Hava Durumu

:

:

:

Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Onur Özbozkurt'tan Ekonomi ve Politika Değerlendirmesi

20 Haziran 2018 Çarşamba 15:41

SONMANŞET.COM- Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Politik Risk ve Yatırım Uzmanı Dr. Onur Başar Özbozkurt, ekonomi ve politikaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Onur Özbozkurt'tan Ekonomi ve Politika Değerlendirmesi

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Çağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Politik Risk ve Yatırım Uzmanı Dr. Onur Başar Özbozkurt, ekonomi ve politikaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Onur Başar Özbozkurt: “2018’in ilk çeyreğinde Türkiye, AB, OECD ve G20'de büyümede fark yaratmış, fark atmıştır.”

Dr. Onur Başar Özbozkurt: “24 Haziran sonrasında politik istikrarın devamı halinde Türkiye, hem politik hem ekonomik açıdan istikrarlı ve sağlam bir şekilde ilerleyişini sürdürecektir”.

Türkiye’nin politik ve ekonomik iklimine yönelik değerlendirmelerde bulunan ve Türkiye’nin sadece politik açıdan değil aynı zamanda ekonomik açıdan da istikrarlı bir ülke olduğunu vurgulayan Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Türkiye’nin 2002 ve sonrası dönemde politik açıdan istikrarlı olduğunu ve yabancı yatırımcıların özellikle bu sebeple ülkemize yatırım girişlerini artırdığını ekonometrik analiz ile ispat eden eden tek akademik çalışmayı bu yılın şubat  ayında gerçekleştirmiş ve çarpıcı sonuçları olan bu önemli bilimsel çalışmayı bir AB ülkesi olan İtalya’nın kalbi Roma’da, bilimsel bir konferansta sunmuştum. Bu anlamda, Türkiye özelinde baktığımızda, ülkemizdeki politik istikrarın varlığının ekonomi ile etkileşim içerisinde olduğunu ve yatırımları ve ekonomiyi de canlandırdığını bilimsel olarak da kanıtlamıştık.” dedi.

Türkiye’nin büyüme performansını da değerlendiren Dr. Onur Başar Özbozkurt, “Türkiye, güncel olarak, bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranıyla AB ülkelerinin tamamını geride bırakırken, OECD'de de zirveyi bırakmamış, büyümede fark yaratmış, fark atmıştır. TÜİK, Eurostat ve OECD’den derlenen veriler ışığında, 2018 yılınının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, söz konusu oranla OECD, AB ve G20 ülkeleri arasında ilk sırada yerini almıştır. Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD’de bile, büyüme yüzde 2,8, Avro Bölgesi’nde 2,5, AB’de 2,4 olarak gerçekleşirken, Türkiye’nin büyüme performansı bu oranların 3 katına ulaşarak 7,4 ile yine rekor kırmıştır. Bu durumu, Alman basını dahi göz ardı edememiş ve bu oranları,“Büyümede, her şeye rağmen Türkiye (7,4), Çin (6,9)’i de geçerek ilk sıraya yükseldi” şeklinde haberleştirmiştir.  

“Öteki taraftan, 2002 yılı öncesi uzun yıllar süren politik ve ekonomik istikrarsızlıklara, 2002 sonrasındaki dönemde gerçekleştirilen başarılı uygulamalarla son verilmiştir. Ancak, özellikle 2002 yılı sonrası, Türkiye’nin her alanda kaydettiği başarıları engellemek maksadıyla, 15 Temmuz ile önce milli birliğimize ve politik istikrarımıza ardından dış ilişkilerimize ve bir süredir de ekonomimize darbe vurulmaya çalışıldığı net bir şekilde görülmektedir. Ülkemize dair söz konusu büyüme rakamları, Türk Lirası üzerinde suni bir baskı yaratılmaya çalışılmasına ve Türkiye ekonomisine karşı gerçekleştirilen tüm içerden ve dışarıdan kaynaklı müdahalelere rağmen sağlam zeminler üzerinde yoluna devam ettiğini bizlere bir kez daha göstermiştir.”

“24 Haziran’dan sonra politik istikrarın devamı halinde ülkemize yönelik bu suni ekonomik müdahelerin etkisi azalacak, ülkemiz ekonomisindeki öngörülebilirlik ve güven daha da artarak güçlenecek ve her zaman olduğu üzere, Türkiye, yabancı yatırımcının da yeniden gözdesi haline gelecek aynı zamanda küresel ölçekte de daha fazla söz sahibi olacaktır.”

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.