Hava Durumu

:

:

:

Cengiz Gökçel, Süt Üreticileri Birliği ve Hal-Der'i Ziyaret Etti

23 Eylül 2021 Perşembe 16:15

SONMANŞET.COM- CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, Tarsus Süt Üreticileri Birliği ve Hal derneği Başkanlarını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Cengiz Gökçel, Süt Üreticileri Birliği ve Hal-Der'i Ziyaret Etti

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, Tarsus Süt Üreticileri Birliği ve Hal derneği Başkanlarını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Üreticilerin mazot, gübre ve tohum gibi girdi fiyatlarının yüksek olmasından dolayı şikayetçi olduklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Milletvekili Gökçel, “Üreticilerimiz kan ağlıyor. Üretimdeki girdi fiyatlarından şikayet eden üreticilerin giderek üretimden uzaklaşmakta olduklarını ve bunun ülke açısından son derece sıkıntı teşkil edeceğini söyledi.

Tarım sektörünü hangi iktidar olursa olsun ayakta tutmak zorunda olduğunu ifade eden Gökçel, mazot’un vergilerden arındırılmasını, SGK primlerinin ve elektriğin eskiden olduğu gibi yüzde 50 desteklenmesini, tohum ve gübre fiyatlarının mutlaka aşağı çekilmesini istediklerini belirterek, “Üreticilerimiz ürettiğinden para kazanamıyor. Bunun yanında tüketici olan vatandaşlarımızda gıda ürünlerini alacak parayı bulamıyor. ülkemizde gıda krizinin olduğunu göstermektedir” dedi.

Tarsus Süt Üreticileri Birliği Başkanı Danyal Avşar ve Hal Derneği Başkanı Ali İlk’ten sorunlar hakkında bilgi alan Gökçel, AK Parti iktidarının Türkiye’yi bir ithalat cenneti haline getirdiğini, Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararıyla hububat ve bakliyat ithalatında gümrük vergisinin kaldırılmasına tepki gösterdi.

Gerek gıda ürünleri ve gerekse süt ve hayvansal gıda ürünlerinin maliyetleri ve market satışlarındaki fiyatlar arasında büyük uçurum olduğuna dikkat çeken Gökçel, “Sütün üreticide maliyeti 3 liraya mal oluyor. Üretici 3.5 liradan sütü satıyor. Ancak marketlerde bir litre sütün fiyatı 9-10 lira. Hal böyle olunca tüketici içmesi gereken sütü marketlerdeki yüksek maliyetten dolayı satın alamıyor. Hem üretici, hemde tüketici mağdur edilmiş oluyor. Süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin azaltılması için hayvan yeminin üretiminin de arttırılması gerekiyor” dedi.

Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye kararı verdiğini, ancak bu konseyin içinde üretici temsilcilerinin değil, holdinglerin bulunup, söz sahibi olduğunu öne süren Gökçel, “Sütün maliyetini hesaplayıp, sür üreticisinin kollanması gerekirken, desteği de düşürüyorlar. Böylece üretici zarar ediyor. Bakanlık olarak tarımsal ve hayvansal üretimde üreticilere destek olunması lazım. Devletçi bir anlayışla üreticilerin desteklenmesi ve ülkenin kalkınmasının sağlanması gerekir” diye konuştu ve her fırsatta üretici sorunlarını gündeme getirip, çözüm önerileri sunduklarını söyledi.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.