONMANŞET.COM- Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, düzenlediği Basın toplantısında göreve geldiği günden bu yana geçen 15 ayda gerçekleştirdiği hizmetler ve yatırımlarla hayata geçirmeyi planladığı yeni projelerini tak tek anlattı.

 Gültak: Akdeniz'e Sevdalıyız. İnanmadığım Hiçbir Kararı Onaylamam

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, düzenlediği Basın toplantısında göreve geldiği günden bu yana geçen 15 ayda gerçekleştirdiği hizmetler ve yatırımlarla hayata geçirmeyi planladığı yeni projelerini tak tek anlattı. Nobel otelde düzenlenen toplantıya, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe ile kalabalık bir gazeteci topluluğu katıldı.

Akdenize olan Sevdasına sık sık vurgu yapan Başkan Muhammet Mustafa Gültak'ın birbuçuk saati bulan Basın toplantısında yaptığı hizmet çalışmaları anlatımındaki satır başları şöyle:

Toplantımıza katılarak kıymetli vaktinizi bizlere ayırdığınız için öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Halkımızın teveccühüyle seçilip göreve geldiğimizde; ‘Gönül Belediyeciliği’ ışığında, Akdeniz’de farkındalık yaratacak yönetim anlayışını hayata katacağımızın sözünü vermiştik. İlçemize kazandıracağımız farklı hizmetlerle, proje ve yatırımlarla; gönül belediyeciliğinin farkını ispatlayacağız demiştik.

Aradan geçen 15 ayda, bu sözümüzün gereğini yerine getirmek için yoğun mücadele verdik. Önce insan şiarıyla; adil, eşit ve kaliteli hizmet vererek, Akdeniz’de değişim, dönüşüm, yenilenme ve kalkınma hamlesi başlattık. Akdeniz’in kaybedilen 20-25 yılını geri kazanmak için her alanda hizmet atağına giriştik.

Kapalı kapılar ardında değil, her daim halkımızın arasında olduk. Hafta içi; Salı ve Cuma günleri mahallelerimizi; hafta sonları da kent merkezinde bulunan esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Bu sayede sorunları yerinde tespit ediyor; vatandaşlarımızın taleplerini, şikâyet ve önerilerini mahallinde dinleyip çözüyoruz.

Göreve gelir gelmez, her Çarşamba belediyemizde başlattığımız ‘Halk Günü’ uygulamamıza, Koronavirüs salgını nedeniyle bir süre ara verdik. Fakat hayat normale dönünce uygulamamız yeniden başlayacak ve insanlarımızı makamda ağırlamaya, onları dinleyip sorunlarını çözmeye devam edeceğiz.

Çilek, Karaduvar ve Adanalıoğlu mahalle evlerinde Meclis toplantılarımızı düzenledik. Toplantıların bitiminde söz alan vatandaşlarımız talep, şikâyet ve önerilerini dile getirdi. Pandemi’den kaynaklı bu uygulamamıza ara verdik. Hayat normale döndüğünde Meclisimizi mahallelere taşımaya devam edeceğiz.

Kıymetli Dinleyenler…

Elbette eksiğimiz, dokunamadığımız insanımız mutlaka olmuştur. Fakat vatandaşlarımızdan ricamız, biraz daha sabır göstermeleridir. Zira önümüzdeki 3 buçuk yıl boyunca, hiçbir ayırım yapmadan 65 mahallemizin tamamına ihtiyacını duyduğu hizmetleri sırasıyla sunacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın…

Az önce de belirttiğimiz üzere, 20 yıl geriden gelen Akdeniz’i hak ettiği yere taşımak; insanlarımızın kent yaşamının nimet ve konforundan faydalanmasını sağlamak amacıyla; yeniliğin, değişim ve dönüşümün önündeki engelleri ortadan kaldıracağız demiştik. Bunu sağlamak için gerçekten yoğun bir mücadele veriyoruz.

İşte bugün; dili, inancı, etnik kökeni ne olursa olsun, hiçbir ayırım yapmadan Akdeniz ilçemizde yaşayan tüm gönüllere, bam tellerine dokunuyoruz. Birlikte sevinip, birlikte kederleniyoruz. Yakın geçmişte çatışmalarla, biber gazları ve TOMA’larla gündeme gelen Akdeniz’de artık huzur, barış, kardeşlik, sevgi ve muhabbet var.

Çaresizlik bulutları dağıldı. İnsanlarımızın yüzü tebessüm ediyor ve geleceğe artık umutla bakabiliyorlar. Polemiklerle değil, projelerle gündeme gelmek için istedik. Gönül belediyeciliği ilkesi ve hedefiyle; halkımızla aramızdaki köprüleri sağlamlaştırdık. Bu sayede insanlarımızın gönlünde güzel bir yere yerleştik.

Dersimize çok çalışarak 1 buçuk yılı kapsayan sınavdan yüksek not almak için mücadele verdik. Böylece Akdeniz kazandı, Mersin kazandı. Akdeniz’i: insanlarımızın göç edip kaçtığı değil; hayata kattığımız proje ve hizmetler sayesinde, yaşamak için tercih ettiği, daha planlı, düzenli, temiz ve sağlıklı bir kente dönüştürme mücadelemize omuz veren mesai arkadaşlarıma ve yolumuza gönül veren herkese teşekkür ederim.

BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEMMUZ/2020

*****

KENTİMİZE KAZANDIRDIĞIMIZ MERSİN MİLLET BAHÇESİ’NİN İNŞASI HIZLA DEVAM EDİYOR

Yoğun Ankara temaslarımız; Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ve Murat Kurum ile Lütfi Elvan Bakanlarımızın desteği sonucu ihalesi yenilenen; 140 dönüm araziye kurulacak “Mersin Millet Bahçesi”ndeki inşa çalışmaları hızla sürüyor.

Mersinlileri yeşille ve maviyle buluşturacak olan Millet Bahçemiz; sosyal ve kültürel donatı alanları, millet kıraathanesi, yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanlarıyla, doğa ile iç içe bir cazibe merkezi olacak.

Mersin Millet Bahçesi’ni; 29 Ekim’de; Cumhuriyet Bayramımızın 97’inci yıldönümünde Mersinlilerin hizmetine açmayı planlıyoruz. İzninizle; kentimiz, ilçemiz ve vatandaşlarımız için çok önemli ve değerli bulduğum bu özel projenin hayata geçmesine vesile olmaktan gurur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.

MÜFTÜ DERESİ ISLAHI VE PEYZAJ ÇALIŞMASI

Mersin Millet Bahçesi Projesi kapsamında ayrıca, bölgeden geçen Müftü (Efrenk) Deresi’nde de ıslah ve peyzaj çalışmaları gerçekleşecek. Görüştüğümüz DSİ Bölge Müdürlüğü’nce ıslah ve peyzaj projeleri hazırlanıp ihalesi yapıldı. İlk etapta Çetinkaya AVM’ye kadar olan bölüm ıslah edilecek dere yatağına meyil verilerek farklı bir mühendislik çalışması gerçekleşecek. O bölgede, insanlarımızın akan suyu kolayca görmelerini sağlayacak; yürüyüş yollarının da olduğu güzel bir ıslah çalışması yapılacak.

ÇAY MAHALLESİ’NDE YENİ VE MODERN BİR YAŞAM ALANI YÜKSELİYOR

TOKİ tarafından Çay Mahallemizde başlayan ‘Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi’ de Pandemiye rağmen aralıksız sürüyor. Ataş yerleşkesi içinde, ilk etapta 20 blok halinde 416 konut; ikinci etapla birlikte toplam 684 daire yapılacak.

Kentsel yenileme ve dönüşüm projesinde, 13 dönümlük alanda park ve bahçeler, yeşil alanlar yer alacak. Binalar arasında kendi peyzajları yer alacak. Parklar, oyun alanları ve spor sahaları, spor aletleri olacak. Binaların esintiyi alabilmesi için de güney kuzey cepheli olacak.

Bloklarda; 36 adet dükkân, cami, okul, 4 adet kapıcı dairesi de yer alacak. Burada ayrıca, içinde 8 adet dükkânın olacağı bir ticaret merkezi inşa edilecek. İhtiyaç halinde konut sayısı 800’e kadar çıkacak ve bu konutlardan Çay Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız öncelikli olarak faydalanacak.

BAHÇE ve BARIŞ MAHALLELERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Bahçe ve Barış mahallelerimizde başlatılacak kentsel dönüşüm projesi için vatandaşlarımızın borçlanma oranını düşürmeye yönelik olarak, konutlar 60 metrekare olacak şekilde fizibilite çalışmalarımız devam etmektedir. Projeden bu kez çok umutlu olduğumuzu ifade etmek isterim.

 

Proje kapsamında;

•          0-72 m2 176 adet konut;

•          70-100 m2 52 adet konut

•          100 m2 72 adet konut

•          24 adet dükkân

•          Cami, Kültür Merkezi, Kreş, Kapalı Pazar yapılması planlanmaktadır.

TURGUT REİS MAHALLEMİZ RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

Yoğun Ankara temaslarımız neticesinde, Turgut Reis Mahallemiz 25 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de riskli alan edildi. Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca saha çalışmalarına başlandı.

142. CADDE MODERN BİR PAZARA VE DÜZENLİ BİR CADDEYE KAVUŞTU

Şevket Sümer ile Hal Mahallesi sınırlarını belirleyen 142. Cadde üzerinde gerçekleşen Cephe İyileştirme ve Pazar Sokağı Çevre Düzenleme Projesi” kapsamındaki çalışmalarımız tamamlandı.

Yenileme projesi sayesinde; mahalle sakinleri, pazarcılar ve bölgedeki esnafımız; her yönüyle zengin, canlı, estetik ve düzenli bir caddenin yanı sıra, rahatlıkla alışverişlerini yapabildikleri modern ve cazip bir pazaryerine kavuştu.

Proje sayesinde, caddeye bakan tüm binalar boyanıp cepheleri iyileştirildi, vitrinler ve tabelalar yenilendi. Pazar stantları ve kapama kanopileri üretimleri yapılırken, kaldırım ve yol kaplama çalışması da yenilendi.

AKDENİZ’DE YENİ BİR İŞ MERKEZİ DOĞUYOR

Eski belediye hizmet binamızın TEDAŞ’a ait olan hisseleri, trampa usulüyle belediyemize kazandırılacak. Daha sonra bu binanın yerine 21 katlı; altında otoparkı ve dükkânlar bulunan bir iş merkezi yapacağız.

KARADUVAR BALIKÇI BARINAĞI KAPASİTE ARTTIRMA PROJESİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan ile birlikte Karaduvar ile ilgili peş peşe müjdeler verdiler.

Karaduvar Limanı’nda mendirekler ile kapasite arttırılacak, iç derinlik sağlanarak Çamlıbel’de konuşlanan profesyonel gemilerin Karaduvar’a gelmesi sağlanacak. Barınağa yapacağımız ilave rıhtım ve iskelelerle tekne kapasitesini yaklaşık 320’ye çıkaracağız.

ÇAMLIBEL DAHA DA GÜZELLEŞECEK, MARİNA PROJESİ HAYATA GEÇECEK

 

Geçtiğimiz haftalarda kentimizi ziyaret eden Ulaştırma Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan; Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nı, Mersin'e yakışır hale getireceklerini ve proje çalışmalarına başladıklarını söylediler.

Proje sayesinde burası; hem marina, hem su sporlarının ve ışıklı su gösterilerinin yapılabildiği, iskele ilavesi ile tam donanımlı, Mersin’e yakışır, ilgi çeken aktivite alanı olacak. Belediye olarak, projenin başlaması noktasında Bakanlığımızla koordinasyon ve iletişim içindeyiz.

 

MERSİN’İN İMAR SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Yıllardır ‘olmaz’ denilen; Mersin’in 1/5000'lik planının çıkması ve kentin imar sorunun çözülmesi yönündeki girişimlerimiz sonuç verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2. Etap 1/5000'lik imarıyla ilgili onay yazısı, kamu yararı doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından onaylandı.

KARADUVAR SAHİLİ CANLANDIRMA VE YENİLEME PROJESİ

Karaduvar sahili ve balıkçı barınağında, bakım ve yenileme çalışması başlattık. Sahilde tahkim çalışması yaptık, yeni bir istinat duvarı örerek, ayrıca sahilin kumunu çöp ve atıklardan arındırdık.

Yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmasıyla da adeta bir mesire alanına çevireceğimiz Karaduvar sahilimize gelen insanlarımız; gönül rahatlığıyla denize girip yüzebilecek, dileyen balığını avlarken; isteyen denizin kenarında pikniğini yapabilecek. Karaduvar Sahilinin 2. Etap (Doğu) kısmında da çimlendirme ve ağaçlandırma çalışmalarına başladık.

KARADUVAR BALIK FESTİVALİ, 50 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

 

Mersin’de ilk kez belediyemiz tarafından düzenlenen; kentimizin ve ülkemizin gündemine oturan “Karaduvar Balık Festivali”, her yaş ve kesimden yaklaşık 50 bin vatandaşımızın yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleşti.

Karaduvar sahilinde, 2 gün süren etkinliğimize akın eden binlerce konuğumuza, ekmek arası 5 ton sardalya ve şalgam ikram ettik. Festivalimizde; Mersinli hemşerimiz, ünlü Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak da keyifli bir söyleşi yaptı.

 “Karadeniz’in Hamsisi Varsa, Akdeniz’in de Sardalyesi Var” sloganıyla düzenlediğimiz renkli festivalimizde; konserler, olta balıkçılığı avı, ödüllü bilgi yarışmaları, eğlenceli animasyon ve çocuk etkinlikleri gerçekleştirdik.

AÇIK HAVA SİNEMA GÜNLERİ İLE HALKIMIZA NOSTALJİ YAŞATTIK

Akdeniz’de ilk kez düzenlediğimiz ‘Açık Hava Film Günleri’ ile Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerini mahallemize taşıdık. İlk gösterimi, “Müslüm” filmi ile Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza hem nostalji yaşatırken, sinemaya hiç gitmemiş insanlarımıza da beyaz perdede ilk kez film izleme keyfi yaşattık.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN OKUL BAHÇELERİNE YÜZME HAVUZLARI KURDUK

Göreve gelir gelmez yine bir ilke imza atarak, 4 mahallemizde bulunan okul bahçelerine portatif yüzme havuzları kurduk ve yaz tatilinde çocuklarımıza bayram sevinci yaşattık. 7 ila 13 yaş arası 5 bin çocuğumuza eğitmenler tarafından ücretsiz kurs vererek yüzme öğrenmelerini sağladık.

ÇAMLIBEL’E YENİ BİR ATATÜRK BÜSTÜ KAZANDIRDIK

Çamlıbel’de bulunan ve baştan sona restore ettiğimiz Atatürk Büstü’nün açılışını; “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın” 101’inci yılında, vatandaşlarımızın da katılımıyla düzenlediğimiz kortej yürüyüşü ve törenin ardından coşkuyla gerçekleştirdik.

 

AKDENİZ’İ SPORUN MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

“30 MİLYON TL BÜTÇELİ PROJE”

Kırsal mahallelerimize çok amaçlı mini basketbol sahaları kazandırırken, Çay Mahallesi, Karacailyas ve Seyfi Ali Türkoğlu futbol sahaları da sentetik çim sahaya dönüştürüldü. Bu sahalardaki otomatik sulama sistemleri, soyunma odaları, tribünler ve tel örgüler yenilenecek, tesislere yeni su depoları yapılacak.

25 adet mini basketbol ve 4 adet yeni halı saha yapımına yönelik ihale de 5 Ağustos 2020 tarihinde yapılacak.

TAZİYE EVLERİMİZİN SAYISINI ARTTIRIYORUZ

Geleneğimizi sürdürmek için taziye evlerinin sayısını arttırıyoruz. Yeşilçimen Mahallesi ’ne inşa ettiğimiz binanın açılışını yakında gerçekleştiriyoruz. Özgürlük Mahallemizde ise 2’ncisini yaptığımız taziye evinin yapımı bitmek üzere.

Yeni taziye evleri için mahallelerimizde arazi araştırması yaparken, hayırsever vatandaşlarımızın belediyemize hibe ettiği binaları da taziye evine dönüştürüyoruz.

Yeni yapılan taziye evlerimiz Eylül ayında hizmete girecektir. Ayrıca; Karaduvar Taziye Evimizin 2’nci katının inşaatı, girişimlerimiz neticesinde Karaduvarlı hayırsever bir vatandaşımız tarafından başlatılacaktır.

62 BİN TON ASFALT DÖKTÜK

Akdeniz’de yaşayan vatandaşlarımız arasında hiçbir ayırım yapmadan, ihtiyaç duyulan mahallelerimizde asfalt, kaldırım, yol ve parke taşı gibi hizmetleri sunmak için yoğun bir mücadele içindeyiz.

15 aylık süreç içerisinde; 29 mahallemizde “62 bin ton asfalt kaplama çalışması” gerçekleştirdik.

Geriye kalan diğer mahallelerimizde de bu çalışmalarımızı gerçekleştirip, Akdeniz’in kaldırım ve asfalt ihtiyacını gidereceğiz. Pandemiye rağmen ara vermeden sürdürdüğümüz hizmetler sayesinde, geçmişte unutulan mahallelerimizin çehresini değiştiriyor, vatandaşlarımızın yaşamını kolaylaştırıyoruz.

 

56 BİN 538 METREKARE KARO KAPLAMA

18 mahallemizde toplam 56 bin 538 metrekare karo kaplama çalışması gerçekleştirdik.

 

12 BİN 995 METREKARE KİLİT TAŞI

9 mahallemize toplam12 bin 995 metrekare kilit taşı döşedik.

 

36 BİN 494 METRETÜL BORDÜR DÖŞEME

20 mahallemize toplam 36 bin 494 metretül bordür döşedik.

 

PARK SAYIMIZI ARTTIRIYOR,

AKDENİZ’İ YEŞİLLE VE RENGÂRENK ÇİÇEKLERLE DONATIYORUZ

Akdeniz sınırları içerisinde; 173 adet park ve yeşil alan (dinlenme yeri) ile 15 adet futbol sahamız mevcuttur. Bir yandan mevcuttaki park ve yeşil alanların bakım-onarımını yaparken, diğer yandan da Akdeniz’e yeni çocuk parkları ve yeşil alanlar kazandırıyoruz.

Huzurkent Bahşiş mahallemizde; yıllardır atıl vaziyette duran araziyi, vatandaşlarımızın hoşça vakit geçireceği, çocuklarımızın gönüllerince eğlenebileceği 3 dönümlük bir parka dönüştürdük. Siteler Mahallesi Muhtarlık binası yanındaki parkımız; yeniden yapılmaya başlandı ve çalışmalar tamamlandı.

Şevket Sümer Mahallesi’nde yıllardır atıl vaziyette duran park alanında çalışmalar başlattık; yeni parkımız bayramda çocukları bekliyor olacak.  Özgürlük Mahallemizde ise; Cumhuriyet Bulvarı üzerinde yer alan 12 buçuk dönümlük arsayı TCDD’den kiralayıp, burayı 8 buçuk dönümlük bir parka dönüştürmek amacıyla proje çalışmalarına başladık.

BELEDİYEMİZE HİBE ARAÇLAR KAZANDIRDIK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından, belediyemize, 1 adet damperli kamyon, 2 adet çöp kamyonu, 1 adet süpürge aracı ile 373 adet çöp konteynırını hibe olarak aldık.

PARKLARIMIZA FOTOSELLİ ÇEŞMELER YERLEŞTİRİYORUZ

Sıcak yaz günlerinde, vatandaşlarımızı bir nebze serinletmek amacıyla, 3 ayrı bölüm halinde imal edilen ve içinden soğuk su akan fotoselli çeşmeleri, ilçemizin farklı parklarına yerleştirdik.

 

Çeşmeler, vatandaşlarımızın ve engelli insanlarımız yanı sıra, sokak hayvanlarının ulaşabileceği tarzda imal edildi. 8 adet fotoselli soğuk su çeşmesini, kentimizde vatandaşlarımız tarafından yoğun şekilde kullanılan parklarımıza yerleştirdik.

 

DAHA TEMİZ BİR KENT İÇİN ÇALIŞIYORUZ

 

Kent merkezinde bulunan İstiklal Caddesi, Kuvayi Milliye Caddesi ve Silifke Caddesi’ne, çarşıyı ziyaret eden vatandaşlarımızın da talebi üzerine 143 adet mini çöp kovaları yerleştirdik.

 

AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİNE SAHİP ÇIKIYORUZ

Vatan uğruna toprağa düşen aziz şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor, şehit ailelerimizi yalnız bırakmıyoruz. Her fırsatta ziyaret ederek hal hatırlarını sorduğumuz, taleplerini dinlediğimiz şehit ailelerimize gücümüz yettiğince maddi ve manevi destek oluyoruz. Akdeniz’de yaşayan 5 Şehit ailesinin evinin; ihtiyaçları ve taleplerine göre tadilat, bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik.

ZOR DURUMDAKİ AİLELERİMİZİN YARDIMINA KOŞUYORUZ

Hayırsever vatandaşlarımızın da desteğiyle; ekonomik durumu iyi olmayan zor durumdaki ailelerimizin yardımına koşmaya, onların ihtiyaç duyduğu çeşitli ev eşyalarını ve mobilyaları da temin etmeye devam ediyoruz.

 

SEL MAĞDURU VATANDAŞLARIMIZI YALNIZ BIRAKMADIK

Kentimizde etkili olan sağanak yağmurlardan olumsuz etkilenen; evleri, işyerleri ve eşyaları zarar gören vatandaşlarımızı; AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Akdeniz Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ile birlikte ziyaret ettik.

Aşırı yağışlardan zarar gören tarım arazileri ile seralarda, ayrıca derelerde incelemeler yaptık. Belediye olarak, imkânlarımız ölçüsünde afetzede insanlarımıza yardımcı olduk. Selden zarar gören tarım arazilerini de yerinde inceleyerek çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için çalıştık. AFAD İl Müdürlüğü ile birlikte çalışarak, hasar tespit çalışmalarını gerçekleştirdik.

SEL BASKININA YOL AÇAN ÇAVUŞLU DERESİNİN ISLAHI İÇİN MÜCADELE VERDİK

Kentimizde zaman zaman etkili olan sel baskınları nedeniyle, iki yıl önce üzeri açılan ve bu nedenle aşırı yağışlarda can kayıplarının ve su baskınlarının meydana geldiği, sonuçta birçok mahallemizde de insanlarımızı telafi edilemez zararlara uğratan Çavuşlu Deresi'nin ıslah edilmesi için mücadele ettik.

Bu anlamda Ankara ile sürekli temas halinde olduk, DSİ ve MESKİ nezdinde sürekli görüşmeler yaptık. Girişimlerimiz sonucu bölgede başlayan ıslah, alt ve üstyapı yenileme çalışmaları sayesinde Çavuşlu Deresi’nin yarattığı riskin ortadan kalkmasını sağladık.

CAMİ, TÜRBE VE ZİYARETLERİMİZİN TADİLAT VE BAKIMINI YAPIYORUZ

Akdeniz sınırlarımızda bulunan 18 Cami, 1 Kur’an Kursu ve 4 Türbenin, ihtiyaçlarına göre bakım ve onarımlarını yaptık.

Vatandaşlarımızın ortak kullandığı Cami ve Kur’an kurslarımızın fiziki ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Mahmudiye Mahallemizde bulunan Nebi Eyüp Türbesi’nin tadilatı tamamlandı. Kazanlı’da bulunan Şeyh Yusuf Reyhani Türbesi’nin de bakım ve onarım çalışmalarını tamamladık.

ADANALIOĞLU; CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE KORUMA ALTINA ALINDI

Endemik türlere ve nesli tükenmekte olan canlılara yuva olan Adanalıoğlu Bölgemizde; 2 buçuk milyon metrekarelik alan, Mayıs ayı içinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma altına alındı. Kararname ile bölgenin 1 milyon metrekaresi ‘kesin hassas koruma alanı’, 1 buçuk milyon metrekaresi de ‘doğal koruma alanı’ ilan edildi.

 

ADANALIOĞLUESKİ ÇÖP DEPOLAMA ALANININ ÜZERİNİ TOPRAKLA ÖRTTÜK

Adanalıoğlu Belediyesi’nce geçmişte ‘çöp depolama alanı’ olarak kullanılması sonucu, yıllar içinde tonlarca çöp ve atık biriken bölgede temizlik çalışması başlatarak, iş makineleri ve kamyonlar yardımıyla, alanda önce tesviye ve düzeltme çalışması yaptık. Ardından da 8 dönümlük alana yayılan çöplerin üzerine kamyonlarla taşınan 5 bin ton toprağın serimi ve dolgusu yapılarak üzeri örtüldü.

CARETTA CARETTALAR İÇİN SAHİLDE YAŞAM NÖBETİ TUTTUK

Yumurtlamak için, 25 yıl aradan sonra doğdukları Kazanlı sahiline dönen deniz kaplumbağalarıyla yakından ilgilendik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığımızla da işbirliği yaparak, deniz kaplumbağalarının nesillerinin devamı için belediye olarak tanıtım broşürleri hazırladık.

Doğa ve çevre dostu bir belediyecilik anlayışı ile hareket ediyor, tüm canlıların yaşam alanlarını savunuyor ve koruyoruz. Kazanlı sahilimizde bulunan Caretta Caretta ve Yeşil Deniz Kaplumbağalarının yumurtlama alanlarına uyarıcı tabelalar diktik.

DELTA BELEDİYESİ İLE ‘KENTSEL YEŞİL ALANLAR PROJESİ’ PROTOKOLÜ İMZALADIK

Avrupa Birliği (AB) Şehir Eşleştirme Programı’nın; “Sosyal İnovasyon İçin Kentsel Yeşil Alanlar Projesi kapsamında Selanik’in Delta Belediyesi ile protokol imzaladık. Protokol ile ilçemiz ve Delta sınırlarında yer alan ‘kentsel yeşil alanlar’ ile ilgili ortak çalışma ve araştırmalar yapacağız.

Yine kentsel ormancılık hakkında uzmanlık kazanmak için işbirliği yapıp iyi örnekleri paylaşacağız. Kentsel yeşil alanlar konusunda çalıştaylar da düzenleyip, seçilen yeşil alanlarda pilot sosyal inovasyon yeşil alanlar oluşturacağız.

ÜRDÜN’ÜN AKABE ŞEHRİ İLE KARDEŞ KENT OLDUK

Akabe şehri ile kardeş kent projemiz; İçişleri Bakanlığı’nın 15 Kasım 2019 tarihli yazısı ile kabul edilmiştir. İşbirliği protokolü imzalama aşamasına gelinmiştir. Ancak Pandemi dönemine girildiğinden bir araya gelip protokol imzalayamadık. Salgın sona erdiğinde anlaşmamızı resmiyete kavuşturacağız.

Akabe; Mersin gibi bir liman kenti; Ürdün'ün, denize açılan tek limanı olması sebebiyle de stratejik bir öneme sahip bir kent. Bu anlamda Akabe ile kardeş şehir protokolümüz, ülke olarak ikili ilişkilerimizin yanı sıra, kentimizin ekonomisine, turizmine ve ticaretine çok olumlu katkılar sağlayacaktır.

SPORCU FABRİKASI AKDENİZ BELEDİYESPOR

Akdeniz Belediye Spor bünyesinde bulunan; futbol, basketbol, engelli basketbol ve tenis branşlarına; tekerlekli sandalye basketbol, bisiklet, boks, kick-boks, muay-thai ve wushu olmak üzere, 6 farklı branşı da ekleyerek spor kulübü kapasitemizi arttırdık.

 

27 Şubat 2020 tarihinde yapılan Okullar arası il finallerinde, Akdeniz Belediye Spor Kulübü Bisiklet Takımı sporcularımız, müsabakada ter dökerek; Genç Erkek A Grubu’nda 1’inci; Genç Erkek B Grubu’nda 1’inci, Genç Bayanlarda 1’inci oldular.

Dört branşta mili sporcu olan Gülizar Kara; boks, kick-box, muay thai branşlarında, Akdeniz Belediyesi Spor Kulübü sporcusu olarak, ulusal ve uluslararası müsabakalarda belediyemizi temsil etmektedir. Çeşitli dallarda 29 Türkiye Şampiyonluğu bulunan Gülizar Kara’nın bu başarılarının yanı sıra; Wushu Dünya Şampiyonluğu, Muay-Thai Avrupa Şampiyonluğu, Kick Boks Dünya Şampiyonluğu unvanları da bulunmaktadır. Göğsümüzü daha da çok kabartmasına olanak sağlamak için; imkânsızlıklarla uğraşan genç sporcumuzu, spor kulübümüz bünyesine katmanın gururunu yaşıyoruz.

Akdeniz Belediye Spor Kulübü bünyesine katılan Tekerlekli Basketbol Takımı da bu sene 3’üncü Ligde belediyemizi temsil edecek.

 

 

AMATÖR SPOR KULÜPLERİMİZİN YANINDAYIZ

Kentimizde faaliyet gösteren 20 amatör spor kulübünün tüm sporcularına; ayakkabı, forma, eldiven ve tekmelikten oluşan malzemeleri hediye ettik. Belediyemizin imkânları ölçüsünde amatör spor kulüplerine maddi destek vermeye, sporcularımızın yanında olup, ulaşım ve idman desteği sunmaya devam edeceğiz.

AKDENİZ’DE SABAH SPORU BAŞLATTIK

Seyfi Ali Türkoğlu  - Şafak Erdur Futbol Sahası’nda 8 Haziran’dan itibaren ücretsiz spor aktiviteleri başlattık. Hafta içi her gün saat 07:00 ila 08:00 arasında, uzman antrenörler yönetiminde devam eden sabah sporuna her yaştan vatandaşımız büyük ilgi gösteriyor.

******

“KORONAVİRÜS MÜCADELEMİZ”

Koronavirüs (Covid19) salgınına karşı yoğun bir mücadele başlattık. Pandemiye dönüşerek tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki ölümlere yol açan Koronavirüs salgınına karşı hemen harekete geçtik. Kendimizi eve kapatmadık, sürekli sokaklardaydık. Sivil Savunma Şefliğimiz bünyesinde acilen ‘Kriz Masası’ kurup, salgınla mücadelede koordinasyonu sağladık.

Mobil ilaçlama ekiplerimiz; salgını önlemek amacıyla; ilçemizdeki hastaneler, sağlık ocakları ve eczaneler, Mersin Baro binası, basın kuruluşları, Mali Müşavirler Odası, Berberler Odası ve berber salonları, avukatlık büroları, kuyumcular, sendika ve sivil toplum örgütü binaları, emniyet binaları, Serbest Bölge ve Liman sahası, bankalar, taziye evleri, sosyal tesisler ve konutlar gibi 8 bini aşkın noktayı; cadde ve sokakları 900 bin litre dezenfektan ile dezenfekte etti.

116 camimizi, 95 Kur’an kursu ve dernekleri her hafta dezenfekte ettik. 65 sağlık merkezi ve hastanemizi her gün dezenfekte ettik. 110 eczane ve 7 ecza deposunu her gün sterilize ettik. 75 okulumuzu, sınav öncesi gelen talepler doğrultusunda ilaçladık. 23 resmi kurum, talepler üzerine sürekli dezenfekte edildi.

Arazözlere doldurulan dezenfektanlı tonlarca su ile cadde ve sokaklar, çöp konteynırları yıkanıp arındırıldı. Salgınla mücadele kapsamında 350 bin adet maske ve 30 bin adet el dezenfektanını vatandaşlarımıza ve resmi kurumlarımıza dağıttık.

TARIM İŞÇİLERİMİZİ UNUTMADIK

Tarlalarda çalışan tarım işçilerimizin kıymetini bildiğimiz için, onları bu dönemde yalnız bırakmadık, onlara da maske ve dezenfektan ulaştırdık.

İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZA 30 BİN GIDA KOLİSİ ULAŞTIRDIK

Koronavirüs salgınına karşı, ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de alınan tedbirler kapsamında, sokağa çıkmalarına kısıtlama uygulanan yaşlı, engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza; hayırseverlerimizin de katkısıyla 30 bin gıda kolisi ulaştırdık. Kent merkezinden, kırsal mahallelerimize varana dek ihtiyaç sahibi ailelerimizi yalnız bırakmadık. Sokağa çıkmanın kısıtlandığı günlerde, Akdeniz Vefa Sosyal Destek Grubu bünyesinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için günlük 350 adet erzak kolisinin yanı sıra, her gün 10 bin adet yufka ekmek ve 10 bin kâse çorba dağıttık.

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle ile birlikte, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanı sıra, Koronavirüs salgını nedeniyle, Bakanlıkça sokağa çıkmalarına kısıtlama getirilen yaşlı ve kronik hastalığı olan insanlarımız için 250 bin adet ekmek dağıttık.

100 BİN ADET MASKE ÜRETTİK

Mersin’de tıbbi maske üreten ilk belediye olduk. Dört mahalle evimizde kursiyerlerimiz, ücret karşılığında günlük 5 bin adet maske ürettiler. Böylece bölgedeki kadınlarımıza hem istihdam yaratmış olduk hem de kendi maskelerimizi üretmiş olduk. Günlük üretilen maskelerin 4 binini sağlık kuruluşlarına, bin adedini de sahada görevli personelimize dağıttık.

37 BİN 769 TALEP YERİNE GETİRİLDİ

Vefa Sosyal Destek ekipleriyle birlikte, salgın nedeniyle Bakanlıkça evden çıkmalarına sınırlama getirilen 65 yaş üstü veya engelli vatandaşlarımızın toplamda 37 bin 769 talebini yerine getirdik.

Vatandaşlarımıza 21 bin 380 adet hijyen paketi (kolonya, maske, dezenfektan, çamaşır suyu) dağıttık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 6 bin 500 adet gıda kolisi ulaştırdık.

Pazaryerlerine alışveriş için gelen vatandaşlarımıza maske ve eldiven dağıtan zabıtamız, pazar tezgâhları arasındaki 3 metre kuralı ile esnafın eldiven ve maske kullanımını sürekli kontrol etmeye devam ediyor. Vatandaşlarımız için ayrıca pazaryerlerine dezenfektan noktaları da kurduk.

Akdeniz sakinlerinin huzur ve esenliği için 7/24 görev başında olan zabıta ekiplerimiz, Pandemi ile mücadelede yoğun bir çaba ortaya koydu. Koronavirüs salgınına karşı seferberlik ruhu içinde verdiğimiz mücadelede zabıtamız; ilçemizde bulunan binlerce işyeri ile toplu kullanım mekânlarını denetledi.

SÜRPRİZ DOĞUM GÜNÜ ZİYARETLERİMİZ

Koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla, İçişleri Bakanlığımız tarafından hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında, 7’den 70’e vatandaşlarımıza sürpriz doğum günü ziyaretleri gerçekleştirdik. Pasta ve mumlarını takdim ettiğimiz çocuklarımızın ve yaşlılarımızın sevinçlerini paylaştık.

Ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, bir sitenin bahçesinde sürpriz kutlama etkinliği düzenleyip, çocuklarımızın bayram coşkusuna ortak olduk.

“AKDENİZ’DE HAYAT VAR” WHATSAPP DESTEK AĞINI KURDUK

Tüm dünya ülkeleri Koronavirüs (Covid19) Pandemisi ile savaşırken, Akdeniz Belediyesi olarak; psikososyal anlamda da vatandaşlarımızı desteklemek, eğitici bilgi ve videolar paylaşabilmek amacıyla; “Akdeniz’de Hayat Var Whatsapp Destek Hattı” oluşturduk.

Bu uygulama, ilk olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hayata geçirilmişti. Dileyen vatandaşlarımız, kurduğumuz bu hat sayesinde, psikolojik destek alabilmenin yanı sıra, Koronavirüs salgını ile ilgili güncel bilgilere ve çeşitli videolara ulaşabiliyor.

 

 

 

SOKAKTA YAŞAYAN CANLARIMIZI UNUTMADIK

 

Akdeniz’in farklı mekânlarını mesken tutarak doğamızı ve hayatımızı renklendiren kedilere, köpeklere ve güvercinlere; mama, yem ve su ulaştırıp onları ellerimizle besledik. Sokakta yaşayan canlarımız için bin 200 kilogram mama dağıttık.

 

BAŞARILI ÖĞRENCİLERİMİZİ YAZ KAMPI İLE ÖDÜLLENDİRDİK

Geçen yaz; başarılı; ancak ekonomik anlamda dezavantajlı durumdaki Akdenizli gençlerimizden 200 kız ve 200 erkek öğrencimizi farklı zamanlarda, Silifke’ye göndererek ücretsiz yaz kampı ile ödüllendirdik. Bu yıl, salgın nedeniyle öğrenci sayımızı azaltmak zorunda kaldık.

Geçen haftalarda, gerekli tedbirleri de alarak, önce 35 kız öğrencimizi; ardından 75 erkek öğrencimizi yine Silifke’ye ücretsiz yaz kampına yolladık, denizin keyfini çıkarmalarını sağladık. Ayrıca; 10-13 Ağustos tarihleri arasında 100 anne ile kızları, Silifke Yaz Kampında misafirimiz olacak. Ömründe hiç tatile çıkmamış 65 yaş üstü 200 Akdenizli çiftimizi de ilerleyen zamanda Silifke Yaz Kampı’na tatile göndereceğiz.

 

ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIMIZI BİLSEM’E YÖNLENDİRİYORUZ

 

Mersin Üniversitesi ile işbirliğiyle başlattığımız; “Akdeniz’in Parlayan Yıldızları” projesi ile zeki ve üstün yetenekli çocuklarımızı keşfediyor ve onları üniversitemize ait Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) yönlendiriyoruz. Projenin ilk adımında, ilçemizde 121 okulda zeki ve üstün yetenekli 31 çocuğumuzu belirledi.

 

Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Hakan Gündoğdu’nun önderliğinde; BİLSEM öğrencilerinin akademik eğitimleriyle beraber duygusal ve sosyal gelişimleri de takip edilecektir.

 

BİLSEM’e yönlendirilen bu çocuklarımıza; akademik, eğitim, ulaşım, nakdi, maddi, psikolojik ve öğrenci koçluğu hizmeti veriyoruz. Burslu 12 öğrencimize de nakdi burs bağlanırken, 8 çocuğumuzun masa-sandalye-kitap gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Aynı zamanda 31 çocuğumuza test ve okuma kitapları temin ettik, bazı öğrencilerimizin tablet, bilgisayar ve internet ihtiyaçlarını karşıladık.

 

GENÇLERİMİZE ÜCRETSİZ ÜNİVERSİTE HAZIRLIK KURSU VERDİK

 

Mersin Halk Eğitim Merkezi ve Karacaoğlan Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde; üniversite hayali kuran; fakat ailesinin ekonomik durumu iyi olmayan lise mezunu gençlerimiz için ücretsiz üniversite hazırlık kursları verdik. 500 gencimize, üniversite sınavına hazırlıkta büyük önem taşıyan kitap setleri hediye ettik. Gençlerimizi önemsiyor, onların geleceğine yönelik projeleri destekliyoruz.

 

HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ İLE “BİN 625” AİLEMİZE ULAŞTIK

Akdeniz’de yine bir ilke imza atarak 2020 yılının ilk günlerinde, “Hoş Geldin Bebek Projesi’ni başlattık. Bu güzel günlerinde anne ve babaların mutluluğuna ortak olmak, gözlerini dünyaya yeni açan bebeklerimize küçük de olsa katkıda bulunmak istedik. Dünyaya gözlerini yeni açan bebekleri nedeniyle anne-babaları tebrik etmek için evlerinde ziyaret ediyor ve minik hemşerilerimizin her türlü ihtiyacının içinde olduğu çantaları ailelerimize hediye ediyoruz. Mutlu günlerinde insanımızın yanında olup, gönüllere dokunan hizmetler sunmaya devam edeceğiz.

ÇOCUKLARIMIZ GÖKYÜZÜNDE KUŞLAR GİBİ ÖZGÜRCE UÇTU

Hayatında hiç uçağa binmeyen dezavantajlı durumdaki başarılı çocuklarımız için; ‘Mikrolight’ adı verilen hafif motorlu hava aracıyla uçuş etkinliği düzenledik.

Bir hafta süren, her yaş ve kesimden çok yoğun ilgi gören etkinliğimizde yaklaşık 600 çocuğumuz, hafif motorlu hava aracı ile ilk kez gökyüzünde süzülmenin keyif ve heyecanını yaşadı.

ÖZEL ÇOCUKLARIMIZLA BİR ARAYA GELİYORUZ

Engelliler Haftası ve benzeri günlerde özel çocuklarımızla bir araya geliyor, onlarla birlikte yüzlerce çiçeği toprakla buluşturuyoruz. Özel çocuklarımız; Belediyemizin fidanlığında, Engelliler Haftası’nda düzenlenen etkinlikte unutamayacakları saatler yaşadı.

Özel misafirlerimiz, kendilerini bekleyen çizgi film ve masal kahramanlarıyla dans edip oyunlar oynadılar. Hazırladığımız saksılara birlikte ektiğimiz çiçekleri de yine özel çocuklarımıza hediye ettik.

MAHALLE EVLERİMİZDE 3 BİN 680 KADINI MESLEK SAHİBİ YAPTIK

2019 yılında; belediyemize bağlı 10 mahalle evinde; resim, heykel, giyim, ahşap boyama, satranç, okuma-yazma, bilgisayar işletmenliği, bağlama, takı-tasarım, kuaförlük gibi 47 farklı alanda 3 bin 680 kadına, mesleki kurs ve eğitim verdik.

7 Mahalle Evimizde 193 kadın kursiyerimize, İŞKUR aracılığıyla toplam 194 bin 970 TL ücret ödedik. 2020 yılında, 11 Mahalle Evimizde 46 farklı kursta bin 181 kursiyer eğitim almaya başladı. Ancak Pandemiden dolayı bu kurslarımıza ara vermek zorunda kaldık.

EVDE BAKIM VE TEMİZLİK HİZMETİ İLE BİNLERCE İNSANIMIZA DOKUNUYORUZ

Akdeniz’de yaşayan yaşlı, engelli ve kimsesiz vatandaşlarımıza, periyodik olarak evde temizlik ve kişisel bakım hizmeti veriyoruz.

 

GİRİŞİMCİ 126 KADINA, 298 BİN TL KREDİ SAĞLADIK

Kendi işini kurmak veya meslek sahibi olmak isteyen kadınlar için ekonomik, sosyal ve kültürel projelere büyük değer veriyoruz. Bu amaçla; bir ilki daha gerçekleştirip Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile Ağustos ayında bir protokol imzaladık.

Protokolle; farklı yaş ve meslek gruplarından 126 girişimci kadına, toplamda 298 bin lira tutarında kredi sağladık.

 

METROPOLİTAN OKUL TESTİNİ UYGULUYORUZ

Uzman psikologlarımız tarafından; ilkokula yeni başlayacak olan 5-7 yaş arası minik yavrularımızın; okul ortamına ve eğitim - öğretim sürecine hazır olup olmadıklarının ölçüldüğü; ‘Metropolitan Okul Olgunluğu Testi’ni ücretsiz sunuyoruz. Bu test ile çocukların; bilişsel; dil, psikolojik, duygusal ve sosyal gelişimleri inceleniyor. 

Yine mahalle evlerimizde, 0-6 yaş grubu çocuklarımızın gelişimi ve geriliklerinin erken fark edilebilmesi amacıyla da uzmanlarımızca, Denver-II Gelişimsel Tarama Testi’nin uygulanmasına devam ediliyor.

ÇOCUK KÜTÜPHANESİ VE OYUN ALANINI HİZMETE AÇTIK

Geleceğimiz ve en değerli varlığımız olan çocuklarımızın eğitimini ve kişisel gelişimini önemsiyoruz. Bu nedenle, Belediyemiz ile Akdeniz Kent Konseyi ortaklığında hazırladığımız proje ile Belediyemize ait Tarihi Mersin Evi’ne bir ‘Çocuk Kütüphanesi’ ve ‘Oyun Odası’ kazandırıp çocuklarımızın hizmetine sunduk.

 

Oyun odasında; çocuk gelişimi uzmanı gözetimi altında olacak çocuklarımız; keyifli, eğlenceli ve öğretici vakit geçirebilecek. Binamızda ayrıca; merkeze gelenlerin rahatlıkla kullanabileceği, çeşitli etkinlikler yapabileceği mini bir kafe tarzında bahçemiz de düzenlendi.

 

ANNE-KIZ PROJESİ

Psikolog ve sosyologdan oluşan ekibimiz, kırsal mahallelerde anne ve kızları ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirip, bu görüşmelerle kırsaldaki eğitim, güçlendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hakkında ihtiyaç analizleri yapmaktadır.

Bu ihtiyaç analizleri neticesinde alanında uzman kişilerle beraber kadınlara ve genç kızlara yönelik eğitim programları hazırlanacak ve ardından hazırlanan eğitimler yine alanında uzman kişilerce verilecektir. Bu eğitimler ile beraber bir takım sosyal faaliyetler düzenlenecektir.

 

Bu eğitim programı yelpazesine bakıldığında;

 

•          Hukuki: Kadın hakları, engelli hakları, kadına yönelik şiddet ve çocuk ihmal ve istismarının hukuksal boyutları,

•          Sağlık: Anne-çocuk sağlığı, gebelik, aile planlaması, hijyen.

•          Psiko-sosyal: Aile içi iletişim, yaşam ve ebeveynlik becerileri, anne-baba tutumları, kadına yönelik şiddet ve çocuk ihmal ve istismarının psikolojik ve sosyal boyutları, empati ve iletişim becerileri, problem çözme becerileri

•          Bu eğitimler bölgenin ihtiyaçlarına göre şekillenip konular genişletilecektir.

 

Temmuz ayında başlayan bu projede ihtiyaç analiz görüşmeleri devam etmekte olup 8 köy ziyaret edilmiş, toplamda 98 haneye ve 196 anne ve kıza ulaşılmıştır.

 

DEPREMDE ZARAR GÖREN ELAZIĞ VE MALATYA’NIN YANINDA OLDUK

 

Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören ailelere, 11 kamyon dolusu temel ihtiyaç malzemesi gönderdik.

 

 

 

 

MECLİS TOPLANTILARIMIZI VATANDAŞLARIMIZLA BİRLİKTE YAPIYORUZ

 

Çilek, Karaduvar ve Adanalıoğlu mahalle evlerinde Meclis toplantılarımızı düzenledik. Toplantıların bitiminde söz alan vatandaşlarımız talep, şikâyet ve önerilerini dile getirdi. Pandemi’den kaynaklı bu uygulamamıza ara verdik. Hayat normale döndüğünde Meclisimizi mahallelere taşımaya devam edeceğiz.

 

ÇAMLIBEL ÇEVRE DÜZENLEME PROJEMİZ

Çamlıbel Mahallemizde ayrıca; Atatürk Caddesi üzerinde aydınlatma ve çevre düzenleme projesini başlatmayı planlıyoruz. Bu projemiz ile ilgili olarak Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yetki devri süreci devam etmektedir.

YILMAZ GÜNEY GENÇLİK VE EĞİTİM MERKEZİ

Yılmaz Güney Spor Kompleksi yapılarak, içerisine yeni yarı olimpik bir havuz, gençlik merkezi ile sosyal tesislerin yapım çalışmalarına en kısa sürede başlayacağız.

İnsanlarımız, çok cüzi rakamlarla nişan ve düğünlerini de buradaki havuz başında yapabilecekler. Ayrıca aynı parkın içine bir aşevi yapacağız. Bu aşevinden hem taziye yemekleri çıkacak hem de muhtaç durumdaki insanlarımız faydalanabilecek.

TARİHİ MEKÂNLARIN KORUNMASI VE YAŞATILMASI PROJESİ

(TIRMIL TEPE HÖYÜĞÜ)

 

Mersin'in en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Tırmıl Tepe Höyüğü’nde arkeolojik kazı çalışmaları başlatılması amacıyla, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü ile bir protokol imzaladık. 2020 Ekim ayında Bakanlığa kazı iznine yönelik başvuru yapılacak olup, olumlu sonuçlanması durumunda, 2021 Nisan ayında bölgede kazı çalışmalarına başlanması hedeflenmektedir.

 

TIRMIL TEPE SPOR KOMPLEKSİ PROJESİ

 

Özgürlük Mahallesi Tırmıl Tepesi civarında, belediyemize ait 38 dönümlük araziyi; içinde futbol, basketbol, voleybol sahaları, tenis kortu, disk golf, kapalı buz pisti, okçuluk, koşu, bisiklet ve macera parkurları, squash (duvar tenisi), badminton ve zorbing, (içi görülebilen, plastik topun içinde yüksek bir noktadan aşağıya doğru yuvarlanma sporu), trambolin, satranç ve açık aletli spor alanlarının bulunacağı; binlerce insanımızın faydalanabileceği çok kapsamlı ve bir spor kompleksine dönüştürüyoruz.

 

AKDENİZ LOJİSTİK MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ İÇİN İMZALARI ATTIK

 

Bu proje ile merkezde, 19-29 yaş aralığında işsiz gençlerimizin, mesleki eğitim ve yetkinliklerini arttırarak işgücüne katılımlarını sağlayacağız. Merkezde; teorik ve simülatör destekli uygulamalı eğitimler de verilecek. Üniversitemiz ile Ticaret ve Sanayi Odamız ortaklığında; Belediyemiz tarafından yürütülecek 2 milyon 989 bin TL bütçeli projenin, 2 milyon TL’si SOGEP tarafından karşılanacak.

 

 

 

 

 

 

METROPOL GENÇLİK-ÇOCUK EĞİTİM VE KURS MERKEZİ

 

Gökdelen İş Merkezi’nin 29’uncu katında, belediyemiz tarafından oluşturulacak olan 6 derslikte, üniversiteye hazırlanan gençlerimiz için ücretsiz eğitim verilecek. Aynı zamanda 2 derslik de BİLSEM öğrencileri için tahsis edilecek.

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü ile işbirliği yapılarak, hayat boyu kendilerini geliştirmeleri yönünde akademik destek, eğitim araç ve gereç desteği, eğitim burs ve kaynağı ile ulaşım desteği vermeyi içeren protokol kapsamında, ilçemizde bulunan okullarda okuyan üstün yetenekli Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencilerine yönelik proje çalışmalarımız sürmektedir.

 

TARİHİ MERSİN EVLERİNİ KORUYUP GELECEĞE TAŞIYORUZ

 

Mesudiye Mahallesi’nde bulunan taşınmaz kültür varlığının, Mersin Valiliğimizden 20 yıl süre ile tahsisi yapılmış olup, restorasyon uygulamalarına yönelik ihale süreci devam etmektedir. Bu yapıyı, ‘Mersin’de Yaşayan ve İz Bırakanlar Kültür Merkezi’ olarak kentimize kazandırmayı planlıyoruz.

 

MİLLET KIRAATHANESİ PROJEMİZ

 

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Arabağa Kahvecisi’nin üstünde bulunan Tarihi Mersin Evi, “Millet Kıraathanesi” olarak hayat bulacak. Akdeniz ilçemiz sınırlarında bulunan, geçmişe tanıklık eden Tarihi Mersin Evleri’ni; yaşama ve geleceğe kazandırmak amacıyla, kent dinamikleriyle birlikte projeler hazırlamaya devam edeceğiz.

 

DOĞA DOSTU BELEDİYEYİZ…

 

Doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla, 15 adet elektrikli scooter aracını zabıta ekiplerimizin kullanımına sunarak, daha çevreci, kolay, pratik ve hızlı bir şekilde denetim ve uygulama yapmalarını sağladık.

 

VATANDAŞLARIMIZLA HER ZAMAN İÇİÇEYİZ

           

Kapalı kapılar ardında değil, her daim halkımızın arasında olduk. Hafta içi; Salı ve Cuma günleri mahallelerimizi; hafta sonları da kent merkezinde bulunan esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Bu sayede sorunları yerinde tespit ediyor; vatandaşlarımızın taleplerini, şikâyet ve önerilerini dinleyip çözüm üretiyoruz.

 

İNTERNET PARK SAYIMIZI 9’A YÜKSELTTİK

 

Akdeniz’de; daha önce 4 adet olan internet parkımızın sayısını 9’a yükselterek, parklarımıza gelen vatandaşlarımızın ücretsiz olarak internetten faydalanmasını sağladık.

 

Ücretsiz İnternet Bulunan Parklarımız: Belediye Önü Parkı, Özgür Çocuk Parkı, Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı, 23 Evler Parkı, Madımak Parkı, Mahmudiye Mahalle Parkı, Çilek Mahalle Parkı, Barış Mahalle Parkı, Karaduvar Cumhuriyet Parkı.

 

 

 

 

 

 

 

KURBAN KESİM YERLERİ SAYISINI ARTTIRDIK

 

Geçen sene 7 olan kurban kesim yerlerinin sayısını, bu seneki bayramda 20’ye çıkarttık. Portatif kesim ünitesi kurduğumuz kesimhanelerde, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlarımız için hizmetlerimiz, bayram boyunca ücretsiz, hijyenik ve pandemi kurallarına göre uygulanacaktır.

 

 

 

 

******

ŞAMPİYON İÇEL İDMAN YURDU’NA GÖNÜL VERDİK

 

Kırmızı laciverte gönül verenler tek yürek olup İçel İdman Yurdu'nun şampiyonluğunu birlikte kutladık. Şehrimizin takımı İçel İdman Yurdu'nu tebrik ediyor, bizi gururlandıracak daha büyük zaferler kazanmalarını ve başarılarının devamını diliyorum.

 

*********

 

BELEDİYEMİZ MALİ TABLOSU – BORÇ VE ALACAK DURUMU

 

•          Akdeniz Belediyemizin; 31 Mart 2019 tarihi itibariyle borcu 211 milyon 535 bin 534 liradır.

•          2020 yılına devreden toplam borç miktarı ise 231 milyon 290 bin 965 TL’dir.

•          31 Aralık 2019 tarihinde kasa mevcudu 14 milyon 100 bin 749 TL’dir.

•          Bu çerçevede 2020 yılına devreden net borç; 217 milyon 190 bin 216 TL’dir.

•          1 Nisan 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasında; İller Bankası’na yasal payımızdan kesilen borç miktarı 13 milyon 633 bin 152 TL’dir.

•          2020 yılının ilk 6 ayında, 7 milyon 670 bin 342 TL borç kesintisi gerçekleşmiştir. (Pandemi nedeniyle son 3 ay yasal olarak kesinti yapılmamıştır.)

•          30 Haziran 2020 tarihi itibariyle toplam borcumuz; 233 milyon 23 bin 562 TL iken; kasa mevcudumuz ise 9 milyon 868 bin 431 TL’dir.

•          Pasif ve aktif karşılaştırıldığında borç miktarı 223 milyon 155 bin 131 TL görülmektedir.

•          Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden 3 milyon 124 bin TL asfalt tahrip bedeli ve MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yaklaşık 3 milyon 500 bin TL ÇTV alacağımız mevcuttur.

•          Alacaklarımız düşünlüğünde belediyemizin reel borcu 216 milyon 531 bin 131 TL’dir.

Mali tablodan da anlaşılacağı üzere; aradan geçen 15 aylık süreçte 22 milyon TL borç öderken, diğer yandan Akdeniz’e hizmet verdik, bu zaman zarfında vatandaşlarımız ve kentimiz birçok projeye de imza attık.

*********

ANKARA’DAN; MERSİN VE AKDENİZ’E SADECE 1 YIL İÇİNDE

YAKLAŞIK 300 MİLYON TL TUTARINDA PROJELER SAĞLANDI

•          Mersin ve Akdeniz yararına yaptığımız yoğun Ankara temaslarımızın meyvelerini bir bir topluyoruz. Zira Sayın Cumhurbaşkanımız da ilçemize özel önem verdiğini her görüşmemizde ifade etmekte, bu anlamda hizmet ve projeler üretmemiz konusunda bizlere talimat vermektedir.

 

•          Nitekim sadece 1 yıl içinde Ankara’dan Mersin’e; Millet Bahçesi ve Çay Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi başta olmak üzere; yaklaşık 300 milyon TL yapım maliyetli projeler sağlanmıştır. Tabi bu projelerin üzerinde yükseldiği arazilerin bedelinin, söz konusu maliyetin içinde olmadığını da belirtmek gerekir.

 

•          Bu anlamda; başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’na; Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Muharrem Kasapoğlu’na, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi Elvan’a; desteklerini esirgemeyen tüm Değerli Bakanlarımıza ve Milletvekillerimize teşekkür ediyor; Mersin ve Akdeniz adına şükranlarımı sunuyorum. 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.