Hava Durumu

:

:

:

CHP’ Milletvekili Gökçel: Mersin Afet Bölgesi İlan Edilmelidir

15 Ocak 2020 Çarşamba 12:43

SONMANŞET.COM- afet sonucunda Mersin'de evlerin, iş yerlerinin, tarım alanlarının su altında kaldığını söyleyen Gökçel, hasarın boyutunu şöyle özetledi: “5 binin üzerinde çiftçimize ait onlarca hayvan ve ağıl, 5 bin arı kovanı, bin dekar bahçe, 8.500 dekar sera, 60 bin dekar tarla zarar gördü. Mersinli çiftçilerimizin toplamda 110 milyon liradan fazla zararı...

CHP’ Milletvekili Gökçel: Mersin Afet Bölgesi İlan Edilmelidir

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’in olağanüstü günler geçirdiğini söyleyerek Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Yatırım programında olmasına rağmen yapılmayan dere ıslahı, kanal açılması gibi yatırımların ihmal edilmesinin afetin boyutlarını artırdığını belirten Gökçel, “Kanal İstanbul değil, arazileri su basmasın diye yapılması gereken kanallarbir an önce tamamlansın diyorum” şeklinde konuştu.

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’in yaşadığı olağanüstü günleri anlattı. Tarsus Devlet Hastanesinde meydana gelen patlamada yaralanan işçilere geçmiş olsun dileyerek sözlerine başlayan Gökçel, hafta sonu Tarsus’ta denize açıldıktan sonra haber alınamayan 2 bekçiden hala haber alınamadığını, iyi haberlerini beklediklerini belirtti.

CİĞERİMİZ YANIYOR

Konuşmasında neredeyse her gün şehit haberi geldiğini hatırlatan Gökçel, “Tüm ülkemizin ciğeri yanıyor. Gencecik fidanlarımız Suriye'de, Irak'ta şehit düşüyorlar. Geçen hafta Mersin'e 2 şehit ateşi düştü. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize sabır diliyorum.” şeklinde konuştu.

YAKIN TARİHİN EN AĞIRI

6-7 Ocak tarihlerinde Mersin’in yakın tarihteki en ağır afetlerden birine maruz kaldığını ifade eden CHP’li Vekil, “Anamur'dan Tarsus'a, Toroslardan Akdeniz'e tüm ilçelerimiz bu afetten zarar gördü, ovaları su bastı, dağlarda kar yolları kapattı, Toroslar ilçemizde kar meyve ağaçlarını kırdı. Bu afette 3 vatandaşımızı da kaybettik. Ölen vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum.” dedi.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Afetten zarar gören bölgelerde dere ıslahı, kanal açılması gibi projesi olan, hatta ihalesi yapılan yatırımlar "tasarruf tedbirleri" diye yapılmamasını eleştiren Gökçel, Mersin’in, Mersinlilerin hakkı olan yatırımları istediklerini belirtti. 2018’de 14 milyar lira vergi ödeyen Mersin’in yalnızca 8 milyar liralık kamu yatırımı aldığını hatırlatan CHP’li Gökçel, “Mersinlilerin 6 milyar lirasına el konuluyor ama 1 milyon liralık dere ıslahı bile yapılmıyor, sonra o dere taşıyor, vatandaşın tarım arazisini mahvediyor. Biz bunu değil, hakkımız olan yatırımları istiyoruz.” şeklinde konuştu.

5 BİN ÇİFTÇİ 110 MİLYON LİRA ZARAR

6-7 Ocak tarihlerinde meydana gelen afet sonucunda Mersin'de evlerin, iş yerlerinin, tarım alanlarının su altında kaldığını söyleyen Gökçel, hasarın boyutunu şöyle özetledi: “5 binin üzerinde çiftçimize ait onlarca hayvan ve ağıl, 5 bin arı kovanı, bin dekar bahçe, 8.500 dekar sera, 60 bin dekar tarla zarar gördü. Mersinli çiftçilerimizin toplamda 110 milyon liradan fazla zararı var.”

ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİYİ GÖRMÜYOR

Mersin’in geçtiğimiz yıllarda doludan sele, dondan hortuma birçok afete maruz kaldığını ifade eden CHP’li Gökçel, “Uçan kuşun borçlarını yapılandıran Ziraat Bankası çiftçilerimizin borçlarını ertelemedi, yapılandırmadı. Çiftçilerimiz daha yüksek faizle daha çok borçlandı. Bu yıl ürünlerinden kazanıp borçlarını ödemek istiyorlardı, afet ürünleri çürüttü. Çiftçinin borcunu ödeyecek dermanı kalmadı.” Dedi.

10 BİN LİRALIK ÜRÜNE 2.500 LİRA SİGORTA MASRAFI

Çiftçinin borç baskısı altında üretimden uzaklaşmasına dikkat çeken Cengiz Gökçel, çiftçinin tarım sigortası yaptırmadığı takdirde devlet desteği alamamasını eleştirdi. Türkiye’deki tarım arazilerinin çoğunun parçalı, hisseli ve intikalleri yapılmamış durumda olduğunu hatırlatan CHP’li Vekil, 2/B arazilerinde üretim yapan çiftçileri de ekleyince önemli sayıda çiftçinin ÇKS kaydını yaptıramadığını, yaptırabilenlerin de sigorta primlerini karşılayamadığını belirtti. Gökçel, “TARSİM araziye, bölgenin risk durumuna göre sigorta masrafı çıkarıyor. 10 bin liralık ürün için 2.500 lira sigorta masrafı çıkan yerler var. Çiftçi bu parayı nasıl ödesin? Çiftçiler zaten borçta. Sigorta yaptırmak için bile ayrıca borçlanmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

Yaraların bir an önce sarılabilmesi için Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğine dikkat çeken CengizGökçel, Alpay Antmen ve Ali Mahir Başarır ile birlikte Cumhuriyet Halk Partili 3 Mersin Milletvekili olarak TBMM Başkanlığı’na sundukları kanun teklifine tüm partilerden destek beklediklerini ifade etti. Gökçel sözlerini “Mersin ili ve çevresi afet bölgesi ilan edilsin.Çiftçilerimizin, esnaflarımızın borçlarının faizleri silinerek ertelensin diyoruz, çiftçilerimize ayni ve nakdî yardımlarda bulunulmasını istiyoruz. Kanal açılması -yani Kanal İstanbul Projesi değil, arazileri su basmasın diye yapılması gereken kanallar- dere ıslahı gibi Bakanlığın yatırım programında bulunan ama bir türlü hayata geçirilemeyen projeler bir an önce tamamlansın diyoruz.” şeklinde tamamladı.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.