Hava Durumu

:

:

:

Baki Şimşek: Mersin’in En Büyük Problemi Su Sorunudur

07 Ekim 2021 Perşembe 12:46

SONMANŞET.COM- Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Milletvekili Baki Şimşek TBMM genel kurulunda Mersin'in sorunlarını dile getirmek için meclis kürsüsünde söz aldı. Meclis kapandığı günden beri Mersin'i karış karış gezdiğini dile getiren Şimşek, Mersin'in en büyük sorunun su sorunu olduğuna dikkat çekti. Tamamlanmamış olan projelerin de olduğunu belirten Şimşek; “Bu projeler tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulmalıdır”

Baki Şimşek: Mersin’in En Büyük Problemi Su Sorunudur

SELAHATTİN ÖZBOZKURT

SONMANŞET.COM- Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Milletvekili Baki Şimşek TBMM genel kurulunda Mersin’in sorunlarını dile getirmek için meclis kürsüsünde söz aldı. Meclis kapandığı günden beri Mersin’i karış karış gezdiğini dile getiren Şimşek, Mersin’in en büyük sorunun su sorunu olduğuna dikkat çekti. Tamamlanmamış olan projelerin de olduğunu belirten Şimşek; “Bu projeler tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulmalıdır” dedi.

 Milletvekili Şimşek konuşmasının devamında ; “ Mersin dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Ashab-ı Kehf'in, Danyal (AS)'nin, Cennet-Cehennem'i, Kız Kalesi, ören yerleri, St. Paul'ü ile yaşamın insanlık tarihinden günümüze kesintisiz devam ettiği bir kenttir. Hazreti Adem'in oğlu Şit (AS)'nin makamı ve Danyal (AS)'nin kabri Mersin-Tarsus'ta bulunmaktadır.

    Mersin nüfus olarak Türkiye'nin en büyük kentlerinden biri olup 2 milyona yakın nüfusu, 320 kilometrelik sahil şeridi, limanı, serbest bölgesi, OSB'leri, tarımı, hayvancılığı ve turizmiyle bir dünya kentidir.

“Baraj ve Göletler yapılarak vatandaşın hizmetine sunulmalıdır.”

    Türkiye Büyük Millet Meclisi kapandığı günden itibaren Mersin'i karış karış gezip, vatandaşlarımızla buluşup, sorunları yerinde görüp, taleplerini dinledik. Mersin'de vatandaşlarımızın en büyük sorunu sudur. Gülek'ten Çamlıyayla'ya, Ayvagediği'nden Gözne'ye, Avgadı'dan Mara'ya, Bardat Yaylası'ndan Abanoz'a kadar köylerimizin ve yaylalarımızın birçoğunda içme suyu yaz aylarında büyük sorun olmaktadır. Bazı bölgelerde ise maalesef, tankerlerle su depolarına su takviyesi yapılarak su talebi karşılanabilmektedir. Özellikle Gülnar ilçemizde ve Tarsus-Gülek beldemizde, İller Bankası tarafından yüzde 50 hibe ile içme suyu projeleri yıllar önce başlatılmış olup daha sonra proje büyükşehre devredilmiştir. Ancak bugün itibarıyla, 2019 yılında bitirilmesi gereken içme suyu projeleri tamamlanamamış ve akıbeti de meçhuldür. Her 2 projenin bitirilip vatandaşlarımızın hizmetine sunulması beklentimizdir.

    Mersin'de Tarsus'tan Anamur'a kadar birçok baraj ve gölet projesi hazırlanmış birçoğunda sona yaklaşılmıştır. Bu projelerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarsus Pamukluk Barajı bölgenin en büyük projelerinden birisidir. Bu barajın yüzde 90'ı tamamlanmış, sulama suyuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Yalnız, on yıldır kamulaştırmayla ilgili sorun çözülememiştir. Kamulaştırma sorunu çözülemezse vatandaşlarımız sulama suyundan faydalanamayacaklar. Burada acilen acele kamulaştırma kararı alınmalı, yüzde 90'ı biten ve bu aydan itibaren su toplayacak olan baraj 2022 yılında sulama suyuyla ilgili vatandaşlarımızın hizmetine sunulmalı, Yenice'den Mezitli'ye kadar olan arazilerin sulanması sağlanmalıdır.

    Mersin'imiz, Erdemli'miz ve Silifke'miz için büyük projelerden olan Aksıfat ve Sorgun Barajlarının ve sulama suyu projelerinin bitirilmesi; Erdemli Akpınar, Esenpınar, Avgadi, Ayaş, Karacaoğlan, Güzelyayla ve Fındıkpınarı göletleriyle Değirmençay ve Erçel göletlerinin tamamlanması; Aydıncık Göleti ve sulama suyu projesinin tamamlanması; Anamur Alaköprü ve Anıtlı Barajı ve sulama suyu projelerinin tamamlanması; Bozyazı'da Sini Çayı üzerine ve Gözce deresi üzerine baraj ve göletlerin yapılarak vatandaşların hizmetine sunulması gerekmektedir.

    Göksu Nehri üzerinde Mut'tan Silifke'ye kadar geniş bir vadide güneş enerji sitemleriyle ve kurulacak olan barajlarla sulama suyu projeleri yapılmalı ve Göksu vadisi sulanmalıdır. Yine Akdere, Işıklı, Yeşilovacık bölgelerinin sulama suyuyla buluşturulması gerekmektedir. Mut Çaltılı, Dereyurt, Yalnızcabağ göletlerinin tamamlanıp hemşehrilerimizin hizmetine sunulması beklentimizdir.

    Çiftçilerimiz şunu söylüyorlar: "Devletimiz bize tarımsal destek vermesin; tamamını baraj ve göletlere harcasın, bu projeler bir an önce hayata geçirilsin."

“Tamamlanmamış projeler tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulmalıdır”

    Vatandaşlarımız tarım amaçlı kullanılan hazine arazilerinin açık ihaleyle satılmamasını, bunların o köylerde ve beldelerde yaşayan köylülere uygun bedelle satılmasının doğru olacağını belirtiyorlar.

    Bölgemizde 350 bin nüfusu olan, benim de doğduğum kent olan Tarsuslu hemşehrilerim mutlaka bir araç muayene istasyonu istiyorlar. Çukurova Havaalanı, Tarsus Devlet Hastanesi, Tarsus Hükûmet Konağı projelerinde sona yaklaşılmış; Silifke, Mut, Mersin Şehir Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi Mersinlilerin hizmetine açılmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

     Çeşmeli-Taşucu yolunun ihalesi yapılmıştır, bir an önce inşaata başlanması beklentimizdir. Yine Gülek, Tarsus Kazanlı, Karboğazı, Silifke Narlıkuyu, Akyar, Ovacık, Taşucu, Boğsak ve Kargıcak turizm bölgelerinden en az 2 tanesinin bu dönem hayata geçirilmesi Mersinli hemşehrilerimizin beklentisidir.

    Hayvancılarımız için en önemli sorun yemdir. Bakanlığımızın Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ithal arpa dağıtması hayvancılıkla uğraşan insanlarımızı mutlu etmiştir. Bu projenin devam ettirilmesi, tonajların da artırılarak devam ettirilmesi hayvancılarımızın yüzünü güldürecektir.

    Köylerde ve yaylalarda yaşayan hemşehrilerimizin bir diğer beklentisi de cep telefonu ve internet erişimine ulaşımın sağlanmasıdır. Bölgede birçok yerde, özellikle yaylarımızda ve köylerimizde bununla ilgili sorunlar bize aktarılmaktadır” şeklinde ifadeler kullandı.

 

Okuyucu Yorumları

(0 yorum)
600
Gönder
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan sonmanset.com sorumlu tutulamaz.